Al jaren strijd een groep donorkinderen om erachter te komen of zij afstammeling zijn van Jan Karbaat, de inmiddels overleden oud-eigenaar van een vruchtbaarheidskliniek in Barendrecht. Hij zou jarenlang stiekem in de kliniek zijn eigen sperma hebben gebruikt om kinderen te verwekken.
Karbaat heeft onderzoek altijd tegengewerkt en ontkend dat hij zijn eigen sperma heeft gebruikt om vrouwen zwanger te maken. Na zijn overlijden is het DNA-materiaal van de arts met toestemming van de rechter veiliggesteld, en nu heeft de rechter bepaald dat het DNA van Karbaat getest mag worden. Zo komt er eindelijk duidelijkheid voor de donorkinderen.
De kinderen van Karbaat
Het is zeer waarschijnlijk dat Jan Karbaat gedurende de tijd dat hij in de vruchtbaarheidskliniek werkte en daarvoor in een ziekenhuis, zeker 47 donorkinderen heeft verwekt. Dat terwijl het niet is toegestaan om met het zaad van één donor meer dan 25 kinderen te verwekken. De 47 donorkinderen zijn door Fiom, kenniscentrum voor afstammingsvragen, al met elkaar en met een erkende zoon van Karbaat gematcht middels de KID-DNA Databank. Deze DNA-databank is erop gericht om donorkinderen met elkaar en met hun anonieme donor te matchen.
Veel misstanden in vruchtbaarheidsklinieken
Vooral in de jaren 80 en 90 was er veel mis met verschillende vruchtbaarheidsklinieken. Zo hebben de klinieken veel donorkinderen valse persoonsgegevens over hun donorvader verstrekt en vrouwen beloofd dat ze meerdere kinderen van dezelfde donor zouden krijgen, terwijl dit niet gebeurde. Ook hebben twee donoren tegen de regels bij verschillende vruchtbaarheidsklinieken gedoneerd. Een van die donoren heeft zelfs bij 11 klinieken gedoneerd en 102 kinderen verwekt. Een andere donor heeft mogelijk 200 donorkinderen verwekt.
Recht op om te weten van wie je afstamt
Sinds 2004 is anoniem donorschap in Nederland verboden wegens het recht om te weten van wie je afstamt. Niet weten van wie je afstamt heeft namelijk een enorme impact op je leven, omdat je een stukje van je identiteit mist. De reden waarom veel kinderen van anonieme donoren en adoptiekinderen op zoek gaan naar hun biologische ouders is dus ook niet zozeer omdat ze hun ouders willen vinden, maar omdat ze willen weten hoe ze aan bepaalde interesses, karaktertrekken, uiterlijke kenmerken of aandoeningen komen.
Zelf een vaderschapstest doen
Is er onduidelijkheid in de familie over afstamming, dan kun je een vaderschapstest doen. De DNA test kosten zijn niet hoog. Je kunt relatief voordelig een vaderschapstest of een ander soort verwantschapstest bestellen. Als je een DNA test hebt besteld krijg je de testkit vaak al de volgende dag in een neutrale envelop thuisgestuurd. Met een wattenstaafje neemdnatesten.be/ je de monsters af die je daarna opstuurt. Binnen 4 werkdagen worden de monsters geanalyseerd en getest in het laboratorium. De uitslag krijg je dan via de post of per e-mail toegestuurd. Met een DNA test heb je dus eenvoudig en snel duidelijkheid over afstamming en worden een hoop vragen en onduidelijkheid weggenomen.
Geef een reactie