Happy momlife

IMG_0175
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Wanneer leer je je kind 112 bellen?

Afgelopen week dit zich een situatie voor waarbij ik zelf voor het eerst 112 moest bellen. Godzijdank was dit de eerste keer en ik hoop dat ik dit niet veel vaker hoef te doen. Ik besefte mij dat Aron nog niet echt op de hoogte is van hoe hij 112 moet bellen en wat er dan precies allemaal gebeurt. De situatie schudde mij wakker om hier wel mee aan de slag te gaan, want het kan een keer voorkomen dat hij het nodig heeft. 

Wij gaan elk jaar wel naar opendagen van de politie, brandweer en ambulance en de meldkamer is daar ook vaak wel aanwezig. Hier heeft Aron al wel wat informatie gekregen, maar voor mijn gevoel wist hij nog niet echt wat hij moest doen in een nood-situatie. Nu hij inmiddels 6 jaren oud is denk ik dat het niet verkeerd is om hem uit te leggen hoe hij met mijn telefoon 112 kan bellen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat hij dit nooit hoeft te doen, maar ik wil het zekere voor het onzekere nemen.

Netflix Casper en Emma

Toen ik op twitter deelde dat ik Aron wilde leren hoe hij 112 moet bellen en in welke situaties hij dit mag doen kreeg ik de tip voor een aflevering van Casper en Emma. Dit zijn twee kleuters die van alles meemaken en de afleveringen staan op Netflix. Eén van de afleveringen krijgt Emma uitleg over 112 bellen. Deze afleveringen heb ik samen met Aron gekeken om alvast een indruk te krijgen hoe het werkt.

Maar wat leer je je kind?

Allereerst wil ik Aron leren mij of Robert te kunnen bellen in noodsituaties. Zodat wij hem eventueel kunnen uit leggen wat hij moet doen. Wel wil ik hem hierbij leren dat als papa/mama/opa/oma niet reageert hij direct 112 moet bellen en de buurman of buurvrouw moet halen. Ik probeer hem uit te leggen dat hij goed moet weten waar hij is. Dus als hij bij opa/oma is wat hun adres is (straat en huisnummer) en als hij bij ons is (straat en huisnummer). Gelukkig is dit iets wat hij al wel weet. Daarnaast probeer ik hem uit te leggen hoe het in zijn werk gaat wanneer je 112 belt. Je krijgt natuurlijk eerst de vraag wat je nodig hebt, politie, ambulance of brandweer. Nu denk ik zelf dat er al snel een politie mee komt wanneer een kind belt dat er iemand niet reageert, maar ik weet natuurlijk niet hoe het in de praktijk gaat. (GELUKKIG!) Daarna gaan ze vaak vragen wat er is dit kun je niet echt voorbereiden ik weet niet hoe Aron in zo’n situatie is. Lijkt ie op mij? Dan blijft ie koel en zakelijk tot iedereen weg is. Aron zit eigenlijk nooit op mijn telefoon dus ik moet hem echt even uitleggen hoe dit nu werkt. Daarnaast zat ik mij druk te maken over mijn beveilingscode, maar je kind hoeft niet in je telefoon om bij 112 te kunnen.

Wat zegt de politie? 

Tijdens het schrijven van dit blog heb ik ook contact gelegd met een politie agente op Instagram. Ze verschijnt regelmatig in de video’s van politievlogger Jan-Willem. Ik vroeg haar wat de politie zou adviseren bij het leren van het 112 bellen. Ze gaf aan dat het belangrijk is dat je kind weet wat 112 is. Wat houdt het in? Laat je kind ook zien hoe je 112 met je telefoon kunt bellen. Je hoeft niet echt te bellen, maar je kunt het ook goed laten zien op je mobiele telefoon. Geef ook aan wanneer je kind hierheen mag (moet) bellen en dat het absoluut niet iets om mee te spelen of als geintje te doen.

Weet jouw kind hoe hij 112 moet bellen en wanneer dit mag? 

Facebook Comments

Share this post