Persoonlijk

Week van het geld: Wanneer beginnen met zakgeld

Deze week is het de week van het geld. Het doel van deze week is kinderen leren omgaan met geld.  Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan! Onlangs zijn wij begonnen met Aron zakgeld geven en daar vertel ik graag iets meer over. 

Wanneer begin je?

Toen Aron vijf werd hadden Robert en ik het erover, wanneer begin je met zakgeld en hoeveel geef je eigenlijk? Wij konden dit bij ons zelf niet meer herinneren, ik besloot daarom een bezoekje te brengen aan de site van NIBUD. Het NIBUD geeft aan dat kinderen vanaf ongeveer 6 jaar munten kunnen herkennen, en dan ook bewuster zijn van welk muntje ze hebben gekregen. Maar eigenlijk wilden Robert en ik vlak na Aron zijn vijfde verjaardag wel beginnen.

En dat deden wij

Wij besloten om te beginnen vlak na zijn vijfde verjaardag en na alle feestdagen. Wij wilden dat Aron elke week zelf zijn kamer opruimt en hiervoor krijgt hij dan €0,50 per week. Een klein bedrag wat volgens het NIBUD ‘normaal’ is voor de leeftijd van 5 jaar. Op de site van het NIBUD kwam ik ook tegen dat 45% van de vijfjarigen zakgeld ontvangt.

Leren sparen

Aron wil dolgraag een LEGO trein, maar wij zijn niet van plan om dit ‘zomaar’ even te geven aan hem. Daarvoor moet hij natuurlijk zelf ook mee sparen. Dit kan hij doen door zijn gekregen zakgeld, geld voor zijn rapport etc.

Afspraken maken

Naast dat Aron weet dat hij zakgeld krijgt hebben wij nog een paar afspraken gemaakt. Het geld in zijn spaarpot is voor een bepaald doel, voor iets wat hij wil kopen. Iets lekkers etc. hoeft hij hier niet van te betalen, nog niet later wel. Ook weet Aron dat hij elke vrijdag na het opruimen van zijn kamer zijn verdiende €0,50 krijgt. Zijn kamer niet opgeruimd? Dan verschuiven wij dit naar de zaterdag. Is het dan nog niet gebeurt? Dan krijgt Aron gewoon zijn zakgeld, het is geen vorm van loon, maar wij willen hem wel leren dat je niet zomaar geld krijgt.

Wanneer begonnen jullie met het geven van zakgeld? 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

14 Comments

 • Reply Simpel, met een snufje liefde

  Hier krijgen ze ook zakgeld. Ook 0,50 cent en er moet ook gespaard worden.

  15/03/2016 at 6:17 am
 • Reply Priscilla

  Hier nog niet. Misschien binnenkort eens mee beginnen.

  15/03/2016 at 6:42 am
 • Reply Angelique

  Ik geef niet écht zakgeld. Keano krijgt alle €0,05 muntjes als we die hebben in zijn potje. Zo krijgt hij niet heel veel maar leert wel dat hij lang moet sparen om iets te krijgen wat hij écht graag wilt. Zelfde als met zijn aankomende verjaardag. Hij wilt net als Aron dolgraag de lego trein, maar ook de brandweerkazerne. Omdat hij al zoveel lego heeft hebben wij hem als tip gegeven dat het dan misschien slim is om geld te vragen of cadeaubonnen zodat hij uiteindelijk zijn grote pakket lego zelf kan kopen.

  15/03/2016 at 7:49 am
 • Reply Rosanne

  Goed dat jullie er nu al mee bezig zijn. Ik kreeg ook al jong zakgeld en dit heeft mij leren sparen. Ook heb ik daardoor geleerd dat op ook écht op is.
  Wat mij betreft is het goed om jonge kinderen al bewust te maken van geld en het feit dat je dit niet zomaar krijgt!

  15/03/2016 at 9:24 am
 • Reply Leonie

  Leuk om te lezen hoe jullie er mee omgaan. Lijkt me erg goed om daar rond de leeftijd van 5 lekker mee te starten!

  15/03/2016 at 10:14 am
 • Reply Fenna

  Mooie leeftijd om te starten hoor! Handige manier om Aron ook bewust te maken van geld, het komt immers niet uit de lucht vallen helaas 😉 .
  Ik zelf heb nooit echt zakgeld gehad. Pas toen ik een jaar of 10 was kreeg ik op zaterdag een paar euro mee naar de manege voor snoepjes en drinken haha. Overigens nooit wat te kort gekomen en voor extra geld had ik al snel bijbaantjes 🙂

  15/03/2016 at 10:47 am
 • Reply Bianca

  Sinds een aantal maanden krijgt mijn dochtertje elke zondag 1 euro, en daar spaart ze dan mee voor iets leuks, haar spaarrekening of soms wat leuks qua kleding/speelgoed x

  15/03/2016 at 1:24 pm
 • Reply Ida

  Ik geef Dévi sinds kort ook zakgeld, wel iets meer, namelijk 1 euro per week. Hij heeft namelijk best wat wensen en ik dacht, anders moet hij wel erg lang sparen…niet echt een goede reden haha maar toch 🙂 Overigens wou ik dat ik dat ook had bedacht van dat opruimen, dat is echt een goed idee, dan doen ze er ook iets voor terug inderdaad. Misschien dat ik dat alsnog wel ga invoeren, maar even over nadenken 🙂

  15/03/2016 at 4:47 pm
 • Reply Kimberly

  Wat slim dat jullie nu al zijn begonnen dan kan die leren sparen. Ik zelf heb nooit zakgeld gekregen en was me daardoor ook niet heel erg bewust hoe ik met geld om moest gaan . Gelukkig heb ik het geleerd toen ik verkering kreeg en nooit schulden gehad 🙂

  15/03/2016 at 7:12 pm
 • Reply Nathalie

  Vorig jaar, onze oudste van 8 krijgt € 2,– en de jongste van 5 krijgt € 1,–

  15/03/2016 at 9:52 pm
 • Reply Marije

  Ik heb nog geen idee wanneer wij er mee gaan starten, maar rond een jaar of vijf lijkt mij wel een goed tijdstip. Sowieso gaan we als de kleine geboren is al een rekening voor hem openen, dan kan hij later als hij wil sparen meteen zn geld storten.

  16/03/2016 at 7:30 am
 • Reply Mama van Dijk

  Ohh! nog helemaal niet over nagedacht ! Wel een top idee van die 050 cent per weer voor zn kamertje opruimen! Je leert kids al vroeg hoe om te gaan met geld super goed!

  16/03/2016 at 10:45 am
 • Reply Marisca- Mamablogger

  Wij zijn op zijn vierde al begonnen met het geven van zakgeld aan Milan. Hij krijgt iedere zaterdag €1 en van opa en oma iedere maand €5. Dat gaat erg goed en hij is er zuinig op. De afspraak is dat hij het pas uit mag geven als de spaarpot vol zit (het is niet zo groot, past ongeveer €100 in). Dan tellen we het samen, de helft storten we dan samen met hem op zijn spaarrekening en de andere helft mag hij uitgeven. Verder sparen we zelf ook een vast bedrag in de maand voor hem. Als zijn afschrift dan binnenkomt mag hij deze zelf openmaken en kijken we samen naar wat er op de rekening staat. Vind ie ook erg leuk!

  16/03/2016 at 6:42 pm
 • Reply Jessica

  Ik denk dat 5 jaar een mooie leeftijd is om te beginnen. Het hoeft niet meteen groots te zijn, maar wel dat ze zich bewust worden dat geld niet zomaar ergens vandaan komt!

  17/03/2016 at 5:27 pm
 • Leave a Reply