Happy momlife

img_3718
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Zo leerde Sofie fietsen

Op een gegeven moment is het tijd om je kindje te leren fietsen zonder zijwieltjes. Onze oudste twee deden dit beide rond hun vijfde verjaardag en fietsen sindsdien bijna dagelijks naar school en door de wijk heen. Wij fietsen zelf ook altijd en heb dit zelf vroeger ook veel met mijn ouders gedaan.

Laat we beginnen bij het begin. Het is natuurlijk belangrijk dat je een goede fiets voor je kind hebt. Eentje die past bij de lengte, maar voor het leren fietsen was het bij ons juist fijn om een kleinere fiets te hebben. Een paar weken geleden was Sofie er opeens klaar voor. Wij hadden een paar geoefend, maar iedere keer was ze heel onzeker. Ze gaf zelf ook aan dat ze het nog spannend vond, maar lieten haar wel af en toe even oefenen. Ook pakte ze zelf met grote regelmaat haar fiets waardoor ze elke keer zelf ook kleine stapjes nam. Na een paar keren met een kromme rug achter haar aan gelopen te hebben veranderde iets vanuit haar zelf.

Ze was met een buurmeisje buiten aan het spelen en dat meisje is altijd aan het fietsen. Het meisje had onlangs een nieuwe fiets gekregen en haar oude fiets stond in de voortuin. Een klein fietsje van ik denk 14 inch. Opeens kwamen ze met z’n tweetjes aan de deur. Mama kijk, ik kan zelf fietsen! En daar ging ze hoor, op een veel te kleine fiets. Ze fietste zo weg en kon direct al mooie bochten maken. Die middag heeft ze nog flink geoefend.

De dag erna besloten wij dat het een goed idee was om ook maar op haar eigen fiets te gaan oefenen. Hier moet ze uiteindelijk met ons mee fietsen. Nou oefenen was niet nodig. Mevrouw fietste zo weg en had de grootste plezier. Nou dat ging gemakkelijk! Sindsdien fietst ze met grote regelmaat naar school.  Bij drukke wegen is het nog spannend, maar ze luistert goed en dat zorgt ervoor dat wij ons veilig voelen in het verkeer.

Tips om je kind te leren fietsen: 

  • Zorg er voor dat je kind er aan toe is. Is het nog te spannend? Laat de zijwieltjes er dan op zitten.
  • Je kunt een sjaal gebruiken om je kind vast te houden. Bind deze om de middel van je kind. heel fijn voor je rug, ik dacht hier natuurlijk pas aan toen ik al klaar was met het oefenen.
  • Heb geduld. Fietsen zonder zijwieltjes is voor veel kinderen heel spannend!
  • Leer ze direct goed uit te kijken. Ik ben zo’n moeder die de hele tijd “voor je kijken” zegt. Wanneer de kinderen om zich heen gaan kijken is de kans groter dat ze gaan slingeren en ze raken het overzicht kwijt.
  • Vallen hoort er bij!

 

Facebook Comments

Share this post