Happy momlife

img_1064
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Zo helpen wij onze kinderen met hun taal en rekenen

Alle drie de kinderen hebben een goede spraakontwikkeling gehad. Ik denk dan ook dat dit iets is waar je zelf aan bij kunt dragen. Ik wil absoluut niet zeggen dat wij de beste oplossing hebben en de beste manier, maar ik denk wel dat je als ouders veel kunt bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Dit kan in spraak zijn, lezen en rekenen en natuurlijk in nog veel meer dingen.

Spraak

Laat ik beginnen met spraak, onze kinderen zijn echte kletskontjes en ik denk dat ik daar zelf schuld aan heb. Vanaf dat onze kinderen geboren zijn heb ik tegen ze gekletst, constant vertelde ik ze wat ik deed of liep ik als een debiel tegen ze te praten over van alles en nog wat. Ik werd wel eens dom aangekeken als Fleur in de draagzak had en ik hele gesprekken aan het voeren was. Maar hé ze leerde ondertussen wel woordjes. Als mensen mij vragen hoe wij dit hebben aangepakt zeg ik altijd ik heb altijd gezegd wat ik ging doen. Dat begon met de baby’s door te zeggen welke actie ik ging ondernemen, zoals; ik ga nu een luier pakken, je beentjes omhoog, luier om etc. Ik vertelde het hele proces en uiteindelijk gaan ze dan acties koppelen aan woorden. Het blijft een stukje aanleg en het verschilt natuurlijk per kind. Maar dit werkte heel goed bij ons.

Lezen

Lezen gaat hier niet altijd vanzelfsprekend. Waar de één heel graag leest terwijl ze nog niet kan lezen vind de ander het niet zo leuk om te doen. Toch lezen we hier elke dag, ’s avonds een boekje die wij voorlezen en de oudste leest iedere dag zelf. De ene dag een strip en de andere dag een goed verhaal. Daarnaast hebben wij spelletjes om het Nederlands te bevorderen. Ik ben zelf geen taal wonder, maar met een beetje hulp komen wij heel ver. Wil het niet lukken dan kunnen wij altijd nog Bijles Nederlands proberen.

Rekenen en wiskunde 

En dan is er nog zoiets als rekenen. Rekenen gaat bij onze kinderen tot dusver best vanzelf. Tellen leer je ze gemakkelijk door alles wat je doet te gaan tellen. Of tijdens het wandelen opeens alle stappen te gaan tellen. Daarna komt het optellen. Hoeveel stukjes appel heeft de één en hoeveel stukjes heeft de ander? En hoeveel is dat dan samen? Tot dusver zijn er geen rekenkundige problemen, mocht er in de toekomst wel problemen komen dan kunnen wij hiervoor ook bijles wiskunde overwegen. Door je kind bijles te geven kun je er alleen maar voorzorgen dat je kind makkelijker door zijn schooltijd heen komt en je zorgt er voor dat ze er in de toekomst meer aan hebben.

Hoe pakken jullie dit soort dingen aan?

Facebook Comments

Share this post