Happy momlife

shutterstock_1108372625
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Omgaan met geld voor beginners

Oké, niemand vindt het leuk om een beginner genoemd te worden. Maar het blijft nu eenmaal enorm belangrijk om de basiszaken goed onder de knie te hebben als je goed wilt omgaan met geld. Daarom hebben we die in dit artikel nog eens op een rij gezet voor je. Want we blijven bijna allemaal beginners als het om geldzaken gaat.

Zorg voor inzicht in je financiën

Heb je wel eens een overzicht gemaakt van de financiën die bij jouw huishouden horen? Voor veel mensen is het antwoord op deze vraag nee. Terwijl inzicht dé manier is om niet in financiële problemen te komen. Maak eens een overzicht van de bedragen die je per maand ontvangt aan loon en andere inkomsten. Daarnaast zet je alle uitgaven op een rij. Er zijn ook verschillende apps die dit voor je kunnen doen,  HYPERLINK “https://www.gripopgeld.nl/” gripopgeld.nl is een voorbeeld van zo’n app.

Kies ook voor één betaalrekening, zodat alles inzichtelijk is. Je ziet alles wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Dat is nuttige informatie om de boel helder op een rijtje te krijgen op financieel gebied.

Spaar elke maand 10% van je inkomen

Op de site van het Nibud kun je lezen waarom het verstandig is om elke maand 10% van het geld dat er binnenkomt opzij te zetten. Daarmee kun je immers relatief eenvoudig een buffer opbouwen voor onverwachte uitgaven. Zo voorkom je dat je in de financiële problemen komt.

Om dit te kunnen doen, moet je natuurlijk wel eerst inzicht hebben in je inkomsten, zodat je weet wat een realistisch maandbedrag is om te sparen. Dit kun je automatisch van je  betaalrekening naar je spaarrekening laten overmaken, zodat je er zelf niet eens meer aan hoeft te denken. Handig!

Reken jezelf niet te snel rijk

Heb je inzicht gekregen in wat er binnenkomt en wat er uitgaat elke maand? Goed bezig! Dan stijgt het saldo op je bankrekening als het goed is gestaag. Maar reken jezelf nu ook niet meteen rijk. We verdienen niet allemaal € 30.000 met een gesponsorde Instagram-post, dus het is wel belangrijk om realistisch te blijven als het om geld gaat.

Zodra er een onverwachte grote uitgave voorbijkomt, zoals een nieuwe wasmachine, koelkast of auto, kan je zorgvuldig gespaarde buffer ineens weg zijn. Wees dus vooral terughoudend en probeer om niet te snel je gespaarde geld ergens aan te besteden als dat niet direct nodig is. Dat is de manier waarop je uiteindelijk een fijne buffer hebt en daarnaast leuke dingen kunt kopen.

Je ziet het de basis van omgaan met geld is al lastig genoeg… Succes!

Facebook Comments

Share this post