Erop uit sponsored stories

Wij leerden alles over paprika’s en tomaten | #ahbuitendag

Gisteren was het tweede paasdag en dit jaar werd er de AH Buitendag georganiseerd door Albert Heijn en hun kwekers, boeren en leveranciers. Wij hadden twee locaties op de planning, maar er zaten er 3 bij elkaar in de buurt dus besloten wij ze alle drie mee te pakken. Twee weken geleden brachten wij al een bezoek aan Melkveebedrijf Meijer en daarom besloten wij deze keer op bezoek te gaan bij kwekers. Wij eten veel paprika’s, tomaten en komkommers een leuke gelegenheid om te bekijken waar dit vandaan komt. 

Hameno B.V. 

Wij begonnen de ochtend bij Witlof Kweker Hameno B.V. Wij kwamen binnen in een grote hal en Sofie liep direct af op de twee varkentjes die er lagen te relaxen. Daarna kon je een stukje bekijken van het inpakken van de witlof. Er waren genoeg mensen aan het werk alleen was het zover weg dat je het eigenlijk niet heel goed kon zien. Daarna liepen wij de volgende hal in waar je nog beter kon kijken naar hoe het allemaal werkt. Je kon het proces van groeien zien en ook lieten ze zien hoe ze verpakking klaar gemaakt worden door middel van foto’s. Aron vond het jammer dat dit niet getoond werd door de machines wat ik op zich wel begrijp. Op deze plek kon je ook witlof kopen, maar omdat Robert niet zo dol is op witlof besloten wij niks mee te nemen. Wel leerde Aron witlof kennen en aten we poffertjes terwijl de kinderen de springkussen op en af vlogen haha.

A.C. Hartman 

Na de eerste locatie konden wij zo oversteken voor de tweede locatie. Hier kwamen wij terecht bij een heleboel kassen. A.C. Hartman is bedrijf dat 100% natuurlijk is en dat vonden wij wel interessant om te zien. Wanneer er een beestje plaag op de groente zit bijvoorbeeld dan zetten ze andere beestjes in om ze te bestrijden. Geen giftige stoffen, maar ze laten de natuurlijk het werk doen. Bij A.C. Hartman kweken ze komkommers, aubergine, paprika, pepertjes en cherrytomaatjes. Allemaal items die ik regelmatig in mijn karretje gooi. Bij A.C. Hartman kon je meelopen met een rondleiding waarbij je uitleg kreeg hoe het proces van de paprika’s werkt. We konden het begin proces tot het einde resultaat zien en proeven, heel erg leuk! Na de rondleiding wilde Aron zich graag laten schminken en Sofie kon dat natuurlijk ook niet voorbij laten gaan. Robert en ik besloten onze buikjes te vullen met een lekker soepje dat aangeboden werd van Struik, mmm!

A.C. Hartman had nog een locatie waar je heen kon. Hier werden de komkommers ingepakt en kon je een presentatie bekijken. Sofie was op dat moment best moe en wij besloten om alleen even een kijkje te nemen in de grote hal waar ze de komkommers aan het inpakken waren. ik ben hiervan vergeten een foto te maken, maar in de video die je onderaan dit blog vindt heb ik een stukje meegenomen.

DiLi Crop b.v. 

Op naar locatie nummer 3! Wij reden weer een stukje richting het noorden en daar was DiLi Crop B.V. een tomatenkweker. Bij binnenkomst werd Aron een beetje angstig, want ze werken hier met een natuurlijke bestuiving d.m.v. Hommels. Aron is niet zo weg van beestjes, maar nadat één van de medewerkers uit had gelegd dat Hommels alleen iets doen wanneer je ze kwaad maakt durfde hij wel verder te lopen. We gingen in gesprek met een medewerker en die vertelde ons hoe de tomaten groeien. Wist je dat een tomatenplant wél 12 meter hoog kan worden? Dit past natuurlijk niet in een kas, dit verbinden ze omlaag zodra de tomaten eraf zijn. Nooit geweten. Je kon heel goed zien hoe de tomaten verkleuren en ook wanneer ze goed rijp waren om geplukt te worden.

Ook hier was een springkussen aanwezig waar wij de kinderen even hebben laten springen. We moesten daarna nog richting huis rijden dus een beetje energie kwijt raken was geen probleem.

De Ah buitendag was een groot succes! De kinderen vonden het erg interessant en het was ook goed op gezet. Er waren genoeg chocolaatjes en koppen koffie aanwezig om je buik te vullen en ook kon je overal soep krijgen en andere lekker dingen. Hierdoor hoefde je niet snel naar huis te gaan, maar kon je prima nog een locatie mee pakken. Wij hopen dan ook dat Albert Heijn volgend jaar weer de #ahbuitendag organiseert, want wij willen nog meer te weten komen over waar ons eten vandaan komt. 

Zijn jullie ook op pad geweest tijdens de AH Buitendag?

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

2 Comments

 • Reply Sabrina

  lijkt me erg leuk met kids om te beleven!

  19/04/2017 at 4:48 pm
 • Reply Jolanda

  Wij bezochten een varkenshouderij, ook met een rondleiding. Interessant om te horen en zien. Met een plekje waar de biggen geaaid konden worden. En ook een leuk springkussen.

  19/04/2017 at 8:17 pm
 • Leave a Reply