Persoonlijk

TAG | De borstvoeding tag

Op de blog van Lisanne kwam ik de borstvoeding tag tegen, omdat het borstvoedingsweek is en ik borstvoeding heb gegeven leek het mij wel leuk om deze tag in te vullen. Ter aanvulling van dit blog wilde ik graag een foto delen van de borstvoedingsperiode, maar die heb ik niet. Of nou ja ik heb er eentje en die vind ik niet discreet en deel ik liever niet. 

Geef je borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven?

Ik heb borstvoeding gegeven bij beide kinderen ongeveer 6 weken.

Ging het voeden makkelijk of moeilijk?

Het voeden ging bij beide kinderen absoluut niet makkelijk. Bij Aron was het begin moeilijk en bij Sofie was het einde moeilijk. Ik hoopte zo dat de tweede keer een stuk makkelijker ging.

Vond je het fijn of een noodzakelijk kwaad?

Er waren zeker momenten dat ik het geven van borstvoeding fijn vond, maar vaak voelde het als noodzakelijk kwaad. Dit kwam door de pijn die ik had en de moeite die het mij koste. Dit zorgde er tevens ook voor dat het stoppen een stuk makkelijker werd.

Vooraf inlezen of een voorlichtingscursus?

Ik heb mij niet ingelezen bij Aron en bij Sofie had ik de ervaring van Aron al. Dit hielp mij wel na de bevalling van Sofie. Ik kon namelijk direct goed beginnen en dit zorgde al voor een stuk meer zekerheid tijdens het geven van de borstvoeding.

Zoogcompressen, tepelhoedjes, zalfjes en/of andere hulpmiddelen?

Zoogcompressen al tijdens de zwangerschap haha! Voeding te weinig had ik absoluut niet. Al voor de bevalling liep ik leeg. Daarnaast heb ik bij Sofie in het begin tepelhoedjes gebruikt, maar aan het einde van de kraamweek had ik ze niet meer nodig. Zo fijn! tijdens mijn ontsteking heb ik ze wel weer gebruikt. Daarnaast gebruikte ik tepelcreme van nuby.

Kolven of live voeden?

Beide! Bij Aron moest ik kolven, omdat hij cupfeeding nodig had. Hij kwam te weinig aan dus hij moest extra binnen krijgen door middel van een cupje. Bij Sofie deed ik ook beide, maar meer zodat Aron ook kon voeden. Daarnaast heb ik aan het einde alleen maar gekolfd, want het deed zo verschrikkelijk veel pijn.

Rustig voeden in het openbaar of ietwat krampachtig verstopt?

Voeden in het openbaar vond ik zeker geen pretje. Dit had er ook mee te maken dat het voeden niet zo vanzelfsprekend ging en aanleggen echt een ramp was. Ik bleef dus liever thuis tot aan een voeding en vertrok dan snel om te doen wat ik moest doen.

Voeden voor bepaalde tijd of zien hoe ver je komt?

Ik wilde bij beide kinderen kijken hoe ver ik kwam en bij beide eindigde ik met 6 weken. Bij Aron had ik er direct vrede mee, bij Sofie vond ik het een stuk moeilijker. Ik hoopte zo langer te kunnen voeden, maar het koste teveel energie en het combineren met 2 kinderen werd voor mij te moeilijk.

Het leukste aan borstvoeding geven was…

De intieme momentjes die ik samen met de kindjes had. Vooral met Sofie in de nacht. Aron sliep namelijk al vrij snel door en daar had ik niet echt nachtvoedingen mee gehad, haha!

Minder leuk aan borstvoeding geven was…

De pijn die ik had. Vooral bij de laatste periode bij Sofie. Waarvan ik uiteindelijk een groot litteken op mijn borst heb.

Welke tip of wat voor advies zou je andere borstvoedende mama’s mee willen geven?

Volg je gevoel en laat je niet om praten. Wil je doorgaan? Ga zeker door. Wil je stoppen? Voel je niet schuldig ook kindjes met kunstvoeding worden groot en kunnen net zo goed een goede weerstand hebben.

Afbeelding van woordkunsten.nl 
Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

5 Comments

 • Reply Lilian

  Zeker goed dat je het toch even hebt volgehouden. Bij mij deed het ook z’n zeer dat het snel over was. Achteraf best wel spijt van maar helaas!

  06/08/2016 at 7:56 am
 • Reply Priscilla

  Een litteken, wow dat klinkt echt niet fijn! Bij mij was het ook pijnlijk en het duurde heel lang voordat mijn borsten weer normaal voelde. Daarom bij nummer twee niet meer aan begonnen. Wat een verademing!

  06/08/2016 at 8:31 pm
 • Reply Simone

  Hé wat leuk om mijn tag langs te zien komen! 🙂
  Wat naar dat het je zoveel pijn heeft gekost en zelfs een litteken heeft opgeleverd. Ik ben het met je eens dat je je gevoel moet volgen. Gaat het niet, dan gaat het niet.

  06/08/2016 at 10:12 pm
 • Reply Leonie

  Wat interessant om jouw verhaal te lezen nu ik net begonnen ben met borstvoeding. Nooit geweten dat ‘t n heel proces is joh! Ik vind de momenten heeeeerlijk. Hopelijk blijft ‘t lang goed gaan.

  07/08/2016 at 7:09 am
 • Reply Marijke

  Leuk om te lezen! Ik heb zelf ook borstvoeding gegeven maar ik snap de borstvoeding-selfies echt niet. Zo gek dat mensen dat online willen zetten. Maar goed ieder zn ding natuurlijk!

  08/08/2016 at 8:01 am
 • Leave a Reply