Persoonlijk sponsored stories Trouwen

Trouwen of niet?Wat is de volgende stap in je relatie?

De meeste stelletjes beginnen ‘gewoon’ met samenwonen. Lekker ongedwongen en informeel, zonder dat ze zich meteen vastleggen. Maar na een bepaalde tijd begint het dan toch vaak te kriebelen om een volgende stap te nemen en je relatie meer officieel te maken.

Dat kan bijvoorbeeld met een samenlevingscontract. Hiermee leg je bijvoorbeeld vast welke bezittingen van wie zijn. Overigens, wanneer je door de belastingdienst als een fiscaal paar gezien wilt worden, dien je het contract vast te leggen bij een notaris.

Ook kun je aan een geregistreerd partnerschap denken. Deze vorm van partnerschap is formeler dan een samenlevingscontract. Hiervoor moet je naar een notaris én ga je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand langs. Jullie worden elkaars wettelijke erfgenamen en – indien niet anders geregeld – alle goederen worden van jullie samen. Hieronder vallen ook de eventuele schulden. En wat zijn de consequenties als je uit elkaar gaat? Dit is geen leuke gedachte, maar jammer genoeg niet ondenkbaar. Als jullie geen kinderen hebben, dan is bij een samenlevingscontract uit elkaar gaan en het niet meer onder één dak wonen vaak gewoon voldoende.

Bij een geregistreerd partnerschap komt er meer bij kijken en moet je naar de notaris of een advocaat om het officieel te regelen. Vergeet ook niet dat er voor geregistreerde partners een alimentatieregeling geldt.

In feite lijkt een geregistreerd partnerschap heel veel op een huwelijk. Jullie relatie wordt wettelijk vastgelegd en je hebt dezelfde rechten en plichten als een echtpaar. Uiteraard zijn er wel verschillen en dat is vooral te merken als er kinderen in de relatie geboren worden. Bij een huwelijk (tussen man en vrouw) is de man zonder meer een ouder. Dit is bij een geregistreerd partnerschap niet altijd het geval. Dit moet daarom altijd via een officiële erkenning of adoptie geregeld worden.

Voor veel paartjes is trouwen daarom de meer logische optie. Het is toch de ultieme manier om te laten zien dat je echt bij elkaar hoort. Door alle tradities, de plechtigheid, de mooie trouwjurk en natuurlijk het feest wat erbij hoort, kan de boodschap niet duidelijker zijn: Deze relatie is menens en dat mag iedereen weten!

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

1 Comment

  • Reply Maaike

    Niet helemaal goed, voor het geregistreerd partnerschap hoef je niet naar de notaris, alleen indien je partnerschapvoorwaarden wilt laten opstellen.. hetzelfde eigenlijk voor als je huwelijkse voorwaarden op wilt laten stellen. Je vooraf laten adviseren is natuurlijk wel wijsheid om je (fiscale) situatie goed door te spreken. 🙂

    21/12/2016 at 9:52 pm
  • Leave a Reply