Happy momlife

crop unrecognizable housewife throwing waste while cooking in kitchen
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Zo bewaar je je leftovers!

Het kan de beste overkomen: je hebt per ongeluk (of expres) teveel gekookt! Geen man overboord, want dat betekent leftovers voor een ander moment. Maar, hoe kun je deze restjes eigenlijk het beste bewaren? Je leest er alles over in dit artikel!

  1. Weggooien

Eten niet weg willen gooien is een goede eigenschap. Toch zijn niet alle maaltijden even geschikt om te bewaren en later nog eens op te warmen. Wees voorzichtig met kant-en-klare maaltijden, zowel die je in de supermarkt koopt als die je ergens afhaalt. Je weet immers niet hoe vers deze maaltijden bereid zijn, waardoor het lastig(er) in te schatten is of en hoe lang je deze nog kunt bewaren. 

Ook bij maaltijden die veel zuivel bevatten is het verstandig wat voorzichtig te zijn. Deze kunnen namelijk snel slecht worden, zonder dat het te zien of te ruiken valt Vervolgens kun je er wel nare maag- en buikklachten van krijgen. Als je het niet vertrouwd, kun je deze leftovers dan ook beter weggooien.

  1. Bewaren

Hoe je de restjes bewaart is bepalend voor hoe lang je deze nog kunt nuttigen. Laat de leftovers altijd eerst op kamertemperatuur komen. Schep het in een vershoudbakje of hersluitbaar zakje en laat deze maximaal twee uur geopend op het aanrecht staan. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de kliekjes in de koelkast of in de vriezer te bewaren. 

Restjes in de koelkast kun je maximaal drie dagen bewaren, restjes in de vriezer maximaal één maand. Als je die tijd aanhoudt weet je vrijwel zeker dat het eten nog van goede kwaliteit is. Het is echter altijd verstandig om op je eigen zicht en geur te vertrouwen. Zie of ruik je iets vreemds? Dan is het beter om de restjes niet meer te eten.

  1. Opwarmen

Als je de leftovers wilt gaan eten is het belangrijk om deze goed te verwarmen. Op die manier weet je zeker dat alle bacteriën worden gedood. Of je de kliekjes nu in de magnetron, pan of oven opwarmt, zorg ervoor dat je deze tussendoor goed doorroert of omschept. Warm restjes nooit meer voor een tweede keer op. 

Facebook Comments

Share this post