Eén van de redenen waarom steeds meer mensen een auto leasen, is omdat er allerlei zaken bij de prijs zijn inbegrepen. Bij private lease dekt het maandbedrag bijvoorbeeld ook kosten voor reparatie, onderhoud, wegenbelasting en een autoverzekering. Helaas zijn er ook zaken die je zelf moet betalen. Benieuwd welke kosten voor eigen rekening zijn? Wij vertellen het je in deze tekst.
Brandstofkosten
Lease je een brandstofauto? Dan moet je regelmatig tanken. Omdat de ene Nederlander meer in zijn auto rijdt dan de ander, zijn deze kosten niet bij de prijs inbegrepen. Houd hier dan ook rekening mee voordat je een leasecontract afsluit. Als je veel gebruik maakt van een auto, moet je meerdere malen per maand tanken. In dat geval ben misschien (veel) meer kwijt aan de auto dan je op voorhand had verwacht.
Omdat een elektrische auto niet op brandstof rijdt, zijn brandstofkosten hier niet aan de orde. Toch krijg je ook bij een elektrische auto private leasen te maken met bijkomende kosten, want je betaalt zelf de stroom om de auto op te laden. Stroom is alleen een stuk goedkoper dan brandstof, waardoor je maandelijks minder kwijt bent als je een elektrische auto leaset. Wek je zelf stroom op en heb je een laadpaal aan huis? Dan kun je misschien zelfs ‘gratis’ rijden.
Verkeersboetes
Naast brandstofkosten zijn verkeersboetes ook niet bij de prijs van private lease inbegrepen. Logisch, want je hoeft niet te hard te rijden of in te halen over een doorgetrokken streep. Als je staande wordt gehouden voor een dergelijke overtreding, ontvang je de boete vanzelf in de brievenbus. Dit is ook het geval als je geflitst wordt. De leaseauto staat namelijk op jouw naam, waardoor de boete direct naar jou gestuurd wordt en niet naar de leasemaatschappij.
Eigen risico bij schade
Je auto is standaard verzekerd als je voor private lease kiest. Als het om een nieuw auto gaat, is de kans groot dat je allrisk verzekerd bent. Hierdoor ben je niet alleen verzekerd voor schade die je met de auto bij anderen aanricht, maar ook voor schade aan je eigen auto. Toch is het niet zo dat alle schade ook vergoed wordt. Bij de meeste leasemaatschappijen geldt namelijk een eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per partij en hangt soms ook af van het soort schade.
Extra kilometers
De meeste leasemaatschappijen vragen je een kilometerbundel te kiezen voordat je een contract af kunt sluiten. Kies je bijvoorbeeld een bundel van maximaal 15.000 kilometer en rijd je (veel) meer met de auto? Dan kan het zijn dat de leasemaatschappij aan het einde van het jaar een rekening stuurt om de extra kilometers alsnog vergoed te krijgen. Dit gebeurt overigens niet overal, want er zijn ook leasemaatschappijen waar je tussentijds je kilometerbundel aan kunt passen.