Happy momlife

ah buitendag 3
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Op bezoek bij Melkveebedrijf Meijer | #ahbuitendag

Afgelopen zondag mochten wij ter voorbereiding van de AH buitendag langs bij Melkveebedrijf Meijer in Blijham.Ik vind het fijn om te zien waar het eten dat ik elke week/dag in mijn kar gooi vandaan komt en dat is ook de reden dat wij op bezoek gaan bij Melkveebedrijf Meijer. Als grote liefhebber van melk en kaas is dit dus een leuke en interessante plek om een bezoekje te brengen. Al de hele dag vroeg Aron wanneer we naar de boer gingen, vol enthousiasme stapte hij dan ook in de auto. Melkveebedrijf Meijer is een familiebedrijf waar vader, moeder en zoon hard werken voor de koeien. En met hard werken bedoel ik ook echt hard werken. Nadat wij een bezoekje brachten aan melkveebedrij Meijer kan ik alleen maar zeggen dat ik nog meer respect heb gekregen voor boeren. Albert Heijn is trots op zijn boeren, telers en leveranciers en laten dit graag zien aan hun klanten. Daarom openen ze op vele plaatsen in Nederland op tweede paasdag hun deuren om de klanten een kijkje te geven bij hun boeren, telers en leveranciers. 

Bij Melkveebedrijf Meijer produceren ze melk. Het bedrijf heeft iets meer dan 300 koeien en valt onder de categorie grote boerderij. Het was dan ook een grote stal waar de koeien de ruimte hebben om te bewegen en waar eten genoeg ligt voor ze. Ook is er de mogelijkheid om de koeien in de wei te laten lopen. Ze leveren melk voor de kaas die we bij Albert Heijn kunnen kopen. De boer zelf staat niet in contact met Albert Heijn, maar levert dus aan een bedrijf dat samenwerkt met Albert Heijn. Op zich logisch aangezien er van melk van alles gemaakt wordt. De boeren hebben dus koeien, maar hebben ook weilanden met gras waar ze hooi van maken en weilanden met mais. Allemaal voer voor de koeien.

Ik vond het fijn om te zien hoe er met de koeien om gegaan wordt en dat er niet alleen gekeken word naar zoveel mogelijk melk binnen halen. Ook de koeien zijn belangrijk. Zo gaan de koeien bijvoorbeeld 6 weken voor hun bevalling met zwangerschapsverlof, ja echt waar! Ze komen dan op een rustig plekje te staan waar ze tot rust kunnen komen voor hun bevalling. Ook tijdens het melken staat de hygiëne voorop. De plek waar gemolken word is schoon en de koeien worden allemaal met een apart doekje schoongemaakt na het melken. Of nou ja de koeien niet, maar hun uiers. Daarna worden de uiers afgedekt met een beetje alcohol zodat de koeien geen infecties kunnen krijgen.

Wat vonden wij ervan? 

Mijn kinderen kun je prima meenemen naar een boerderij. Sofie rent vrolijk in het rond, omdat ze heel erg blij wordt van dieren haha en Aron? Die vraagt van alles aan de boer en boerin. Wij kregen een rondleiding op de boerderij en dit begon bij de koeien. Een kijkje in de stallen en een hele hoop interessante informatie. Daarna namen wij een kijkje bij de stieren, die zijn natuurlijk ook nodig anders krijg je geen kalfjes. Daarna was het tijd voor de kalfjes, zo leuk om te zien! Er was een kalfje dat net die ochtend geboren was en de kinderen mochten het kalfje even aaien. Bijzonder hoe zacht de vacht van een kalfje is. Aan de overkant van de pasgeboren kalfjes stonden kalfjes die allemaal iets ouder waren. Nog wat wiebelig stonden ze op hun beentjes en gleden regelmatig uit wanneer ze enthousiast waren. Het zijn net kinderen die leren lopen. Nadat de klafjes oud genoeg zijn gaan ze naar een ander boer. Nadat wij bij de kalfjes gekeken hadden en Sofie enthousiast achter het poesje aangerend had was het tijd om te kijken bij het melken. Hier proces beschreef ik hier boven al, maar ik was verbaasd over de hygiëne. Wist je trouwens dat ze twee keer per dag melken en hier een paar uren zoet mee zijn? Boer Matthijs vertelde dat hij werkweken maakt van 70/80 uren, bizar! Meeste mensen doen nog niet eens de helft. Veel respect dus!

 

Ah buitendag 

Ben jij net als ons ook nieuwsgierig naar waar de producten van Albert Heijn vandaan komen? Ook jij kan een bezoekje brengen aan één van de boeren, telers of leveranciers van Albert Heijn. Op de website van Albert Heijn kun je alle locaties vinden waar jij tijdens de AH buitendag een bezoekje kunt brengen. Een leuk en leerzaam moment voor jong en oud!

Melkveebedrijf Meijer doet natuurlijk ook mee aan de AH Buitendag op tweede paasdag. Vorig jaar bezochten zo’n 2.000 mensen de AH buitendag bij Melkveebedrijf Meijer een groot succes dus! Vrienden van mij zullen dit jaar de boerderij voor de tweede keer bezoeken. Voor de kinderen zijn er kleurplaten, spelletjes en hebben ze een onvergetelijke kalverenknuffelhoek, dat wil toch iedereen? De boerderij is te bezoeken van 11:00 tot 16:00 en je kunt je inschrijven via ahbuitendag. Is Melkveebedrijf niet in de buurt? Dan kun je op de website van AH buitendag vast een locatie vinden die bij jou in de buurt is. Meer informatie over de #AHbuitendag lees je in mijn vorige blog.

Ga jij een bezoekje brengen aan de AH Buitendag? 

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Albert Heijn en Melkveebedrijf Meijer.
Facebook Comments

Share this post