Happy momlife

alicourts 1
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Verdrinking – Ouders let op je kinderen!

Water en vuur zijn voor mij mijn grootste angsten. Als ik met de kinderen in de buurt van water ben dan ben ik een waakhond die ze geen moment uit het oog verliest. De laatste tijd lees ik veel nieuwsberichten die mij zo mega verdrietig maken, van kleine kinderen die (bijna) verdrinken of oudere kinderen die verdrinken. Het maakt mij angstig en hoewel er momenteel 100.000 berichten verschijnen over dat je op je kinderen moet letten wil ik ook mijn steentje bijdragen. 

Leg die telefoon weg! 

Zo vaak liggen hier in het zwembad kindjes te spelen terwijl papa of mama lekker met de telefoon bezig is. Even snel door facebook scrollen dat kennen wij allemaal wel toch? Doe het niet, niet bij het zwembad, niet in de buurt van water. Ga samen met je kind het water in, speel met een bal of wat dan ook. Blijf bij ze en let op ze, want zoals je waarschijnlijk wel weet is een verdrinking binnen no-time gebeurd. Niet alleen telefoons hoor, ook tijdschriften of een goed gesprek met een vriend/vriendin kan al voldoende zijn.

Hoe herken je een verdrinking? 

Een verdrinking kan moeilijk te herkennen zijn, omdat het vaak op spelen kan lijken. Het kind spettert vaak in het water, het hoofd komt boven water en gaat weer onder en opens blijft het hoofd onderwater. Dat moment kan het al te laat zijn. De meeste mensen die verdrinken zijn niet in staat om hulp te roepen. Wie aan het verdrinken is heeft namelijk geen zuurstof waardoor het niet in staat is om te roepen of geluid te maken. Iemand die verdrinkt zakt steeds weg onder water en komt weer boven Ze ademen snel in en uit als ze even boven zijn maar ze krijgen niet voldoende adem binnen. Het lichaam dwingt je tijdens het verdrinken om je armen horizontaal te spreiden om zo de mond boven het wateroppervlak te krijgen. Tijdens het verdrinken blijven mensen rechtop in het water, zonder te watertrappelen. Door de instinctieve respons op verdrinken heb je geen controle over je ledematen. Het verdrinken onderbreken door iets vast te grijpen of de aandacht te trekken gaat niet. Zo kan iemand die verdrinkt koprollen maken bijvoorbeeld.

Wat moet je doen bij een verdrinking? 

Is het slachtoffer bij bewustzijn dan kun je hem uit het water halen. Mocht je zelf niet in zwemkleding zijn, dan kun je je zware kledingstukken uit doen. Zorg er ook voor dat er mensen om je heen zijn om je te kunnen helpen indien nodig. Haal het slachtoffer uit het water het liefst horizontaal. Verwijder eventueel viezigheden bij de mond. En bel 112 voor een controle.

Is het slachtoffer bewusteloos, maar haalt nog wel normaal adem;  leg hem dan in de stabiele zijligging en blijf de vitale functies controleren. Daarbij moet je zorgen dat hij niet afkoelt en je moet direct 112 bellen. Als iemand buiten bewustzijn is en geen normale ademhaling meer heeft moet beginnen met beademingen. 5 beademingen en daarna 30 borstcompressies bij volwassenen en bij kinderen 14 borstcompressies afgewisseld met 2 beademingen. Bel ook direct 112!

Ik heb zelf een reanimatie cursus en een kinder EHBO cursus gedaan en ik vind het fijn om te weten wat ik moet doen wanneer de situatie zich voordoet. Al hoop ik echt dat ik dit niet hoef mee te maken.

Het is gewoon belangrijk dat je ten alle tijden alert bent als je samen met je kinderen bij het water bent. Ik hoorde laatst van iemand, een beetje angst aan je kinderen laten zien bij het water kan geen kwaad en daar ben ik het echt mee eens. Echt lieve mensen let op je kinderen, laat je telefoon in je tas leg je boek aan de kant en ga samen plezier maken. En let ook een beetje op elkaar <3 

Facebook Comments

Share this post