Happy momlife

close up shot of assorted nuts in a glass jar
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Welke noten zijn gezond om te eten?

Wist je dat je met een handje noten (25 gram) per dag je lichaam een flinke lol doet? Dit komt omdat noten je LDL-cholesterol verlagen. Zo houd je je bloedvaten gezond en verklein je het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zitten noten vol met eiwitten, onverzadigde vetten, vitamines en mineralen. Toch is het zo dat niet iedere noot even gezond is. Zo zijn gezouten noten een stuk minder gezond dan ongezouten. Welke noten dan wel precies gezond zijn, leggen we je in dit artikel uit.

close up shot of assorted nuts in a glass jar

Ongezouten en ongebrand

Het is zo dat alle ongezouten noten en pinda’s, ongebrand en ongezout, gezond zijn voor je. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling veel op noten.

Toch zijn er wel een aantal verschillen in de varianten hoe noten worden bereid en welke voedingswaarde ze daaraan over houden. Het is namelijk zo dat ongebrande noten niet bewerkt zijn. Hierdoor bevatten ze alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen, welke vaak ontzettend voedzaam zijn. Voorbeelden van noten die nooit gebrand worden aangeboden zijn paranoten en walnoten.

Het is wel zo dat de gebrande noten een andere voedingswaarde bevatten. Dit komt omdat gebrande noten worden gefrituurd in olie en hierdoor op hoge temperatuur worden gebrand. Door dit proces bevatten ze minder vitamines en mineralen dan de ongebrande variant. Het is niet zo zeer dat ze minder gezond worden, alleen de voedingswaarde ligt lager. Omdat noten van zichzelf al veel vet bevatten, kunnen ze tijdens het frituren niet nog meer vet opnemen. Dit betekent dus niet dat gebrande noten vetter zijn dan ongebrande noten.

Geroosterde noten en noten spreads

Er bestaan ook nog geroosterde noten. Dit is een proces waar geen olie aan te pas is gekomen, want de noten worden met droge lucht geroosterd. Notenspreads zijn vaak pasta’s van gemalen noten. De gezondste variant is die met 100% noten, zonder suiker of andere ingrediënten.

Als je goede kwaliteit noten wilt inslaan, kun je dit tegenwoordig ook prima online doen. Denk bijvoorbeeld aan Basboernoten.nl. Je vindt hier zo’n beetje 

Facebook Comments

Share this post