Happy momlife

shutterstock_728028898
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Wat ik vind van “verplicht” groente en fruit op school

De scholen zijn weer begonnen en daarbij lijken de discussies onder ouders ook weer van start. Zo ook de discussie over fruit mee naar school, en vooral het stukje waarbij scholen dit “verplichten”. Ik heb uitgezocht of men schoolfruit mag verplichten en vertel je ook wat ik ervan vind. Onder mijn instagram volgers heb ik ook gevraagd wat hun ervan vinden en de antwoorden waren uiteenlopend ook dit zal ik behandelen. 

Mag een school het verplichten? 

Eigenlijk is er geen enkele website die ik via google heb gevonden waarbij ik een duidelijk antwoord kon vinden. Maa een school mag zeker verplichten om fruit mee te nemen. Op het moment dat je je kind aanmeldt op de basisschool ga je akkoord met de visie van de school en de daarbij horende regels. Net als dat je kind een cito toets moet maken, kan verplichte fruitdagen ook een onderdeel zijn. Bij ons op school hebben ze bijvoorbeeld 2 verplichte fruitdagen, geef je wat anders mee? Dan krijgt je kind het weer mee terug naar huis. Ben je het hier niet mee eens? Dan is het aan jou als ouder om een andere school te zoeken. Een school mag dit dus zeker verplichten als het in hun beleid vastgelegd is, veel scholen noemen dit ook het gezondheidsbeleid. Ik kon hier zelf weinig over vinden online, maar ik kreeg van een trouwe volger wat meer uitleg en heb hierop mijn tekst aangepast.

Wat vind ik ervan?

En dan natuurlijk mijn mening. Aron krijgt altijd groente en fruit mee naar school. Voor de ochtend pauze krijgt hij een combinatie van groente en fruit en dan soms nog een klein stukje ontbijtkoek erbij bijvoorbeeld. Tussen de middag gaat er brood in het trommeltje en hier doe ik ook nog wat snoeptomaatjes of een stukje komkommer bij. Soms ook snoep worteltjes. Er gaat echt zelden een koekje mee naar school en als het een koekje is dan is het een sultana. Dit is misschien 3 a 4 keer per jaar. Ik vind het dus prima als ze fruit/groente verplichten op school. Nu heb ik ook het ‘geluk’ dat alle drie de kinderen alle soorten groente en fruit wel eten en ik dus geen discussie heb over dat ze het niet lusten. Wel vind ik dat de overheid hier nog wel meer voor mag doen en wat mij betreft extra geld voor vrij mag maken.

Sommige mensen kunnen het niet betalen

Op mijn bericht op instagram kreeg ik veel reacties dat er een grote groep is die het fruit niet kan betalen en dat stak mij een beetje. Ik kan natuurlijk niet in iemands portemonnee kijken, maar ook wij hebben geleefd van heel weinig geld en zaten echt aan het minimale wat je per week nodig hebt om rond te komen. Maar toch zorgden wij er voor dat er altijd fruit was of groente om mee te geven naar school. Ik koos dan het goedkoopste uit soms was dit 7 dagen per week banaan, maar soms ook wel komkommer omdat dit goedkoop was/is. En zoals ik al zei ik kan niet in iemands portemonnee kijken en ik ga ook niet bemoeien met prioriteiten, maar wij vonden/vinden dit wel belangrijk.

Ik mag toch zelf bepalen wat mijn kind eet? 

Ook dit was een reactie die vaak voorbij kwam. En dit snap ik heel goed je wilt als ouder zelf bepalen wat je kind wel/niet mee krijgt en je weet ook wat je kind wel/niet lekker vindt. En als iemand (in dit geval school) zich ermee bemoeit worden ouders opstandig. Echt zoveel ouders reageerden met; “zodra het verplicht wordt word ik opstandig”. Oké ik moest hier even in schakelen, omdat het hierbij gaat om een bewuste keus voor je kinderen en ik denk dat kinderen thuis toch ook fruit eten. Dit heb ik ook gevraagd en de ouders die dat zeiden geven hun kinderen uit school fruit. Hier is dat dus precies andersom, uit school mogen en een koekje bijvoorbeeld.

Wat mij betreft mag het dus verplicht worden, maar ik vind het ook goed dat de overheid hier in moet bijdragen. Een groot deel van de instagrammers was het hier mee eens en dat vind ik zelf toch wel fijn om te lezen. 

Facebook Comments

Share this post