Happy momlife

shutterstock_148014392
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Wat als je kind niet meer wil drinken

Zoals je misschien wel al hebt kunnen lezen is Sofie heel ziek geweest door een virus. Dit eindigde in niet meer willen drinken en terwijl ze weigerde te drinken hebben wij alles uit de kast gehaald om haar wel te laten drinken. Helaas was dit geen succes waardoor ze alsnog opgenomen werd met een sonde. Toch wil ik dit niet zomaar voorbij laten gaan en kreeg ik van andere moeders ook de vraag of ik misschien tips wilde delen. Wij zullen niet de enige ouders zijn die dit meemaken en je wilt het liefst voorkomen dat je kindje opgenomen wordt. Wel wil ik vooraf zeggen dat je als het echt niet goed gaat direct de huisarts of huisartsenpost moet bellen. Je kindje kan namelijk snel achteruit gaan bij uitdroging.

Voordat ik allerlei tips ga delen wil ik wel aangeven dat ik geen arts ben en dat ik ook altijd de site van thuisarts check of ik de huisarts moet bellen. Ben jij op mijn blog terecht gekomen en twijfel je of je niet al moet bellen dan heb jij misschien hier ook wat aan. Alhoewel ik vind dat je bij twijfel altijd moet bellen als het om kinderen gaat. Mocht het nog niet zover zijn dan heb je misschien wel iets aan de tips en tricks die wij geprobeerd hebben.

 • Kleine beetjes aanbieden – Dit is wel het allerbelangrijkste. Als je kindje slecht/niet drinkt dan kun je het beste weer beginnen met kleine beetjes, van grotere hoeveelheden kunnen ze namelijk sneller weer misselijk worden. Ik deed kleine beetjes in de beker, zodat ze ook niet het gevoel had dat ze het direct moest opdrinken. 
 • ORS – ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water. ORS wordt gebruikt bij diarree en braken om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. De suikers en zouten in de ORS zorgen ervoor dat het vocht beter wordt opgenomen. Het is wel belangrijk dat uw kind naast de ORS-oplossing voldoende blijft drinken. Men adviseert ook om dit in je vakantie apotheek te leggen, zodat je dit altijd bij je hebt.
 • Vocht geven met een lepeltje en dit om de 5-10 minuten herhalen – Dit heb ik zo veel gedaan tijdens onze vakantie en was eigenlijk de enige manier waarop ik er echt wat in kreeg. Ik lepelde vocht uit een beker en gaf dit aan haar. Hele kleine beetjes, maar ieder slokje was winst
 • Drinken met een rietje aanbieden – Soms willen ze echt niet uit een normale beker drinken, maar wil drinken met een rietje (of een pakje) wel lukken. 
 • Waterijsjes – Waterijsjes zitten bomvol vocht en suikers en beide zijn goed als je kindje zich zo belabbers
 • Fruit – Er zijn vele soorten fruit die veel vocht bevatten en suikers, denk bijvoorbeeld aan druiven – appels en peren. Ik las her en der dat je beter geen citrus vruchten kan geven, omdat dit kan zorgen voor extra dunne ontlasting. 
 • Knijpfruit – Wanneer je kindje ziek is hebben ze vaak amper ergens zin in, maar het kan zijn dat ze hier wel zin in hebben. Knijpfruit bevat veel vocht en als je kindje zo ziek is maakt het niet meer uit hoe ze het binnen krijgen als ze maar weer wat binnen krijgen. 
 • Potjes fruit – Hier bij eigenlijk het zelfde als bij de knijpfruitjes. 
 • Appelmoes – En ook hiervoor het zelfde
 • Vocht geven met een spuitje – Weigert je kindje net als Sofie om te drinken dan kun je nog wat vocht naar binnen spuiten met een spuitje. Ik had dit niet bij mij op vakantie, maar geloof mij mijn vakantie apotheek gaat wat uitgebreider worden. Met een spuitje kun je makkelijk vocht naar binnen spuiten, kleine beetjes per keer. 
 • Aqarius sportdrankt (de witte variant) – Deze tip kreeg ik van de doktersassistente in aqarius zitten de zelfde stoffen als in ORS en dit vinden kinderen vaak lekkerder. Ik heb het nu standaard in huis staan het is namelijk best lang houdbaar en als wij op vakantie gaan zal dit ook zeker mee gaan in mijn vakantie apotheek. 
 • Nat washandje om op te sabbelen – Een lekker nat washandje kan ook nog wel eens helpen om wat slokjes binnen te krijgen. 

Bij ons was er een angst gekomen om te drinken/eten, omdat ze veel had gespuugd. Door de sonde heeft Sofie weer vertrouwen gekregen en was haar misselijkheid weg. Daarom wil ik nogmaals zeggen dat je bij twijfel echt moet bellen, loop niet te lang door en kijk goed naar hoe je kindje is en of het alert blijft.

afbeelding via shutterstock
Facebook Comments

Share this post