Zelf kniepertjes bakken

Woon je in Noord Nederland? dan ken je ze vast wel; Kniepertjes. Een lekker knapperig koekjes die gebakken wordt tussen kerst en oud en nieuw….

Woon je in Noord Nederland? dan ken je ze vast wel; Kniepertjes. Een lekker knapperig koekjes die gebakken wordt tussen kerst en oud en nieuw. Tijdens het bakken ruikt het hele huis heerlijk naar boter en kaneel, is het wafelijzer goed warm en wacht iedereen met smart af wanneer het eerste verse kniepertje klaar is. Dit jaar bakte ik ze voor het eerst. De eerste set met deeg van de bakker, de tweede set met een poedermix en de derde deeg volledig uit de losse hand. En allemaal zijn ze hartstikke lekker! Met die deeg kun je alleen kniepertjes bakken (de platte) voor rolletjes is hij te dik. Hiervoor moet je een ander deeg gebruiken, maar ik was niet van plan om rolletje te maken. Ik koos voor deeg, omdat dit lekkerder bakt en minder kliedert. Je koop een kniepertjesijzer o.a. hier of hier.

Zelf kniepertjes bakken

Equipment

  • Een kniepertjes ijzer

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1 Zakje vanillesuiker
  • Snuf kaneel

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in een ruime kom.
  • Kneed tot een egaal deeg dit kun je met de hand doen of met een mixer.
  • Zet het deeg een nacht in de koelkast
  • Verdeel het deeg nu in balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Vet een kniepertjesijzer in (ik heb dit niet gedaan, de roomboter is al vet genoeg) en bak elk balletje tot een mooi kniepertje.
  • Laat het afkoelen op aparte plaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept