Happy momlife

leven in het nu
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Na een operatie weer thuis wonen: zo maak je het comfortabel

 

Heb je een grote operatie of ingreep gehad en kom je weer thuis wonen? Bij veel operaties is het gevolg dat je (tijdelijk) slecht ter been bent. Daarom is het belangrijk om in de woning de nodige aanpassingen te doen, zodat je nog gewoon comfortabel in je huis kunt leven. Lees verder voor tips.

leven in het nu

Bedankt in de woonkamer

Is het de bedoeling dat je na de operatie veel op bed ligt om te rusten? Het voelt vaak onprettig of eenzaam om dan maar steevast in de slaapkamer te liggen. Een alternatief is een bed in de woonkamer plaatsen, naast de zithoek bijvoorbeeld. Zeker als de slaapkamer op de bovenverdieping is, is dit ook praktischer omdat je je minder hoeft te verplaatsen door de woning. Er zijn speciale bedden te vinden voor (tijdelijk) gebruik in de woonkamer. Maak hier een gezellig plekje van, met mooi beddengoed en een tafeltje naast het bed bijvoorbeeld. Zo voelt het ook meteen prettiger om hier tijd door te brengen. Al kun je natuurlijk ook rusten in de slaapkamer, waar het vaak stiller is en je eigenlijk nog beter tot rust komt. Trapliften bieden uitkomst om van beneden naar boven te komen, en andersom. Zo kun je het bed in de slaapkamer makkelijk bereiken, of dat nu voor ’s nachts of voor de hele dag is.

 

Traplift installatie

We gaan nog wat verder in op de traplift. Zo’n lift is een uitkomst in de woning als je moeite hebt om de trap op te komen. Het kan zelfs zo zijn dat dit sterk wordt afgeraden, bijvoorbeeld omdat een wond eerst moet genezen. Met een traplift bestellen kies je voor gemak en veiligheid, want nu kun je zittend van beneden naar boven komen. Dat is een wenselijk stuk comfort. Je kunt in aanmerking komen voor een vergoeding of een tweedehands traplift kiezen, om kosten te besparen. De lift kan snel in huis worden geplaatst, om er vlug gebruik van te maken. Of regel dit alvast voordat je weer thuis komt na de operatie.

 

Automatisering in huis

Met slimme technologie geniet je van automatisering in huis. Zo kun je bijvoorbeeld gordijnen, tv, verlichting en deur op afstand bedienen, zonder dat je hoeft op te staan. Dit werkt bijvoorbeeld via apps op je telefoon. Sommige van deze aanpassingen zijn heel eenvoudig te realiseren in de woning: zoek dit even uit om er gebruik van te maken.

 

Hulp en zorg aan huis

Het is na een operatie niet mogelijk en vaak ook niet de bedoeling om zelf aan de slag te gaan in het huishouden. Regel hulp in de huishouding, om alles netjes bij te houden. Zeker de zware taken zijn goed om uit te besteden, voor een korte of een lange periode. Denk ook aan een maaltijdbox, om niet zelf te hoeven koken. Hier zijn veel verschillende services voor te vinden, zodat je gewoon gezond en gevarieerd blijft eten. Je kunt advies vragen over het type hulp dat er nog meer nodig is. Het kan ook nodig zijn om zorg aan huis te ontvangen, zodat je niet steeds naar het ziekenhuis hoeft. Dit kan onder andere hulp bij wassen en wondverzorging inhouden. Verder is het fijn om aanvullende verzorging te krijgen, denk aan een kapper, manicure of pedicure aan huis. Door zoveel mogelijk zorg aan huis te ontvangen, hoef je niet direct vaak de deur uit: dit kan weer bevorderlijk zijn voor het herstelproces.

 

Het is fijn om na een operatie weer zo prettig mogelijk te kunnen wonen thuis. Met de juiste aanpassingen is dit goed te doen: ga vooral na wat er in jouw persoonlijke situatie wenselijk is. Je kunt om hulp vragen bij het regelen en installeren van oplossingen, want je hebt zelf immers al genoeg aan het hoofd.

Facebook Comments

Share this post