Happy momlife

20170902152032_IMG_0495
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Mijn ervaring met strippen om de bevalling op te wekken

Als een bevalling niet uit zichzelf begint en je over tijd bent wil de verloskundige nog wel eens overgaan tot het doen van een strippoging. Klinkt heel spannend hé? Nou zo spannend is het niet en in mijn geval was het de laatste keer ook nog eens flink pijnlijk. Ik vertel je over mijn ervaring met het strippen tijdens de bevalling. Ik heb dit gehad bij Sofie en bij Fleur. Bij Aron wist ik het bestaan er niet van haha en was ik nog een stuk geduldiger.

Wat is strippen

De vliezen van de vruchtzak zitten vast aan de wanden van de baarmoeder. Bij het strippen brengt de verloskundige haar vingers in de baarmoedermond naar binnen. Meestal heeft het alleen zin als je al wat ontsluiting hebt. Bij mij was dit bij beide kleintjes echt minimaal en dat maakt het voor de verloskundige niet heel makkelijk. De verloskundige maakt ronde draai bewegingen rondom het hoofdje van je baby en hierdoor scheiden de vliezen van de baarmoederwand. Deze actie zorgt ervoor dat je lijf het stofje prostaglandine aanmaakt. Onder invloed van dit stofje verweekt de baarmoedermond dit is nodig om je kleintje richting de uitgang te krijgen. Ook kan dit stofje er voor zorgen dat je weeën krijgt. Meestal strippen ze bij de verloskundige praktijk en kun je daarna weer naar huis. Mijn verloskundige heeft het ook een keer thuis gedaan, nadat ik een controle had gehad in het ziekenhuis. Het is niet gezegd dat een strippoging werkt om de bevalling op gang te helpen. Bij Sofie beviel ik na de eerste strip poging en bij Fleur beviel ik na de derde strippoging. Het kindje moet er dus wel echt al aan toe zijn om op de wereld te komen.

Waarom wil je dit? 

Meestal gaan ze pas strippen na 40 weken, tenminste bij mijn verloskundige zelfs pas rond de 41 weken. Dit wil je, omdat je liever niet ingeleid wordt in het ziekenhuis en hoe dichter je bij de 42 weken komt hoe groter de kans op een medische bevalling wordt. Dit wilde ik absoluut niet en was blij dat de strip pogingen werkten. Ik heb bij Fleur 3 strip pogingen gehad en na de laatste keer werd ze geboren. Ik denk dan ook dat het alleen werkt als jij en je kindje klaar zijn om te gaan bevallen.

Wat er gebeurt er na het strippen?

Na het strippen heb je echt niet direct weeën hier kan nog best een tijd overheen gaan, zelf nog een aantal dagen. Bij Sofie begon de bevalling een paar uren later en had ik na de strippoging ook veel buikpijn wat overging in weeën. Bij Fleur had ik na alle drie de pogingen ook veel buikpijn, maar de eerste twee keren ging het daarna weer over. De laatste keer voelde ik mij direct anders na de strippoging en had ik goede moed dat dit wel eens de laatste poging kon zijn geweest.

 

Vond je het pijnlijk? 

Ik ben door drie verschillende verloskundigen gestript en bij alle drie voelde het weer anders haha! De één meer pijnlijk dan de ander. Er wordt wel “gewroet” in je schaamstreek die natuurlijk al pijnlijk en gevoelig is door de druk die erop staat. Ik heb wel iedere keer na het strippen bloed verlies gehad (dat hoort erbij) en ik had veel buikpijn (menstruatie krampen) na de strippogingen. Ik deed die dagen dan ook vrij weinig en lag voornamelijk op de bank series te kijken of series te kijken in bed. Het is niet pijnvrij, maar ik had het er zeker voor om te laten doen. Ik wilde namelijk niet in het ziekenhuis bevallen de laatste keer en dan is strippen vaak de meest effectieve manier om de bevalling op te wekken.

Facebook Comments

Share this post