Moederschap

Voordelen groot leeftijdsverschil

Toen Aron 3 jaren oud was besloten wij dat wij wilden gaan voor een tweede kindje. Toen gingen wij er nog vanuit dat dit best makkelijk zou gaan en Aron nog voordat ie naar de basisschool ging wel een broertje of zusje zou hebben. Helaas bleek dit even anders te gaan en duurde het bijna een jaar langer voordat ik goed en wel zwanger was. Niet helemaal zoals gepland, maar ik besefte mij dat plannen ook niet werkt wanneer je wilt gaan voor een kindje. 

Uiteindelijk werd Aron grote broer toen hij 4 jaren en 4 maanden oud was. Hij ging inmiddels naar de basisschool en stiekem leek mij dit ideaal. Ik had alle tijd overdag voor de baby en Aron kon zijn aandacht krijgen zodra hij uit school kwam. Ook vond ik het een fijn idee dat hij alles zo bewust mee kreeg en zichzelf ook al goed kon vermaken. Dit maakte voedingsmomenten bijvoorbeeld een stuk makkelijker. Ook kon ik hem goed uitleggen dat ik even met Sofie bezig was ideaal dus. Een kleuter is namelijk een stuk geduldiger dan een peuter haha!

Ook kon ik Aron beter voorbereiden op de komst van zijn zusje (en deze keer nog beter). Hij snapt het als ik dingen uitleg. Ik kon hem uitleggen dat we naar de babydokter gingen en dat wij daar de baby gingen bekijken. Ook kon ik duidelijk echo’s ook aan hem vertalen. Het leuk is dat het deze zwangerschap nog leuker is. Hij snapt het nog beter en ziet het nog beter. Ook de groeiende buik en het bewegende kindje in mijn buik zijn voor een kindje van 4 of 6 een stuk realistischer.

Minder jaloezie was hier ook aan de orde. Doordat ik hem goed kon uitleggen wanneer het zijn tijd was had hij ook weinig jaloezie. Natuurlijk heeft hij echt wel zijn momenten gehad en dat is ook heel normaal, want je moet opeens je alleen tijd delen met een baby die heel veel tijd van je mama opeist. Die mama die je tot voor de komst van je zusje nog helemaal voor jezelf had. Hier heeft hij af en toe wel struggles meegehad, maar hij ging hier heel goed mee om.

Ook was hij een grote hulp! Dit werd natuurlijk ook al gedaan in de kraamtijd waarbij de kraamhulp hem ook betrok. Hij hielp ons met wassen en gaf tijdens het verschonen luiers aan en doekjes. Nog steeds helpt hij mij regelmatig, bijvoorbeeld door even haar handje vast te houden wanneer ik mijn fiets op slot zet. Nu Sofie inmiddels 2 jaren oud is spelen ze regelmatig samen, of nou ja eigenlijk elke dag wel even zo lief!

Vanaf augustus gaan wij ervaren hoe het is om een kleiner leeftijdsverschil te hebben. Ik ben benieuwd wat ik prettiger ga vinden. 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

6 Comments

 • Reply Tineke

  Mijn voorkeur gaat denk ik toch uit naar een kleiner leeftijdsverschil. Al weet ik natuurlijk niet of het ons is gegund om snel een tweede kindje te mogen krijgen. Het zal dan ik de eerste periode flink pittig zijn. Maar meer leeftijdsverschil zodat de oudste zelfstandiger is klinkt ook wel erg handig.
  Liefs

  10/06/2017 at 8:23 am
 • Reply Priscilla

  Hier schelen ze 6,5 jaar en daar ben ik heel erg blij mee! Mijn oudste heeft alles inderdaad heel bewust meegemaakt. Ze bevinden zich ook in hele andere fases waardoor ze elkaar niet in de weg lopen. Twee kleintjes achter elkaar lijkt me echt heel heftig haha

  10/06/2017 at 8:36 am
 • Reply Angelique

  Ik had heel graag een klein leeftijdsverschil gehad. Helaas loopt het leven niet altijd zoals gepland. Mocht er nu nog een kindje bij komen is het leeftijdsverschil minimaal 7 jaar, aan de ene kant heb ik daar best moeite mee maar aan de andere kant vind ik het best fijn.

  10/06/2017 at 8:52 am
 • Reply Maaike

  Ik hoop dat je open staat voor tips, vergeet deze reactie anders 🙂 Het valt me op dat je altijd ‘… jaren oud’ schrijft en in plaats van ‘we’ overal ‘wij’ schrijft. Ik denk dat als je gebruik maakt van ‘jaar’ en ‘we’, je blog een stukje vloeiender wordt. (Ik twijfe nu of vloeiender een woord is, maar ik hoop dat je snapt wat ik bedoel!)

  11/06/2017 at 8:16 pm
  • Reply admin

   ik schreef altijd jaar en toen kreeg ik commentaar dat het niet goed was haha! Daarom ben ik dit destijds anders gaan schrijven. In Groningen zeggen wij altijd jaar, maand ipv jaren en maanden voor mij voelt het dus ook als een struggle. Thanks voor je feedback!

   11/06/2017 at 8:18 pm
   • Reply Maaike

    Haha oh jee. Het is ook nooit goed ;). Ik kom ook uit Groningen, maar ook in de rest van Nederland is ‘jaar’ hartstikke geaccepteerd volgens mij! Google maar eens op … jaar oud. Héél veel artikelen ;). Al met al: natuurlijk gewoon lekker doen waar jij je goed bij voelt.

    11/06/2017 at 8:21 pm

  Leave a Reply