Happy momlife

moments 39-3
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Ouderschapsverlof in 2022: waar jij en je partner recht op hebben

Ouderschapsverlof, eerlijk is eerlijk ik heb mij hier nooit in verdiept. In eerste instantie niet, omdat ik thuis werkte en zelf kon bepalen wanneer ik aan het werk ging. En nu op dit moment werk ik voornamelijk rondom de kinderen en kan ik dit ook prima plannen zonder extra verlof. Sinds ik van baan wisselde heb ik namelijk onwijs veel tijd voor de kinderen gekregen.

Werkende ouders hebben in Nederland recht op ouderschapsverlof. Je kunt er voor kiezen om tijdelijk minder te gaan werken om zo meer tijd te kunnen besteden aan je kind(eren) tot 8 jaar.

Hoeveel uur verlof krijg je?

In onze omgeving zijn er genoeg mensen die er voor kiezen om ouderschapsverlof hebben opgenomen. Logisch ook, want het is heel belangrijk om tijd door te brengen met je kinderen. Je kunt je ouderschapsverlof makkelijk online berekenen aan de hand van het aantal uren dat je werkt. Volgens de wet is het 26x het aantal uren dat je werkt. In mijn geval zal dit 26×20=520 uren. Dit kan wel verschillen per CAO, een CAO staat namelijk boven een wettelijke regeling. Het is in dit geval handig om je CAO te bekijken.

Wist je dat FNV een bond is die op komt voor je CAO? Door een lidmaatschap te nemen op de FNV kun je er altijd op terugvallen wanneer er iets niet goed gaat.

Hoe vraag je ouderschapsverlof aan?

Ouderschapsverlof vraag je schriftelijk aan bij je werkgever. Je geeft aan wanneer je het wilt opnemen en hoeveel uren je over welke periode wilt opnemen. Voor elk kind onder de 8 jaar kun je één keer ouderschapsverlof opnemen. Kijk dit ook zeker na in je CAO, want daar staan de juiste afspraken in.

Inkomen tijdens ouderschapsverlof

In principe is het volgens de wet zo geregeld dat je niet doorbetaald krijgt tijdens je ouderschapsverlof. In je CAO kan het wel anders staan. In de wet staan ook geen afspraken over de opbouw van vakantiedagen en pensioen over de uren die je opneemt via ouderschapsverlof. Ook hier kunnen afspraken staan in jouw cao. Het kan zijn dat je recht hebt op meer toeslagen omdat je inkomen lager wordt. Ook kan je inkomstenbelasting lager worden. Geef de wijziging van je inkomen daarom op tijd door aan de Belastingdienst. 

Betaald ouderschapsverlof

Dankzij het harde werken van de FNV en andere organisaties is er vanaf augustus 2022 9 weken betaald ouderschapsverlof als nieuwe wet aangenomen. Hierdoor hebben beide ouders in het eerste levensjaar van het kind 9 jaar ouderschapsverlof wat gedeeltelijk doorbetaald wordt. Dit komt bovenop de 16 weken zwangerschapsverlof die er al was en de 5 weken vaderschapsverlof die er sinds 1 juli 2020 is.

Facebook Comments

Share this post