Happy momlife

WhatsApp Image 2017-07-22 at 13.15.13(1)
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Gastblog | Themaweek tijdens de vakantie?

“Gaan we deze vakantie weer een project doen mam?” Vroegen de jongens mij een paar keer voor de meivakantie. We hebben dat eerder gedaan in vakanties en dat vonden ze superleuk. Leren over een bepaald onderwerp, opdrachtjes en knutseltjes maken en natuurlijk uitstapjes doen die daarbij passen. Ik kies een onderwerp waarvan ik denk dat ze het leuk vinden. Dat onderwerp bereid ik dan helemaal voor. Ik zal vertellen hoe een themaweek nou een beetje in elkaar steekt.

Onderwerp kiezen voor de themaweek

Zeker de zomervakantie is geschikt om een themaweek te gaan doen. De zomervakantie duurt zes weken en kan voor sommige kinderen wel erg lang zijn. Een themaweek geeft de kinderen wat meer houvast en gaat de verveling tegen. Het is hartstikke leerzaam en ook divers. Ik probeer altijd allerlei activiteiten erbij te verzinnen waar ze mee bezig kunnen. Van knutselen, lezen, kleuren maar ook uitstapjes. Daarom is het wel belangrijk om het onderwerp met zorg uit te kiezen. Een thema waar je ook echt wat mee kan. Zo gingen wij met ons bijenproject naar de bijendag in het natuurcentrum en bezochten we een imkerij. Bij het kaasproject gingen we naar de kaasmarkt en het kaasmuseum in Alkmaar en naar een kaasboerderij waar ze echte boerenkaas maken. Wat was het allemaal leerzaam! Alles kwam bij elkaar en de jongens vonden het super.

Voorbereiden

Heb je het onderwerp uitgezocht? Dan kan het echte voorbereiden gaan beginnen. Ik ga dan op zoek naar spullen en informatie die bruikbaar zijn voor de themaweek. Op internet kan je natuurlijk veel informatie verzamelen, maar zelf vind ik het lezen in boeken toch wat aantrekkelijker. Mooie platen zorgen er natuurlijk voor dat de kinderen geboeid raken. Maar denk ook aan spullen waar je een mooi themahoekje mee in kan richten. Dit maakt dat het onderwerp echt gaat leven bij de kinderen.

Voor spullen die ik kan gebruiken zoek ik in de kringloopwinkel, de weggeefwinkel, marktplaats, de bibliotheek en ik laat familie weten wat mijn plannen zijn. Soms heeft men nog wat op zolder liggen en anders letten ze erop en komen ze misschien wel ergens wat tegen.

Opdrachtjes en uitstapjes

Als eerst beginnen wij eigenlijk met het inlezen in het onderwerp. De kinderen steken na zo’n project ook ècht wat op en kunnen er veel over vertellen. Zo moest mijn oudste zoon een spreekbeurt houden en heeft dit over een van onze projecten gedaan. Hij wist er al ontzettend veel over en hoefde eigenlijk alleen maar een presentatie in elkaar te zetten en te oefenen.

Voor je themaweek is ook leuk:

  • Kleurplaten; op internet zijn tal van kleurplaten te vinden. Waarschijnlijk is er ook wel wat bijpassend bij je themaweek. Kleuren is voor kinderen vaak een ontspannende tijd en geeft jou ook de mogelijkheid om gauw nog even wat voor te bereiden. Misschien zijn er ook mandala’s te vinden die bij je thema passen.
  • Knutsels; met knutseltjes kan je alle kanten op. Schilderen, knippen/plakken, aankleedpoppen, kijkdoos, schilderij maken van playmais, strijkkralen… je kan het zo gek niet bedenken! Kijk vooral ook eens op Pinterest hiervoor.
  • Receptjes; bij sommige thema’s kan je samen een recept klaarmaken. Bij ons kaas project hebben we bijvoorbeeld zelf kaas gemaakt! Voor ons vikingen project kwam ik een recept tegen van Vikingen brood. Die ligt klaar om samen te gaan maken.
  • Kleding; soms kan je nog wat leuks doen met kleding. Bij ons toveren project wilden de jongens graag verkleed als tovenaar. Bij ons vikingen project gaan we zelf kleding maken die passen bij vikingen. Ook hier kan je misschien wat inspiratie op doen op Pinterest.
  • Uitstapjes; het is leuk als je je thema kan koppelen aan uitstapjes. Voor uitstapjes kan je bij de plaatselijke VVV kijken of er wat in de buurt is. Per toeval kwamen wij er bij de VVV in Alkmaar achter dat er ook een kaasboerderij in de buurt zat. Ik denk dat ik dat uitstapje anders had gemist. Ook natuurcentra en musea zijn ideale plaatsen om meer te weten te komen over je project.

Wat deden wij?

We hebben al diverse projecten gedaan, waaronder projecten over toveren, bijen en kaas. De projecten bijen en kaas heb ik op Instagram ook vastgelegd en kan je vinden onder   #bijenprojectkaboutertuin en #themakaas. Deze zomervakantie gaan wij werken over Vikingen! Dit is zo’n ontzettend groot onderwerp, daar kunnen we wel even mee toe. Ik ga dit op Instagram laten zien onder #vikingenproject. Ook met kleine kinderen kan je een themaweek houden en kan je het heel klein en makkelijk houden. Een onderwerp over een (huis)dier is dan bijvoorbeeld erg leuk. Denk bijvoorbeeld aan konijnen.

En is het wat voor jou? Ga je ook een themaweek doen in de zomervakantie?

Dankjewel Emy voor dit inspirerende blogje! Wil je meer lezen van Emy? Kijk dan ook zeker even op haar blog

Facebook Comments

Share this post