Happy momlife

img_0006
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Monkey platter – Laat je kleintje(s) kiezen!

Mijn kinderen vinden het moment van uit school tot aan het avond eten vaak een lange ruk zonder eten. Ik merk dan ook vaak dat ze hangry worden en dat ze eigenlijk iets moeten eten. Maar ja vaak denk ik ook, wij gaan zo eten. Afgelopen week heb ik iets voor ons nieuws geïntroduceerd; ik maakte een lekkere monkey platter. Een schaal voor lekkere tussendoortjes en een variatie tussen gezonde en iets minder gezonde snacks.

Het idee van de Monkey Platter is om tegelijkertijd allemaal verschillende dingen aan te bieden en je kind dan zelf te laten kiezen wat en wanneer het eet. Je leert je kind zelf keuzes maken in wat het eet en op welk moment. Je zet hem namelijk neer op een bepaald moment en laat hem staan. Je kunt zo ontdekken wat het zijn/haar eet moment is. Ook leren ze nieuwe dingen eten als je lekker varieert met wat er op je monkey platter ligt.

Onze oudste eet eigenlijk alles wel en is ook in staat om dingen te proberen. De middelste is een lastige eter en door een monkey platter voor haar neer te zetten hoop ik dat ze ook wat andere keuzes in haar voeding gaat maken. Want ik ben diegene die de monkey platter maak en ik bepaal wat er op die dag gegeten mag worden. Door een monkey platter neer te zetten neem je de regie weer een beetje in eigen handen en laat je je kinderen minder kiezen. Wil ik dan dat mijn kinderen niet meer zelf kiezen? Ja wel hoor ze mogen zelf kiezen van dat gene dat ik voor ze klaar zet. Hier zal ook heus een snoepje gegeten worden, maar ik wil dit flink minderen.

Wat leg je op een Monkey Platter? 

Ik heb een lijstje gemaakt die ik naast mijn boodschappenlijst leg om te  gebruiken voor mijn monkey platters. Hier kies ik iedereen week een paar items uit die ik de kinderen wil laten proeven. Het lijstje bestaat voornamelijk uit fruit en groente. Maar heb ik aangevuld met de volgende dingen:

 • Gedroogd fruit (papaya, ananas, pruimen etc)
 • Kaas
 • Mozzarella
 • Ontbijtgranen
 • Rozijnen
 • Rijstwafels
 • Plakjes worst (kipfilet, salami etc)
 • Eieren (gebakken, roer ei,  gekookt)
 • Crackers
 • Wraps met beleg natuurlijk
 • Augurk
 • Olijven
 • Vis
 • Soepstengels
 • Muffins
 • Bear snacks

Voor een monkey platter gebruik je vaak een grote schaal, maar wat je ook kunt gebruiken is een muffinvorm. In elk vakje kun je dan iets anders stoppen. Ook kun je een vakje gebruiken om een lekker dipsausje te maken met griekse yoghurt bijvoorbeeld. De kinderen kunnen de snacks dan hier lekker in dippen. Ook voor jezelf als volwassene is het helemaal niet gek om eentje voor jezelf te maken, lekker met groente en sandwiches bijvoorbeeld. Zoek je inspiratie? Op pinterest heb ik een bord waar ik regelmatig nieuwe ideetjes bij pin. Je vindt hem hier.

Facebook Comments

Share this post