Moederschap Persoonlijk

Vanaf wanneer op een sport?

Als je ouders wordt neem je jezelf allerlei dingen voor. Eén van deze dingen is sporten. Ro en ik vinden sporten allebei heel belangrijk. Sporten, bewegen etc. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de kinderen. Toen Aron de leeftijd kreeg om op zwemles te gaan besloten wij dit ook te doen. Hij zit er inmiddels een jaar op en met een beetje motivatie en geluk haalt hij voor de zomervakantie zijn A diploma.

In eerste instantie zeiden wij dat één sport wel genoeg is en dat ie eerst maar even zijn zwemdiploma’s moest gaan halen voor dat ie een andere sport mocht gaan kiezen. een gedachten die na na een vraagstelling op facebook door meerdere ouders gedeeld werd. Op zich een logische gedachten, want naar school gaan en zwemmen is al intensief genoeg. Daarnaast moet je kind ook nog voldoende tijd hebben om te spelen en ga zo maar door. Hier was ik het eerst mee eens, maar je moet hierbij we echt naar je kind kijken.

Judo op school

Aron heeft de afgelopen 4 weken judo lessen gehad op school en bij de laatste les mochten wij komen kijken. Het was onwijs leuk om te zien en hij genoot er echt van. Dit begon al na de eerste les en dit ging door tot vorige week dinsdag. De les waarbij ik mocht kijken. Ik vond het zo leuk om te zien dat hij iets gevonden had wat hij echt heel erg leuk vindt. Robert en ik hebben er over gekletst en besloten dat als hij het echt leuk vindt hij mag gaan kijken. De judolessen zijn aan het einde van de dag op woensdag en het eerst jaar is het maar een half uurtje.

En nu?

Ja! Wij stappen inderdaad af van wat wij in eerste instantie wilden. De diploma komt er wel en een half uurtje judo per week gaat hier geen onrust in schoppen. En als dit wel zo is dan kunnen we altijd nog stoppen. Aron mag dus van ons op Judo! En als hij dit niet leuk vindt dan ontdekt hij vanzelf we iets anders. Ook een reden dat wij er voor kiezen dat hij op een sport mag is dat hij een heleboel energie heeft en hij dit op een goede manier mag/moet gaan uiten.

Wat zeggen andere ouders?

Op facebook had ik de vraag gesteld wanneer anderen hun kinderen op een sporten mogen.

Hier was eerst de opzet…A en B halen met zwemmen en dan op een sport. Maar dat is mislukt 😉. Al zijn vriendjes zaten al op voetbal (Senne is een jonge leerling) en hij wilde zo graag! Uiteindelijk hem vorig jaar mei laten gaan en als ik zie hoeveel plezier hij erin heeft en hoe goed hij zijn best doet was dat een super keuze. A is in de pocket, B bijna en het gaat eigenlijk perfect samen. (alleen voor mama en papa even pezen, 3x voetbal en 2x zwemmen in de week) – Viv” 
“Mijn motivatie was ook altijd eerst zwemles maar Tim had zon zin in scouting dat hij daar nu op zit op zaterdagochtend. Maar sport met trainingen en wedstrijden vind ik voor door de weeks en net in groep drie te druk – Barbera” 
 We hadden eerst in gedachten nadat hij A had gehaald. Maar er bleek hier bij voetbal een gratis inloopochtend te zijn elke zaterdagmorgen voor hele jonge kinderen. Dus kon hij toch op voetbal.” 
“Naast het zwemmen, wat 1 keer in de week is, vind ik dat het belangrijk is om nog een sport te doen. Want twee keer in de week sporten is gezond! – Marlieke, lovethat.nl” 
” Onze kinderen moesten eerst het zwemdiploma halen – al intensief genoeg. Toch ging zoon in groep 1-2 al met een groepje uit zijn klas op rugby (inmiddels zit hij op voetbal) omdat het gewoon gezellig was. Bij dochter kozen we nog bewuster voor 1 activiteit in de week, en dus zwemles. Daarna is zij op dansen en later op turnen gegaan. Ze doen het nu met plezier. Net als vrij zwemmen in het zwembad. – Marije, gaafvoorkinderen.nl” 
 Meer antwoorden lezen? Je vind ze op mijn facebookpagina.

Vanaf wanneer mogen jullie kinderen een sport kiezen? 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

11 Comments

 • Reply Maddy

  Erg herkenbaar! Wij wouden Merel ook eerst op zwemles doen en dan op een sport. Ze zit nu een aantal maanden op gymles. Binnenkort willen we wel beginnen aan zwemles.

  28/03/2017 at 8:47 am
 • Reply Eke

  Ik denk dat wat veel mensen afschrikt dat er ook nog een wedstrijddag naast de training bijkomt, dan is het wel erg veel. Ik weet nog niet wat wij gaan doen, met een 3jarige kunnen we nog even nadenken

  28/03/2017 at 8:55 am
 • Reply Cassandra

  Wat leuk dit onderzoek! Ik wil leia eigenlijk na de zomer op peuterdansrn/ballet doen zodat ze ook idd alvast kan oefenen met sport.

  28/03/2017 at 8:58 am
 • Reply Fleur

  Mijn beide dames doen op zaterdag aan ballet en we hebben een tijdje ook op woensdagmiddag yoga gedaan. Maar ik vond dat er naast 2 BSO dagen er maar weinig tijd overbleef om lekker buiten te spelen.
  Gisteren is mijn jongste wel begonnen met zwemles, maar dat wordt gelukkig volledig door de BSO verzorgd

  28/03/2017 at 9:28 am
 • Reply Vlijtig Liesje

  Bij ons moesten ze verplicht eerst hun zwemdiploma halen voordat ze op een andere sport konden. Dat kwam in de praktijk dus neer dat ze op hun zesde een sport konden kiezen.

  28/03/2017 at 10:49 am
 • Reply Nathalie - Volgmama

  Het moet qua tijd wel in de planning passen. Voetbal valt hierbij af. Alle 3 de kinderen gaan turnen. Wel in verschillende leeftijdsgroepen.

  28/03/2017 at 1:38 pm
 • Reply Marsha

  Ik deed vroeger echt al aan heel veel sporten, ik wou gewoon veel doen. Zo zat ik voor mijn 10e op op zwemmen, paardrijden en ballet.

  28/03/2017 at 1:40 pm
 • Reply Maikel

  Sport is heel belangrijk, al vind ik het vooral belangrijk dat er veel plezier en passie bij komt kijken

  29/03/2017 at 9:28 pm
 • Reply Diana

  Leuke is dat ik bij een zwemschool extra werk en dat ouders vaak met dat dillema lopen. Wel extra sport naast het zwemmen of niet.

  30/03/2017 at 9:02 am
  • Reply admin

   Kan ik goed begrijpen, een zwemdiploma is toch heel belangrijk en ik wil bijv. dat daar de focus op ligt.

   30/03/2017 at 9:06 am
 • Reply Jolien

  Oh wat leuk dat hij zo graag judo doet! Zal hij wel heel erg van genieten!

  30/03/2017 at 10:59 am
 • Leave a Reply