Happy momlife

Samsung galaxy tab 1
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Zo kun je je kinderen leren veilig internetten

Bij ons op school maken ze gebruik van iPad onderwijs. Heel handig, maar voor mij als moeder ook wel een struikelblok. Ik heb namelijk nogal een afkeer gehad tegen het gebruik van devices onder kinderen. Maar het biedt ook veel vermaak en je kunt het ook educatief inzetten. Maar hoe zorg je er voor dat je kind veilig online is?

Het begint natuurlijk met de eerste keren online zijn voor je kind. Het is verstandig om de eerste keren naast je kind te zitten als hij/zij online is. Wij hebben Internet en TV bij KPN en dat bevalt ons goed. Het internet is lekker snel en de service is uitstekend. De eerste keer kun je dus het beste meekijken met je kind. Zo kun je alles uitleggen en meekijken wat het kind zelf doet. Daarna ga je toch wat meer loslaten, wij hebben er voor gekozen om de kinderen voornamelijk op een Samsung Tablet te laten spelen. Hier heb je een kindermodus op en kun je precies aanzetten wat welk kind mag doen. Ook kun je hiermee zelf instellen hoe lang je kind gebruik mag maken van de tablet. Maar wat als je dit niet hebt?

Hoe veilig internetten?

Helemaal beschermen kun je je kind niet. Wat je wel kunt doen is uitleg geven en begeleiden. Laat je kind niet meteen alleen online gaan, maar ga samen kijken naar leuke sites en YouTube accounts bijvoorbeeld. Verder zijn er diverse programma’s die beperkingen opleggen aan het internetgebruik van je kind. Ook kun je bij sommige internetproviders ‘ouderlijk toezicht’ instellen. Ook handig als je kind gebruik maakt van jouw telefoon en abonnement.

    • Ouderlijk toezicht instellen: met ouderlijk toezicht of een kids modus kun jij bepalen hoe je kind de tablet of iPad mag gebruiken. Je kunt bepaalde websites blokkeren, of juist slechts enkele websites toestaan. Daarnaast kun je aangeven welke programma’s of apps je kind mag gebruiken. Ook op je iPad of iPhone kun je ouderlijke toezicht instellen. Dit vind ik echt ideaal en geeft mij een veilig gevoel.
    • Gebruik een kinderzoekmachine: Stel voor je kind een kinderzoekmachine in. Zo voorkom je dat je kind op enge sites terecht komt. Eén van de kinderzoekmachines is Meestersipke.nl ze zien alleen zoekresultaten die geschikt zijn voor kinderen.
    • Praat met je kind: Het is belangrijk om met je kind te praten over de online wereld. Vertel hem/haar over de leuke kanten, maar als het nodig is ook over de gevaren van internet. Doe dit wel op een luchtige manier, je wilt je kind natuurlijk niet bang maken voor het internet. Kinderen zijn slim genoeg en zullen trucjes ontdekken om je filters te omzeilen. Ik ben van mening dat als je er over praat en je open en eerlijk blijft kinderen minder snel de grenzen over gaan.

Wij maken dus voornamelijk gebruik van onze Samsung Tablet met Kids modus. 

Facebook Comments

Share this post