Happy momlife

shutterstock_397569799
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Op reis? Vergeet niet de juiste documenten

Heb ik alles? Zit alles in de koffer? Zijn mijn documenten nog wel geldig? Heb ik een visum nodig? Of misschien nog wel andere documenten? Het is goed om goed voorbereid op vakantie te gaan en om uit te zoeken wat je nodig hebt voor je reis. Het is natuurlijk een beetje zonde als je het eerste vliegtuig weer terug mag nemen, omdat je niet de goede documenten bij je hebt. Dat zal zonde zijn toch? Ik heb een aantal tips voor je waardoor de belangrijkste dingen niet vergeten worden. 

ID-kaart 

Wanneer je binnen Europa gaat reizen heb je voldoende aan een ID-kaart. Wel heb je bij sommige landen dat ie een bepaalde geldigheid moet hebben . Denk aan 6 maanden, 8 maanden of dat ie nog geldig moet zijn als je weer naar huis gaat. Is je ID-kaart bijna verlopen of binnen die periode dan moet je hem voor je op reis gaat nog verlengen.

Paspoort 

Ga je buiten Europa dan heb je meestal een Paspoort nodig. Ook hierbij is het met groot regelmaat zo dat je paspoort een bepaalde geldigheid nodig heeft. Vaak weet het reisbureau waarmee je boekt wel hoe lang het geldig moet zijn. Is hij niet meer geldig? Dan moet je echt je paspoort verlengen. Bekijk dit ook op tijd, want dan zit je niet met extra kosten voor een spoedaanvraag.

(e)-visums 

Voor veel landen heb je ook visums nodig. Een e-visum is een officieel document waarmee je toestemming hebt om naar een bepaald land te reizen. Dit document wordt afgegeven door de overheid van het land waarnaar je gaat reizen. Je vraagt hem online aan en je hoeft dus niet meer naar de ambassade van het desbetreffende land. Bij de meeste landen ontvang je hem via de mail, bij Cuba en China ontvang je hem via de post. (China beide). Veel landen zijn tegenwoordig over op een e-visum deze kun je geheel online een E-visum aanvragen, bijvoorbeeld E-visum voor Turkije. Super handig dat je hiervoor niet meer de deur uit hoeft. Binnen enkele minuten heb je de aanvraag afgerond en binnen enkele dagen heb je je E-visum binnen. Je hoeft hem dan alleen nog maar uit te printen.

Andere documenten

Er zijn ook landen waar je nog andere documenten voor nodig hebt. Vaak krijg je deze documenten in het vliegtuig ( Curaçao bijvoorbeeld) of je krijgt ze op het vliegveld. Hier hoef qua voorbereidingen niks voor te doen. Wat ik ook nog handig is om te bekijken is of je de juiste vaccinaties hebt voor de reis die je gaat maken. Dit kun je makkelijk vinden op de site van de GGD.

Twijfel je of je alle documenten wel hebt en of ze voldoende geldigheid hebben? Dan kun je altijd contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het land. En na een kleine zoektocht op internet heb je ook al snel duidelijkheid. Het is uiteindelijk toch fijn om goed voorbereid op pad te gaan? 

Facebook Comments

Share this post