Tips bij wagenziekte

Een lange autorit kan voor kinderen die last hebben van wagenziekte echt een ramp zijn. Denk bijvoorbeeld aan de reis met een auto naar je…

Een lange autorit kan voor kinderen die last hebben van wagenziekte echt een ramp zijn. Denk bijvoorbeeld aan de reis met een auto naar je vakantie bestemming. Binnen ons gezin zijn er meerdere mensen die hier last van hebben en daarom heb ik onze tips en tricks maar eens genoteerd.

Wat is wagenziekte? 

Wagenziekte is een vorm van reisziekte (wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte). Als je last heb van een vorm van reisziekte heb je vaak last van misselijkheid. Dit alles komt door je evenwichtsorgaan die in je binnenoor, je ogen en hersenen zitten. De bewegingen van je lichaam komen niet overeen met wat je ogen zien hierdoor kunnen je hersenen van slag raken en kun je je beroerd gaan voelen. Je kunt slaperig worden, gaan zweten, misselijk worden maar spugen behoord ook tot een optie. Kinderen tussen de 2 en 10 jaar hebben het vaakst last van wagenziekte.

Tips & Tricks 

  • Zorg ervoor dat jezelf of het kind de weg goed kan zien. Dit zorgt ervoor dat je hersenen kunnen registeren wat je ziet.
  • Gebruik geen tablet, telefoon, boek of tekenenboek, hierdoor kun je alleen maar misselijker worden, omdat je ogen iets anders registeren.
  • Pas je rijstijl aan; heb je een kind of volwassene in de auto die last heeft van wagenziekte? Dan kun je het beste je rijstijl aanpassen. Ga niet te hard door de bocht en let op hoe je remt en optrekt.
  • Zet het kind voorin de auto of in het midden van de achterbank. Zo kunnen ze goed naar buiten kijken. Kinderen mogen niet in alle landen voorin zitten, zoek dit dus even uit.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht door bijvoorbeeld een raampje op te zetten of de airco aan te zetten.
  • Geef je kind voor het rijden een lichte maaltijd. Met een lege maag hebben ze alleen maar meer last van de reisziekte. Vermijd zoete snacks, je kunt ze beter iets fris geven, zoals komkommer, paprika of een rijstwafel of biscuitje.
  • Stop met regelmaat, zodat je kind even kan luchten en kan bij komen.
  • Drink voldoende, maar geen koolzuurhoudende dranken
  • Mocht dit allemaal niet werken kun je kiezen om een medicijn in te nemen. Dit kun je kopen bij de apotheek of bij een drogist. Hun kunnen je ook informeren over welk medicijn het beste is voor de situatie.
  • Sea-band is ook regelmatig genoemd. Dit is een armbandje die je om kunt doen en dit moet helpen tegen de misselijkheid.
  • Een tip die ik ook te horen kreeg was een watje in het oor doen. Door een watje in het oor te doen zorg je ervoor dat je kind weer in evenwicht is. Als je rechtshandig bent doe je het watje aan de linkerzijde en als je kind linkshandig is dan stop je hem aan de rechterkant.
  • Lollies; deze werken bij mij heel erg goed! Door het zuigen op een lolly ben je afgeleid. Zeker de moeite waard om eens te proberen
  • Kauwgom; nog zo’n afleidende tip is kauwgom! Nu krijgen onze kinderen eigenlijk geen kauwgom, maar het kan een goede oplossing zijn.

Het kan zijn dan het allemaal niet helpt, dan zit er niks anders op dan voldoende spuugzakjes mee te nemen. Oh en toetenpoetsers zijn ook wel handig dan om de boel weer even fris te maken.

2 comments

  1. Hier twee zonen die altijd veel spuugde ( de jongste nog) alles geprobeerd, ze riepen altijd net op tijd en dan kwam ik weer met mijn bakje. Tegenwoordig heeft hij een bakjes op schoot. Gewoon zo een ijsbakje en altijd duimen dat alles er in gaat. Oja en deksel mee nemen. Dan hou ik het bijna altijd schoon tot de eerste plek waar we kunnen stoppen. Medicijn hielp hier prima bij oudste.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *