Happy momlife

shutterstock_549443491
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Veilig de weg op in de winter

De dagen worden korter, de blaadjes vallen van de bomen en buiten is het nat en druilerig. Overdag lijkt het niet meer licht te worden. Het is goed weer om lekker warm in je bed te blijven liggen. Kortom; het is weer winter. Helaas behoort een winterslaap niet tot de opties, en zullen we het slechte weer moeten trotseren. Dat is deze tijd van het jaar helaas niet zonder risico’s. Gelukkig kun je veel doen om jou, je medepassagiers en je auto veilig de winter door helpen!

Zorg dat je deuren en je handrem niet bevriezen

Hoewel we al lang geen echte winter meer hebben gehad en de kans op een nieuwe elfstedentocht steeds kleiner lijkt te worden, kunnen we toch zomaar ineens weer een paar dagen krijgen met temperaturen onder het vriespunt. Dat betekent autoruiten krabben, maar met een beetje pech bevriezen niet alleen je ruiten, maar ook je deuren. Smeer je deurrubbers daarom preventief in met een speciaal middel of met talkpoeder. Ook je handrem kan bevriezen. Zet deze daarom in de eerste versnelling. Je ruitensproeiervloeistof kun je vervangen met antivries. Zijn je deuren of sloten toch bevroren? Gebruik dan een fohn of warm water.

Voldoende grip met de juiste banden

Goede winterbanden maken een wereld van verschil. Winterbanden hebben namelijk een andere rubbersamenstelling die zorgt voor een kortere remweg op koude en gladde ondergronden. In sommige landen, zoals Duitsland, Frankrijk of Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse weersomstandigheden. Hoewel het in Nederland nog niet verplicht is om ‘s winters met winterbanden te rijden, is het aan te raden om dat wel te doen. Het hoeft voor een glad wegdek namelijk niet te vriezen.

Volg een slipcursus

Sneeuw, ijzel maar ook regen kunnen de wegen in de winter behoorlijk glad maken, met alle gevolgen van dien. Gladde wegen zorgen voor een langere remweg en plassen op de weg kunnen zorgen voor aquaplaning. Dat is een verschijnsel waarbij een dunne waterfilm ontstaat tussen de band van een rijdende auto en het wegdek, waardoor de auto (tijdelijk) onbestuurbaar wordt en je gaat slippen. Als je in een slip raakt en je weet niet hoe je moet handelen, dan kun je een akelig ongeluk krijgen. Daarom is het verstandig om een slipcursus te volgen, zodat je goed reageert en een ongeluk voorkomt. Daarnaast is een slipcursus is niet alleen zeer nuttig, maar ook nog eens leuk om te doen.

Zorg voor goed zicht

Zijn je ruiten niet bevroren, dan zitten ze wel vol met dauw. Stap je in de auto, dan beslaan je ruiten aan de binnenkant. Het is vreselijk irritant en je ramen ontdoen van vocht en ijs kost tijd. Tijd die we vaak niet hebben omdat we gehaast zijn om op ons werk te komen, of tijd die we niet nemen omdat autoruiten krabben een koud en vies klusje is. Het is echter zeer verstandig om die tijd wel te nemen. Misschien betekent dat iets eerder opstaan of later op je werk arriveren, maar zorg hoe dan ook dat al je ramen goed schoon zijn voor je de weg op  gaat. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar voor slecht schoongemaakte ruiten kun je een boete krijgen van maar liefst € 230!

Pas je rijgedrag aan

Ben je van nature een voorzichtige bestuurder? Wordt dan niet ‘s winters nog voorzichtiger. Dat is gevaarlijk voor je medeweggebruikers. Houd je aan de voorgeschreven snelheid en houd voldoende afstand. Begin op tijd met remmen, zonder dat het hinderlijk wordt voor je medeweggebruikers. Heb je een stevige rijstijl? Dan is het verstandig om een tandje terug te doen. Anticipeer meer dan je normaal gesproken doet. Je zicht is namelijk slechter en je remweg langer. Als je plotseling moet remmen wil je niet op je voorganger terecht komen.

Ook als je overal rekening mee houdt kun je toch onverhoopt schade krijgen met de auto. Zorg daarom ook dat je autoverzekering op orde is.

Facebook Comments

Share this post