Persoonlijk

Waarom ik WEL geloof in de Oei ik groei theorie

Onlangs had ik een ‘discussie’ op twitter over Oei ik Groei, waarschijnlijk kent elke moeder dit boek wel. Toen ik voor het eerst moeder werd gaf het mij veel houvast. Ik begreep mijn kind beter en snapte ook waarom hij zo deed. Nu blijkt de theorie van Oei ik groei niet te kloppen, maar toch blijft het voor mij een fijn boek waardoor ik mijn kinderen beter begrijp. De sprongetjes, zoals ze in het boek genoemd worden, kloppen bij mijn kinderen.

Houvast

Oei ik groei gaf mij houvast. Wanneer ik merkte dat mijn kleintje niet in zijn hum was hoefde ik maar amper het boek open te trekken of ik wist hoe laat het was. Mijn kleintje zat weer in een fase waar het nieuwe ontdekking deed. Ik heb me nooit vastgehouden aan de aantal dagen/weken die ervoor stonden. Een sprong was over wanneer ie over was of dit nu langer of korter was maakte voor mij niet uit. Oké stiekem wel, want de sprongetjes waren niet altijd de meest makkelijke periodes.

Begrip

Doordat ik wist wat er met mijn kindje aan de hand was kon ik hem beter begrijpen. Het is heus niet zo dat ik mijn kinderen zonder een boek niet begrijpen kan, maar het was fijn om er iets naast te leggen. Wanneer mijn kleintjes ontregelt waren gaf ik ze net dat beetje extra aandacht omdat ik begreep dat het een moeilijke fase is waar ze door moeten. Nieuwe dingen leren blijven altijd lastig toch? Moet je eens nagaan hoe het voor zo’n klein wezentje is die net op de wereld is.

Het klopt! 

Natuurlijk is het boek Oei ik Groei wel een beetje overtrokken als je kijkt naar wat de kleintjes allemaal moeten kunnen na zo’n sprong. Toch klopten er dingen wel. Vooral de gedragsdingen kwamen aardig goed overeen met mijn kinderen. Waren ze 16 weken? Dan wist ik dat ze in een lastige periode zaten. Hun gedrag was anders en ze hadden nog meer behoefte aan mama. Ook haalde het een heleboel onzekerheden weg, vooral toen ik voor het eerst moeder werd.

Of de theorie van oei ik groei nu wel of niet klopt is iets wat jezelf moet bepalen vind ik. Bij ons gaf het veel rust, begrip en houvast. Misschien klopt het bij jou kinderen wel helemaal niet dat kan dan geloof je er lekker niet in. Wel vind ik dat je het boek niet te serieus moet nemen, vooral als je kijkt naar de lengte van de sprong of wat je kind wel niet moet kunnen na een sprong. 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

6 Comments

 • Reply Tips voor Papa's

  Hier inderdaad ook veel in het boek gekeken en gelezen. Wist inderdaad niet dat het onderzoek erachter onderuit gehaald is, maar zoals je zelf al aangeeft, was het meer een houvast/rode lijn dat je kindje dingen aan het leren is. En als je iets wilt leren en het lukt niet, frustreert dat. Wij kunnen dat uitspreken/schelden/weet ik veel wat, maar zo’n kleintje kan alleen maar huilen. Het is vooral het feit dat je weet dat anderen ook mer die periodes zitten. Of dat nu groeisprongetjes zijn of niet; weten dat het overgaat biedt net dat beetje support dat je soms nodig hebt

  04/02/2017 at 6:19 am
 • Reply Vlienelien

  Ik vind het ook een fijn boek. Vooral de spelleyjes die er in staan om bepaalde vaardigheden te stimuleren of uit te dagen. Ik kan dingen koppelen die ik nu niet helemaal zelf hoef uit te zoeken. Het is geen bijbel, meer een leidraad.

  04/02/2017 at 7:28 am
 • Reply Nicole

  Ik vond het boek dus helemaal niet fijn voelde me er extra onzeker door. Het klopte ook telkens niet. Volgens hen begon de ontwikkeling van mijn dochter ook pas na drie weken omdat ze dan pas geboren had moeten worden. Dat alleen al is vreemd alsof ze in de eerste drie weken van haar leven niets leert. Maar goed ik was in die periode ook depressief dus misschien lag t daar ook wel aan dat ik het niets vond. Heb hem nog steeds in huis dus wie weet bij de volgende…

  04/02/2017 at 7:54 am
 • Reply Priscilla

  Vind het best wel apart om te lezen dat er serieus mensen zijn die het boek zo letterlijk nemen dat ze denken dat hun kind een ontwikkelingsachterstand heeft omdat het niet gelijk loopt met wat er in het boek staat. Ik heb Oei ik groei nooit gelezen, geen enkel opvoedkundig boek trouwens. Wanneer ik me iets afvraag Google ik het meestal of ik kijk op een forum.

  04/02/2017 at 8:40 am
 • Reply Marijke

  Ik vond het een super handig boek bij ons kindje. Het gaf mij veel duidelijkheid over waarom de kleine gefrustreerd of iets dergelijks was.

  05/02/2017 at 10:42 am
 • Reply Jeanne

  Ja, maar bijna elk onderzoek wordt wel door een andere wetenschapper onderuit gehaald. Dat wil helemaal niet zeggen dat het niet klopt. De wetenschap is ook een wereld van ego’s en belangen… Mijn ervaring met mijn dochtertje is ook dat het gewoon klopt. Ik heb er veel aan gehad. Maar inderdaad: verwacht alleen als ouder dan niet dat je kindje precies op de gemiddelde dag van de sprong ook de sprong maakt en in één keer alles kan wat bij die sprong hoort. Maar dat stond volgens mij ook tig keer in het boek. Het gaat met elke sprong om een periode van een aantal weken volgens mij (excuus, heb boek niet bij de hand). Ik vond het leuke daaraan bij mijn dochtertje: je kan dan zien wat de voorkeuren van de kindje zijn. De dingen die bij die sprong horen (en dat zijn er nogal wat meen ik me te herinneren) die ontwikkelen ze als eerste.

  06/02/2017 at 9:51 am
 • Leave a Reply