Moederschap

Van ledikant naar peuterbed

Toen onze beide kinderen 1,5 jaar oud waren besloten ze te protesteren in hun bed. Voor ons het moment om een groot bed te introduceren. Een beetje sceptisch (jep beide keren) maar toch vrij succesvol. Ieder kind gaat verhuizen van bed op zijn/haar moment. Onze beide kinderen houden er niet van om in een krappe omgeving te liggen/zitten en hadden hun vrijheid nodig. In dit blog mijn tips hoe wij van ledikant naar (peuter)bed zijn gegaan. 

Een normaal bed of een peuterbed?

Voor Aron hadden wij destijds de keuze gemaakt om hem direct op een groot bed te leggen. Dus geen peuterbed. Aron was een grote jongen en wij zagen het al gebeuren dat hij binnen no-time niet meer in zo’n bed zou passen. Voor Sofie kozen wij ervoor om een meegroeibed te gebruiken. Een één-persoonsbed past ook niet op haar slaapkamer, maar een meegroeibed wel. Mijn zus had deze nog van mijn nichtje en deze staat nu op haar kamertje. Nog steeds op de kleinste stand, Sofie is een klein meisje dus een groot bed zal haar doen verdwijnen haha.

Samen een bed uitkiezen? 

Dit is een tip die wij zelf niet hebben toegepast. Aron heeft in het begin in het bed geslapen van Robert en Sofie kreeg het peuterbedje van mijn nichtje. Maar om het proces eigen te maken kun je ervoor kiezen om samen met je kind op pad te gaan om een bed uit te zoeken en je kunt deze ook samen in elkaar zetten. Zo heeft je kind direct door dat het zijn plekje is en heeft hij er ook eer van. Want hé hij heeft in elkaar gezet. Hoe cool is dat?

Een compleet nieuwe kamer? 

Wanneer je kind overgaat van ledikant naar groot bed neem je ook afscheid van een fase. Tijd om de kamer eens onderhanden te nemen en er een leuke peuter/kleuter kamer van te maken. Nieuw beddengoed zul je waarschijnlijk nodig hebben, maar ook kun je denken aan nieuwe decoratie. Door je kind zelf een kleur te laten kiezen blijft het vertrouwd en echt van hem/haar.

Tijd om te gaan slapen 

De eerste nacht in een groot bed is altijd spannend. Wij hebben de kinderen altijd eerst overdag in hun grote bed laten slapen en hadden altijd een campingbedje als back-up. Mocht het niet lukken dan kunnen ze altijd even terug in een kleine omgeving. Wij hadden het geluk dat bij beide kinderen dit nooit een probleem is geweest en dat ze beide vrijwel direct in slaap vielen in hun grote bed. Maak er niet een te groot ding van. Hiervan kan je kind alleen maar nerveus worden. komt je kind wel uit bed? Dan moet je volhouden. Breng hem/haar steeds terug naar het nieuwe bed en vertel het dat het tijd is om te slapen. Blijft dit een probleem? Dan kun je er altijd voor kiezen om er een paar nachtjes naast te gaan liggen. Ik zal er zelf niet zo snel voor kiezen om je kind weer terug te leggen in het ledikant. Maar dit kan per situatie verschillen natuurlijk.

Met welke leeftijd gingen jullie kleintjes over naar een groot bed? 

 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

4 Comments

 • Reply Henny

  Jij was zelf ook 1,5 toen we je op een grote bed legden, je zus was nog masr 9 mnd, maar die was een slechte slaper, vanaf de nacht op het grote bed sliep ze de hele nacht op de KB waren ze er niet content mee en keamen op huisbezoek. Maar ze sliep wel de hele nacht dat wij zeiden, dat is belangrijker als waar ze dan slaapt.

  20/06/2017 at 6:08 am
 • Reply Nicole

  Net 2 jaar was Veerle! Ik was net 2 maanden zwanger van Evy toen we besloten Veerle maar zo snel mogelijk naar een andere kamer te doen en een groot bed (peuterbed) mocht ze het niet gewild hebben hadden we zo nog even de tijd om haar te laten wennen ipv een week voor de uitgerekende datum ofzo.. maar ging vanaf nacht 1 helemaal top!

  20/06/2017 at 7:51 am
 • Reply jodi - liefthuis

  Aaah fijn om te lezen. Wij gaan toevallig over een paar maanden over omdat kleine broer onderweg is, maar onze spruit vindt zijn ledikant juist heerlijk. Ligt ook altijd heerlijk tegen de bovenkant aan geplakt.

  20/06/2017 at 4:04 pm
 • Reply Ineke

  2 jaar en 4 maanden is mijn dochter nu en ze ligt er nogsteeds heerlijk in..

  22/06/2017 at 7:54 pm
 • Leave a Reply