Happy momlife

top view of table set up for christmas dinner
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Tips om je tafel gezellig te dekken voor kerst

Kerst staat voor de deur en het is weer een heerlijke tijd om gezellig te dineren met familie en vrienden. Wij hebben sinds vorig jaar een grote eetkamertafel, ideaal om aan te eten samen met vrienden en familie. Dit jaar wil ik nog dolgraag nieuwe velvet eetkamerstoelen rond de tafel hebben, omdat het zoveel warmte en coziness uitstraalt. Ook de eetkamerstoelen van Jesper Home vind ik onwijs tof, maar ik weet niet of ik zelf zulke dure stoelen aandurf met 3 kinderen, waarvan twee ware kunstenaars. Maar nu over tot de orde van deze tijd; kerstmis! Hoe maak je een gezellige tafel voor kerst?

top view of table set up for christmas dinner

1. Kies een stijl voor je kersttafel

Voordat je servies en decoraties voor de kerst aan gaat schaffen, is het verstandig om te bepalen in welke stijl of kleurstelling je aanhoudt. Rood, donkergroen en wit is altijd goed, zwart met goud is heel chique en wit met zilver is lekker winters. Kies iets wat je mooi vindt, wat bij je interieur past of bijvoorbeeld bij je servies. Zo hoef je niets of weinig extra’s aan te schaffen en krijg je een gezellige kersttafel. En ga je wel wat aanschaffen bekijk dan ook eens servies bij de kringloopwinkel in de buurt.

2. De basis voor het dekken van je kersttafel

Een mooi gedekte tafel begint bij een tafelkleed of een loper. Kies één van de twee, zo houd je de basis rustig. Zorg ervoor dat het tafelkleed groot genoeg is en aan alle zijden evenveel overhangt. Bevestig het tafelkleed met kleine stukjes plakband of mooie tafelkleed klemmen; het zou zonde zijn als het hele servies in duigen valt door een los tafelkleed. Helemaal met kinderen is dit erg handig om te doen. Uit ervaring kan ik vertellen dat kinderen graag aan tafelkleden trekken.

3. Het servies

We zijn bij het servies aangekomen. Het is een maar een keer per jaar kerst, dus maak van de gelegenheid gebruik om voor je kersttafel je mooiste servies te gebruiken. Heb je nog niet zoveel? Kijk dan eens bij de kringloopwinkel, daar kun je veel vintage servies vinden, wat onwijs mooi staat op je kersttafel.

4. Wat drinken je gasten?

Bij de kersttafel dekken is het ook belangrijk om rekening te houden met de drinkkeuze van het gezelschap. Schenk alle dranken in een apart glas. Witte en rode wijn schenk je in aparte glazen, iedere gast wil waarschijnlijk wel een glas water en ook voor de tafelgasten die geen alcohol drinken, moet er een glas op tafel staan. Meestal weet je wel wat je gasten drinken en kun je hier ook gemakkelijk rekening mee houden.

6. Decoreren kun je leren

De basis is klaar, het is tijd om de kersttafel verder aan te kleden. Zet in het midden van de tafel een mooi kerststuk neer met wat kerstdecoraties. Plaats verspreid over de kersttafel mooie kaarsen en steek deze aan net voordat de gasten arriveren. Kies bijpassende servetten en leg op ieder (bovenste) bord een mooie servet. Zelf gebruiken ik met de kinderen geen kaarsen. Ik vind dit doodeng haha! Ik heb wel LED kaarsen die ik wel eens op tafel zet met de feestdagen.

Succes bij het aankleden en dekken van de kersttafel. De komende tijd zullen er nog meer tips komen!

Facebook Comments

Share this post