Kleine kinderen moet je goed in de gaten houden. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat er iets gebeurt. Zo kan je kind bijvoorbeeld iets kapotmaken als je hem of haar even uit het oog verliest. Als je kind thuis schade veroorzaakt, kun je hier waarschijnlijk beter mee leven dan wanneer je kind iets kapotmaakt bij een ander. Dit bezorgt je namelijk een schuldgevoel. Daarbij komt dat jij als ouder waarschijnlijk aansprakelijk gesteld wordt als je kind veel schade veroorzaakt bij een ander. Wil je voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan? Wij vertellen je hier hoe je dit doet!
Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af
De gemiddelde Nederlander sluit verschillende verzekeringen af om zich in te dekken tegen risico’s. Woon je in een koophuis? Dan kun je niet om een opstalverzekering heen, want volgens de wet ben je verplicht om deze verzekering af te sluiten. Omdat er verder geen verplichte verzekeringen zijn voor je woning en randzaken, besluit je het hier misschien bij te laten. Ondanks dat je hierdoor niet veel premie betaalt, is het niet verstandig om andere verzekeringen links te laten liggen. Sluit je geen aansprakelijkheidsverzekering af en richt je kind schade aan bij iemand anders? Dan kom je mogelijk voor verrassingen te staan. Je moet de kosten voor het vergoeden van de schade dan immers uit eigen zak betalen.
Omdat je maandelijks premie betaalt voor verzekeringen, wil je waarschijnlijk eerst antwoord op de vraag: ‘wat is een aansprakelijkheidsverzekering?’. Wanneer je deze verzekering afsluit, ben je in principe verzekerd voor alle schade die je aanricht bij anderen. Het gaat hierbij niet alleen om schade aan personen, maar ook om schade aan spullen van iemand anders. Naast schade die je zelf aanricht, wordt ook schade die je partner of kind veroorzaakt vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering. Je bent zelfs verzekerd voor schade die je huisdier aanricht bij anderen. Kortom: de kans dat je voor verrassingen komt te staan is een stuk kleiner als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit.
Waar ben je wel en niet voor verzekerd?
Ondanks dat er niet zoiets als een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is, verzekeren veel mensen zich wel voor aansprakelijkheid. Hierboven las je al wie er allemaal meeverzekerd zijn, maar je wilt misschien ook nog weten wat er precies verzekerd is. Raakt je kind met zijn fiets de auto van de buren en ontstaat hierdoor een kras in de lak? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Dit is ook het geval als je hond of kat iemand bijt of er een dakpan van je woning valt en er hierdoor schade bij iemand anders ontstaat.
Denk overigens niet dat een aansprakelijkheidsverzekering alle schade dekt die jij, je partner, kind, huisdier of woning bij iemand aanricht, want dat is niet het geval. Je bent bijvoorbeeld niet verzekerd voor schade aan gehuurde spullen, schade die ontstaat tijdens je werk en schade met of door een motorvoertuig.
Inboedelverzekering en schade door je kind
Je kind kan niet alleen schade bij een ander aanrichten, maar ook thuis. In dit laatste geval biedt een aansprakelijkheidsverzekering geen uitkomst. Wanneer je ook dergelijke schade vergoed wilt krijgen, sluit je een inboedelverzekering af. Een standaard inboedelverzekering volstaat niet, want schade door eigen schuld is dan niet meeverzekerd. Dit is wel het geval als je een allrisk inboedelverzekering afsluit.