Persoonlijk

Minder vlees eten

Sinds een paar weken kijken wij elke dinsdag en donderdagavond naar NPO3 hier zijn dan programma’s over etenswaar op en dit is eigenlijk wel heel erg interessant. Ik was mij namelijk van een hele boel dingen niet bewust en wil hier nu meer op letten. Eén van die dingen is vlees. 

Toen ik 16 was begon ik met werken in een slagerij, een ambachtelijke. Alles werd nog met de hand gemaakt en gesneden, worsten werden zelf gemaakt etc. Als ik terug kijk naar al mijn bijbaantjes dan is dit mijn leukste bijbaantje geweest. Lekker met mijn handen het gehakt kneden en soms ook lekker vlees proeven. Toen ik daar werkte hechte ik veel waarde aan vlees, maar toen wij plots op ons zelf moesten (wilden) gaan wonen was er geen potje meer voor de slager. Een slager is natuurlijk een stukje duurder dan een bakje vlees bij de plaatselijke supermarkt. Maar of dit nu zo gelukkig maakt?

Vlees verlangen

Inmiddels heb ik al twee keer de docu vlees verlangen gezien en dit heeft mijn kijk op supermarkt vlees verandert. Ik wil geen kip eten waarbij de kip vol gepompt is met slechte stoffen, ik wil dit zelf niet en al helemaal mijn kinderen niet geven. Het zelfde voor varkensvlees (wat wij al bijna niet eten) en rundvlees.

Om goed vlees te kunnen eten hebben wij besloten te gaan minderen. Waar wij normaal 6 dagen per week een stuk vlees op ons bord hadden liggen zullen wij dit nu terug brengen naar 3/4 dagen. Het ligt er dan net aan hoe duur het vlees is wat wij die week willen gaan eten of gebruiken.

Vervangers?

Tja en dan moet je natuurlijk vlees gaan vervangen, want dit was altijd de basis voor mijn avondmaal. Toch lijkt het makkelijker dan verwacht. Wij eten wekelijks een soepje en daar zit al geen vlees in, dan maak ik wekelijks een ovenschotel en hier kan ik vlees omruilen voor champignons en mezelf dit maar aanleren. Stiekem vind ik champignons namelijk echt vies! En mocht het echt nodig zijn dan willen wij nog eens vegetarisch ‘vlees’ proberen, alleen vind ik dit nog wel prijzig. En natuurlijk hebben we nog altijd 1 á 2 keer per week vis.

Ik denk dat wij een goede balans hebben gevonden tussen vlees en geen vlees en ik hoop hiermee meer kwaliteit op tafel te kunnen zetten. Eten jullie dagelijks vlees? 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

9 Comments

 • Reply Wilmaaa

  Ik doe het ook en ja ik eet dus wel vlees, maar dan veel minder. Het gaat inderdaad best makkelijk en je went er ook aan vind ik 🙂

  01/06/2016 at 6:09 am
 • Reply Josine

  Mooie stap! Zo zijn wij ook gaan ‘leven’ een half jaar terug ongeveer! Voor ons begon het na het zien van de documentaire ‘cowspiracy’ op Netflix. Daarin laten ze vooral zien wat de invloed van de vleesindustrie is op het milieu. Wij als mens hebben voldoende aan 2-3 x per week vlees. Maar in principe kunnen we ook zonder. Daarom ben ik zelf sinds twee maand vegetarisch 🙂 de rest van het gezin eet nog zo’n drie keer per week vlees.

  01/06/2016 at 6:34 am
 • Reply Nicole

  Nee wij eten ook vaak.soep zonder vlees of lekker met vis! Champignons zijn mijn lievelingseten dus dat helpt ook 🙂

  01/06/2016 at 8:20 am
 • Reply Wiebke

  Daarom eet ik dus al 12 jaar geen vlees. Tony krijgt wel 2x per week vlees bij het kdv. Maar voorzichtig wezen met vleesvervangers, zit vaak ook een heleboel slechts in helaas. Ik zag dat je ooit het boek Veggie Kids had gelezen? Die geeft misschien wat inspiratie 🙂

  01/06/2016 at 9:05 am
 • Reply Tamara

  Wij eten ook sinds ongeveer een jaar echt nog amper vlees uit de supermarkt en ik voel me daar echt veel beter bij. Bovendien merk je het verschil ook echt als je dan een keer wel vlees uit de supermarkt eet.

  Wij eten wel elke dag vlees, maar het is meestal kip en een heel enkele keer rundvlees. Varkensvlees eten we amper.

  01/06/2016 at 12:28 pm
 • Reply Carmelina

  Ik eet zelf het liefste helemaal geen vlees.. Simpel weg omdat ik het niet lekker vind maar voor m’n mannen maak ik het klaar… Lang niet iedere dag.. Want het zijn ook visliefhebbers! Lekker makkelijk dus 🙂 als ik vlees mee eet zit het in de pasta, een ovenschot of zoiets maar gewoon een los stuk vlees zal je niet snel vinden op mijn bord 🙂
  Hier dus geen bewuste keuze maar… Maar gewoon zo gegroeid/ontstaan

  01/06/2016 at 12:32 pm
 • Reply maartje

  Wat goed dat je dit doet. Al die mannen altijd zonder vlees is geen eten, ik probeer dan altijd iets te koken met vleesvervangers en dan achteraf vertel ik dit pas. De meesten hebben het niet door.

  Vleesvervangers bij de Aldi & Lidl zijn goedkoop, je hebt twee burgers of een portie vega gehakt voor 1,59. Een Dirk zit er vast niet bij je in de buurt maar daar is het Vivera vega vlees regelmatig maar 1 euro voor 2 burgers.
  Je kan ook zelf groente- of notenballetjes maken als vervanging. Misschien leuk om met de kinderen te doen?
  En vis is niet vega maar bij de lidl hebben ze goedkoop zalm met een keurmerk (weet de naam ervan even niet)
  Verder kan je nog eieren eten, die kun je in plaats van bij de supermarkt ook ergens bij een boer of particulier kopen, dan heb je sowieso scharreleieren.

  En je kan ook gerechten eten met alleen groenten, maar dan wordt het vaak als nog duur. Erg lekker zonder vlees of vervanging vinden wij spinazie lasagne of gevulde courgette.

  Wij eten wel vlees, niet dagelijks, maar nooit de porties die op verpakking of in kookboeken staan. Daar vergeten ze vaak groente vind ik.

  01/06/2016 at 12:52 pm
 • Reply Natas

  Vleesvervangers zitten vol chemische troep.
  Bio vlees is een prima alternatief.

  Als je echt om je gezondheid denkt kan je beter eerst stoppen met suiker. Fed Up doc gezien?

  01/06/2016 at 10:19 pm
 • Reply Angelique

  Mijn mannen zijn gék op vlees. Ik niet. Ik ben zelfs een hele periode vegetarisch geweest maar moest hier (toen zo’n 10 jaar geleden) mee stoppen omdat mijn lichaam de belangrijke voedingstoffen mistte. Nu eet ik vaak als de mannen weer eens vlees willen eten vegetarisch vlees. Ik vind de java schijven namelijk veel te lekker!

  Groente is inderdaad ook een goede vervanger. Je hoeft het niet eens met Champignons te doen (ik ben hier in huis de enige die dit lust) maar er zijn genoeg andere opties natuurlijk. Het vegetarische gehakt smaakt bijna hetzelfde als gewoon gehakt.

  Voordat je op vleesvervangers overstapt in de winkels, kijk wel goed naar de ingrediënten. Ik heb vaak genoeg gehad dat ze er toch vlees in verwerkt hadden.

  02/06/2016 at 10:50 am
 • Leave a Reply