Happy momlife

Life in plastic is not fantastic
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Mei plastic vrij // Ik ga een poging wagen

Op 1 mei begint Mei PlasticVrij een goed initiatief om een beetje minder plastic de wereld in te helpen. Ik probeer al tijden minder plastic in huis te halen maar vind het toch moeilijk. Ik hoop dan ook in mei wat gewoontes te doorbreken en ons plastic gebruik terug te dringen.

Steeds meer mensen om ons heen zie ik gebruik maken van herbruikbare producten. Ook winkels doen hierbij hun best. Afgelopen jaar kon je bij de lidl en AH bijvoorbeeld producten kopen om je brood en groente in te doen in plaats van in plastic. Een goed begin vond ik zelf. Plastic is een “product” dat je nooit meer kwijt raakt eigenlijk is het troep. Naast de welbekende en zichtbare plastic heb je ook nog microplastic en dit plastic zit inmiddels overal. Helemaal plastic vrij zal de wereld niet worden, maar ik denk dat iedereen wel zijn/haar steentje kan bijdragen om de wereld een beetje mooier en gezonder te houden.

Hoe voorkom je plastic gebruik/verbruik?

Op de website van Plastic Vrij kwam ik handige tips tegen om te starten.

Refuse (Weiger): Vermijd producten die veelvoudig verpakt zijn in plastic. Denk aan bijvoorbeeld koekjes, die meerdere lagen plastic hebben. Maar weiger ook plastic rietjes, plastic bekertjes. Koop in de winkel geen voorverpakte groente en brood, maar neem je eigen plastic zak mee.
Reduce (Verminder): Verminder het verbruik dat je nu al hebt. Neem meer tassen mee naar de winkel en koop broodzakken die je kunt gebruiken bij de bakker.
Re-use (Hergebruik): Hergebruik plastic dat je al hebt, zoals bijvoorbeeld je Dopper. Deze kun je keer op keer weer gebruiken. Net als een broodtrommel of andere bakjes.
Recycle: (Recycleer): Hier zijn wij al druk mee bezig! Wij hebben namelijk 3 containers en en papierbak. Plastic scheiden wij al van de rest net als karton.

Nog meer handige tips! 

 • Koop geen flesjes water mee in de winkel, maar drink water uit de kraan met een herbruikbare fles. Zoals bijvoorbeeld een dopper.
 • Koop producten die niet in plastic zijn ingepakt. Denk aan producten die in karton zitten bijvoorbeeld.
 • Neem je eigen drinkfles, kop, bestek, bakje mee.
 • Neem een boodschappentas mee. Ik heb een klein opvouwbaar tasje in mijn schoudertas en handtas zitten. Verder heb ik nog een grote boodschappentas die ik altijd meeneem als ik een grotere boodschap moet doen.
 • Vervang je plastic tandenborstel door eentje van bamboe
 • Koop geen plastic verpakkingen met douchegel, maar koop een blok zeep. Je hebt tegenwoordig zelfs shampoo bars. (binnenkort een review)
 • Koop vers op de markt of bij een winkel zoals de Turkse supermarkt. Hier heb je een stuk minder verpakkingsmaterialen.
 • Koop vers brood en neem je eigen broodzak mee.
 • Schoonmaken kan ook prima zonder plastic namelijk met azijn en water. Ik schreef al eens een blogpost over wat je allemaal met azijn kunt doen.
 • Koop waspoeder (in kartonnen dozen) of gebruik wasnoten
 •  Gebruik/koop metalen rietjes of papieren rietjes. Ik heb rietjes van RVS en ik vind ze ideaal!

Deze maand wil ik voornamelijk bezig zijn met het verminderen van het kopen van verse producten in plastic. En het kopen van de overige producten in zo min mogelijk plastic.

Probeer jij ook te minderen met plastic?

Facebook Comments

Share this post