Dankzij een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. De kosten voor het inschakelen van een jurist worden dan vergoed door een verzekeraar, waardoor je deze niet zelf hoeft te betalen. Dit kan je onderaan de streep behoorlijk wat geld schelen. Helaas is het niet zo dat je voor ieder conflict verzekerd bent. Heb je nog geen rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan wil je misschien eerst weten voor welke conflicten je rechtsbijstand in kunt schakelen. In deze tekst vertellen wij je hoe dit precies zit.
Wat vergoedt de basisdekking van een rechtsbijstandverzekering?
Net als veel andere verzekeringen is er bij een rechtsbijstandverzekering ook sprake van een basisdekking. Deze dekking is voor iedereen hetzelfde, ongeacht de keuzes die je maakt. Hierdoor ben je onder meer verzekerd voor juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak of een borgsom moet betalen in het buitenland. De basisdekking verzekert bovendien juridische hulp als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand gewond raakt of overlijdt. Bovendien krijg je in sommige gevallen een schadevergoeding als iemand niet kan betalen.
Dekking hangt af van aanvullende module(s) die je gekozen hebt
Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Dan kun je niet alleen kiezen voor de basisdekking. Bij de meeste verzekeraars moet je namelijk minimaal één aanvullende module kiezen. Deze modules bepalen in grote lijnen voor welke conflicten je verzekerd bent. Om je hier wat meer inzicht in te geven, zetten we hieronder een aantal veelvoorkomende modules op een rijtje. Bij iedere module vermelden we bovendien bij welke conflicten je verzekerd bent voor juridische hulp.
– Werk & Inkomen: verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over werk, uitkering, pensioen en studiefinanciering.
– Consument & Wonen: verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over aankoop van producten of diensten, jouw huur- of koopwoning, medische behandelingen, cybercrime en identiteitsfraude en vergunningen en burenruzies.
– Verkeer: verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over jouw schade door een verkeersongeluk, reparatie of onderhoud van je vervoermiddel en inleveren of ongeldig verklaren van jouw rij-, vaar- of registratiebewijs.
– Fiscaal & Vermogen: verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over belastingen en toeslagen, beleggingen en vermogensbeheer, een tweede woning of vakantiehuis binnen Europa en een stuk grond dat je bezit.
Rechtsbijstandverzekering en wachttijd
Als je jezelf wilt verzekeren voor juridische hulp bij conflicten sluit je een rechtsbijstandverzekering af. Is het nog niet bijzonder lang geleden dat je deze verzekering hebt afgesloten en is er al sprake van een conflict? Reken er dan niet op dat je recht hebt op juridische hulp. Je krijgt namelijk te maken met wachttijd als je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Er zijn overigens wel situaties waarin een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd geldt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij letselschade of een geschil in het verkeer.
Is er sprake van een conflict, maar ben je nog niet verzekerd voor rechtsbijstand? Dan denk je misschien slim te zijn en snel zo’n verzekering af te sluiten. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens een conflict heeft alleen geen zin. Door de wachttijd heb je de eerste maanden na het afsluiten van de verzekering namelijk geen recht op juridische hulp. Als je toch een jurist inschakelt, draai je zelf op voor de kosten.