Happy momlife

person holding a tomato
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Moestuin tips voor de winter

De herfst is niet het teken dat je moet stoppen met tuinieren. De lente en de zomer zijn namelijk niet de enige seizoenen waarin je kan zaaien of planten. In de herfst en de winter wordt het misschien wel kouder, maar als je de juiste stappen volgt, kan je ook in het najaar volop genieten van verse groenten en fruit uit je eigen moestuin. Denk bijvoorbeeld eens aan Kweekkassen voor in de tuin. Nu heb ik zelf niet zoveel verstand van moestuinen dus ik ben maar eens op zoek gegaan of je hier iets mee kan.

person holding a tomato

De voordelen

Zaaien en planten tijdens de herfst levert je niet alleen lekkere groenten en fruit op, het heeft ook voordelen voor je tuin:

  • Je kunt langer en beter gebruik maken van je grond of moestuin.
  • Als het een warme zomer is geweest blijft de grond in de herfst langer warm. Wist jij dit? Ik wist dit helemaal niet en vond het wel een grappig weetje! Door de warmte kunnen wortels van je planten nog groeien. Hierdoor hebben ze in de lente al een voorsprong!
  • Je bodem blijft bedekt, waardoor het beter beschermd is tijdens het koude weer.
  • Groenten kunnen tijdens een koele herfst langer op het veld bewaard worden. Zo kan je op verschillende momenten oogsten en heb je er langer plezier van! Een soort van natuurlijke koelkast zeg maar.

Groenten kun je in de winter kweken

De volgende groentes kun je kweken in de winter en herfst.

  • Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie.
  • Veldsla. Plant sla 4 tot 8 weken voor de eerst vorst.
  • Knoflook. Als je in de herfst knoflook plant kan je in het voorjaar genieten van de oogst.
  • Rucola, bieten, boerenkool: groeien het hele jaar door.

Ik vind een moestuin onwijs leuk en ik hoop dan ook volgend jaar te beginnen met een kleine kweekbak. Gewoon om te kijken of het wat voor mij is. Als ik de wereld aan tijd had ik wel een groente tuin gewild. Mijn ouders hadden vroeger zo’n tuin toen wij nog in de flat woonden.

Facebook Comments

Share this post