Persoonlijk

Stoppen met eten uit pakjes

Ongeveer een jaar geleden ging er bij Robert en mij een knop om. We ontdekte dat pakjes onwijs zout waren en dat er zoveel troep in zat dat wij dit eigenlijk niet meer wilden eten. Wij besloten zelf te gaan koken en zelf onze recepten te gaan kruiden met verse kruiden en groente ipv uit een zakje. Iets dat een paar jaren houdbaar is kan toch nooit goed voor je zijn?

Pakjes & zakjes?

Pakjes en zakjes zijn gemaksproducten. Je koopt een verpakking met een kruidenmix en voegt er vlees en een beetje groente aan toe en binnen no time heb je de maaltijd op tafel staan. Voor zo’n verpakking betaal vaak een aardige prijs en is vaak heel zout. Dit merkten wij trouwens pas achteraf toen wij na een lange periode weer een zakjes/pakjes aten. Ook ontdekte ik dat er in veel van dit soort zakjes ook nog eens veel suikers zitten. Gek eigenlijk hé? Zit je avondeten te eten en dan eet je gewoon zoetigheid.

Goedkoper!

Eigenlijk is het ook een stuk goedkoper. Je investeert in eerste instantie in de kruiden potjes en/of plantjes waar je best een tijdje mee kunt doen. Net als voor verpakte/gesneden groente bijvoorbeeld, wanneer je dit koopt ben je vaak duurder uit dan wanneer je het zelf allemaal schoonmaakt en snijd. Tevens is het ook gezonder. De voorgesneden groenten worden vaak in een badje gedaan met bepaalde stoffen waardoor het langer houdbaar blijft. Dit is niet bij alle groente soorten zo.

Een goede basis

Ik heb een goede basis met kruiden in huis inmiddels. Dit zijn voornamelijk potjes, maar ik neem ook regelmatig kruiden mee bij de Turkse supermarkt. Hier verkopen ze overigens ook heel veel gedroogde kruiden in groot verpakking voor weinig. Let er wel op dat je pure kruiden hebt zonder toevoegingen.

  • (verse) bieslook
  • (verse) peterselie
  • Gember poeder
  • knoflookpoeder
  • ui
  • rode ui
  • citroensap
  • gemalen peper
  • himalaya zout
  • kerriepoeder
  • cayennepeper
  • kaneel
  • kaneel stokjes
  • vanille stokjes
  • gedroogde rozemarijn
  • komijn
  • kruidnagel
  • een pot gedroogde Italiaanse kruidenmix
  • knoflookpoeder
  • Gedroogde tijm
  • Gedroogde Dille

Tegenwoordig koken steeds meer mensen zonder pakjes en zakjes. Wil je een bepaald wereldgerecht maken? Google is your friend! Alle recepten staan tegenwoordig online. Naast kruidenmixen kun je ook marinades makkelijk zelf maken.

Kook jij nog veel met pakjes en zakjes? 

 

Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

14 Comments

  • Reply Nicole

    Nee wij doen dat ook niet meer, eigenlijk sinds ik ben gestart met weight watchers..

    18/06/2016 at 6:42 am
  • Reply Heleen

    Wij hebben ook de pakjes en zakjes verbannen en letten veel meer op de ingrediënten. Het bevalt eigenlijk heel goed!

    18/06/2016 at 7:04 am
  • Reply Shannon Sheila

    Oeps.. ik zag de pakjes en vond het er wel lekker uitzien allemaal. Toch gebruiken ook wij ze niet. Heel af en toe nog wel, maar meestal niet.

    18/06/2016 at 9:34 am
  • Reply Josan

    Ik weet dat jij zoutloos eet. Maar zit er in Himalaya zout geen natrium?

    18/06/2016 at 12:10 pm
    • Reply admin

      Wij eten niet helemaal zoutloos hoor, bij sommige recepten gebruik ik wel een beetje zout 🙂

      18/06/2016 at 12:11 pm
  • Reply Judith

    Ik eet eigenlijk nooit uit zakjes omdat ze allemaal hetzelfde smaken. Ik gebruik wel nog af en toe bouillonblokjes en de knoflook marinade van Maria nog wat. Verder ben ik 9nvan de 10x allergisch voor de kant en klare verpakkingen dus dat werkt wel mee

    18/06/2016 at 12:15 pm
  • Reply Lydia

    Bij gebrek aan een goede keuken eet ik helaas wel veel uit pakjes en zakjes. Kan niet wachten weer normaal eten te koken! Met name lasagne, pizza en paella mis ik. Zelfgemaakt zijn die echt het lekkerst. 🙂

    18/06/2016 at 12:35 pm
  • Reply Dita

    Ik kook ook al een hele tijd zonder pakjes en zakjes. Heel soms koop ik nog zo’n tacomix. Dat is het enige zakje wat we dan nog eens gebruiken.

    18/06/2016 at 3:17 pm
    • Reply admin

      Ja dat is ook één van de enige dingen die wij nog wel halen en mix voor kippensoep gebruik ik nog altijd.

      18/06/2016 at 3:19 pm
  • Reply Marijke

    Helemaal mee eens. Super makkelijk om alles zelf te maken!

    18/06/2016 at 4:44 pm
  • Reply Saskia

    Ik zag dit toevallig voorbijkomen en moest denken aan mijn zus die heel enthousiast is over het boek koken zonder pakjes en zakjes. Ik moet Vincent nog overtuigen maar ik zou daar ook wel mee willen beginnen. Ik probeer sowieso wel goed te letten op wat wij eten en zo.

    18/06/2016 at 5:12 pm
  • Reply Hanna

    Sinds ik op mezelf ben gaan wonen heb ik vrijwel nooit uit pakjes en zakjes gekookt. Enige uitzondering waren de enchiladas van Knorr, die maakte ik nog wel eens maar ook die heb ik al een aantal jaren niet meer gemaakt. Ik vind het ook erg jammer dat het überhaupt verkocht wordt. Gemak dient de mens maar als je weet hoe makkelijk je kruidenmixen zelf kan maken dan zal je niet meer zo snel overstappen op pakjes en zakjes. Overigens gebruik ik wel tomatenpuree en tomaten uit blik voor een saus, ook niet helemaal vrij van toevoegingen natuurlijk.

    18/06/2016 at 6:46 pm
  • Reply Jessica

    I’m Guilty! Ik kook nog wel met pakjes en zakjes. Ik heb eigenlijk nog niet echt de “rust” gevonden om me er eens in te gaan verdiepen om zonder pakjes/zakjes te gaan koken. Saskia weet je welk boek het is die je zus gebruikt?

    19/06/2016 at 3:38 pm
  • Reply Ester

    Wij koken vrijwel nooit uit pakjes.
    In de tuin heb ik een klein kruidenperkje staan met rozemarijn, salie, tijm, bieslook, munt, … . Enerzijds zijn de pakjes niet gezond, maar hier is de motivatie vooral smaak. Ik vind die pakjes echt niet te eten :).

    19/06/2016 at 9:26 pm
  • Leave a Reply