Happy momlife

Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

spierknopen voorkomen

Spierknopen, we hebben er allemaal vast wel eens van gehoord, maar wat het exact is, dat weten de meesten niet. Uiteraard is het ook niet heel vreemd, want een veelgebruikte uitspraak in het dagelijks leven is het ook eigenlijk niet. Toch hebben we zonder dat we het vaak doorhebben, een stuk vaker last van spierknopen, dan je aanvankelijk zult denken. Mede daarom en om je te laten zien wat je eraan kunt doen om het te verhelpen, gaan we in dit artikel verder in op de vraag wat het is, hoe het ontstaat en niet geheel onbelangrijk, hoe je het kunt voorkomen. Kortom, zo weet jij na het lezen van dit artikel dus exact wat het inhoudt.

woman touching her back

Wat is een spierknoop?

Wanneer je wilt weten hoe spierknopen kunnen worden voorkomen, is het goed eerst te weten wat spierknopen nu eigenlijk zijn. Spierknopen zijn eigenlijk niets meer dan een soort verharding in de spieren. Je spieren kunnen dan zoals ze dit normaliter wel kunnen, niet meer ontspannen. Wanneer je last hebt van spierknopen, dan kan dit z’n weerslag hebben op je volledige systeem. Zaken die namelijk veroorzaakt kunnen worden door één of meerdere spierknopen zijn: Rugklachten, beperking in je beweging, een stijf gevoel en ook krachtverlies. Nu je weet wat een spierknoop is is het goed te weten hoe je het kunt voorkomen. Hoe je dit doet, dat vertellen we je verderop in dit artikel.

Het ontstaan van een spierknoop

Spierknopen kunnen zo van het één op het andere moment in ons lichaam ontstaan. Toch kan het ontstaan verschillende oorzaken hebben. Eén van de meest voorkomende redenen waardoor het ontstaat, is simpelweg door overbelasting. Dit kan heel eenvoudig zijn door dagelijks tijdens je werk bijvoorbeeld te veel en vooral te zwaar te tillen. Maar ook eventuele blessures die je tijdens het sporten hebt gekregen, kunnen hieraan ten grondslag leggen. Kortom, er is dus niet exact te zeggen hoe het ontstaat, maar een groot vermoeden is er zeker. Toch is het best tegenstrijdig, want in tegenstelling tot mensen die veel sporten, kan het ook heel goed zijn, dat wanneer jij de hele dag  achter de pc zit, ook last krijgt van spierknopen. Maar hoe weet je nu of je last van spierknopen hebt?

De symptomen

Heb jij het gevoel dat je steeds last hebt, maar kun je de vinger niet goed op de zere plek leggen? Dan is het goed te weten hoe jij eventuele spierknopen aan de hand van verschillende symptomen kunt herkennen. De voornaamste manier waarop je dit kunt herkennen, is simpelweg door de pijn die je ervaart. Naast de pijn om een bepaalde plek, straalt dit vaak ook uit naar het omliggende gebied. Zo kan het heel goed zijn, dat wanneer jij last hebt van knopen in je nek, dit uiteindelijk zelfs uitstraalt naar je schouders en oren. Doordat je zenuwbanen kunnen worden geblokkeerd, kan dit leiden tot vervelende pijn.

Hoe kun je het voorkomen?

Het voorkomen van spierknopen is een lastige. Vaak is het namelijk al te laat wanneer je wat gaat voelen. Toch zijn er wel manieren om het tegen te gaan en de pijn te verzachten. Eén van deze manier is door het gebruik van een massage gun. Deze massage gun kun je namelijk heel gericht inzetten op een bepaalde plek op je lichaam, waardoor je al snel zult merken, dat de pijn en druk afneemt. Heb jij zelf geen massage gun, dan is een massage gun kopen een verstandige keuze. Zo kun jij jezelf of iemand anders die last heeft snel te hulp schieten en voorkom je dat de pijn erger wordt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere manieren, welke dit zijn belichten we hieronder.

Foamroller

Misschien heb je ze wel eens voorbij zien komen, maar de foamroller is een absolute must have voor iedere sporter en ook niet sporter. Op deze manier kun jij namelijk je volledige lichaam eenvoudig loswringen en daarmee stimuleer je ook de doorbloeding van het lichaam. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor, dat de kans op eventuele blessures en ook spierknopen beduidend minder wordt.

Sauna

Door je spieren voor een workout goed te verwarmen, zal je merken dat het allemaal een stuk soepeler is. Hoe kun je dit nu beter doen, dan op een hete temperatuur in de sauna. Of dit heel verstandig is voor het sporten, dat valt uiteraard nog maar te bezien, maar ontspannen en fijn, dat is het zeker.

Rekken en strekken

Voor je begint aan je workout, is het belangrijk je spieren goed op te warmen. Door verschillende rek- en strekoefeningen te doen, bereid je je spieren voor op wat komen gaat en zullen ze na verloop van tijd een stuk ‘elastischer’ zijn, dan wanneer je dit niet doet en direct begint aan je training.

Massage

Last but not least is een massage. Uiteraard is dit niet voor iedereen weggelegd, aangezien hier de nodige kosten mee gemoeid gaan. Toch is het, vooral wanneer je veel last hebt van stijve spieren, zeker de overweging waard om hier eens goed over na te denken. Je hoeft immers niet iedere week naar een masseur, maar volstaat één keer per maand ook om alles goed los te laten masseren. Je zult merken, dat wanneer je dit doet, niet alleen de spanning op je spieren enorm afneemt, maar dat het ook je mentale gesteldheid ten goede komt.

Conclusie

Heb jij nu frequent last van stijve spieren, dan is het belangrijk en vooral verstandig dat je ze voor een workout goed opwarmt. Ook het stukje nazorg na een training is hierin ontzettend belangrijk. Ga bijvoorbeeld na een flinke training even lekker in de sauna of neem een warme douche. Zo kunnen je spieren ontspannen en heeft je lichaam weinig tot geen kans tot het ontwikkelen van spierknopen.

Facebook Comments

Share this post