Happy momlife

sollicitatie-training-sollicitego
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Mijn tips voor een sollicitatie gesprek

In mijn leven heb ik wat af gesolliciteerd en meestal ook met groot succes. Eigenlijk ben ik nooit afgewezen tijdens een sollicitatie en dat is best goed voor je ego. De komende jaren hoop ik niet te hoeven solliciteren, maar zodra zusje oud genoeg is wil ik weer aan het werk gaan voor een baas. Omdat het solliciteren bij mij tot dusver succesvol is geweest leek het mij leuk om mijn sollicitatietips te delen. 

♥  Kom op tijd! – Ik zorg er eigenlijk altijd voor dat ik 10 minuten eerder aanwezig ben bij mijn sollicitatiegesprek. Misschien wat overmoedig, maar het lijkt mij verschrikkelijk als je moet vliegen om bij je gesprek te komen. Ik kom liever even bij voordat ik het gesprek in ga. 

♥ Trek kleding aan waarbij jij je goed voelt – Niks is zo vervelend als kleding dragen waarbij jij je helemaal niet prettig voelt. Toch moet je je voor een sollicitatiegesprek wel netjes kleding. Kijk goed naar het bedrijf waar je heen gaat en kleed je er passend op. Soms is het echt niet nodig om compleet chique te gaan en de andere keren is dit misschien wel handig. 

♥ No stress – Klinkt makkelijk hé? Maar ik probeer altijd zo relaxed mogelijk te zijn en mezelf niet teveel druk te geven voor een sollicitatiegesprek. In mijn hoofd werk ik op twee manieren. De ene kant wil dolgraag die baan hebben en de andere kant gaat er maar vanuit dat het niet zo is. Zo raak ik niet overmoedig en blijf ik heel relaxed. Eigenlijk blijf ik dan gewoon mezelf en dat is natuurlijk heel belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. 

♥ Oogcontact – Oogcontact is denk ik heel belangrijk. Je kunt ook geen goed gesprek voeren wanneer je iemand niet aan kijkt toch? Daarom denk ik dat het heel belangrijk is om oogcontact te maken. 

♥ Luister actief – Actief luisteren is sowieso altijd wel netjes, maar tijdens een sollicitatie gesprek helemaal. De informatie die vertelt wordt kun je nog wel eens nodig gaan hebben tijdens het werken. 

♥ Maak de juiste keuze – Tijdens mijn laatste sollicitatiegesprek kregen wij de optie om ons in het Nederland of Engels voor te stellen. Ik koos ervoor om het in het Engels te doen, omdat ik zelf helemaal geen problemen heb met Engels (dankzij mijn vader die uit Australië komt). Hiermee heb ik indruk gemaakt aangezien Engels spreken bij de functie best belangrijk was. Ik denk dat ik mezelf hiermee een streepje naar voren heb getrokken. 

♥  Bereid je voor – De laatste keer dat ik ging solliciteren was het bij een bedrijf waar ik al eens had stage gelopen en die binnen onze familie aardig bekend is. Dit zorgde ervoor dat ik het bedrijf kende en makkelijk iets kon vertellen. Als ik ergens anders ging solliciteren probeerde ik ook wat af te weten van het bedrijf. Zo komt het over alsof je interesse in het bedrijf hebt wat bijvoorbeeld een directeur (indien klein bedrijf) heel leuk vind. Je moet ze uiteindelijk om je vinger winden toch? 

♥ Blijf positief – Tijdens mijn laatste sollicitatie waren er een paar (oudere) dames die continu aan het klagen waren over hun vorige werkgever, het werk dat ze uiteindelijk zouden gaan doen leek heel erg op dat van hun oude werkgever en ik denk dat ze hierdoor een verkeerde stap hebben gemaakt. Het is absoluut niet verstandig om negatief te praten over je vorige werkgever. Je kunt er beter niks over zeggen tenzij ze er naar vragen natuurlijk. Verder is het ook handig om positief te blijven over jezelf. Je moet jezelf niet ophemelen natuurlijk, maar je mag best positief spreken natuurlijk. 

Sollicitatietraining 

Wil het niet lukken met solliciteren of loop je tegen bepaalde dingen aan? Dan kun je er altijd voor kiezen om een training in solliciteren te gaan volgen. Dit is vaak een individuele training waarbij je knooppunten kunt aanpakken met een begeleider. Heel fijn dat het bestaat, want zo kan het solliciteren misschien makkelijker worden en kun je ervoor zorgen dat jij misschien wel die baan kunt bemachtigen. Meestal wordt er tijdens een sollicitatietraining alleen gekeken naar de punten waar jij tegen aan loopt. Het is dus handig om te weten waar jij moeite mee hebt of waar het elke keer stuk op loopt tijdens een sollicitatiegesprek.

Heb jij nog een sollicitatie tip?

Facebook Comments

Share this post