Moederschap

Klusjes die je kleuter kan doen

Inmiddels is Aron 6 jaren oud en vraagt hij regelmatig of hij ons mag helpen, bijvoorbeeld als ik aan het stofzuigen ben. Ro en ik spraken hierover en besloten dat Aron best mag helpen en dat het misschien ook wel een idee is om vaste klusjes aan hem te geven. Ik vind het namelijk belangrijk dat de kinderen zelfstandig het huis uit gaan over 20 jaren ofzo ūüėČ haha! Daarnaast krijgt Aron ook zakgeld en hij mag daar best iets voor doen vinden wij. Dit is natuurlijk heel persoonlijk en andere ouders zullen het vast belachelijk vinden, maar dit is de manier waarop het doen en wij onze kinderen willen groot brengen. Welke klusjes Aron al mag doen? ¬†Dat lees je in dit blog.¬†

Speelgoed opruimen 

Elke vrijdagmiddag moet hij van ons zijn kamer opruimen. Alle rommeltjes weer aan de kant maken en ervoor zorgen dat wij op zaterdag normaal zijn kamer kunnen stofzuigen. Dit is een klusje dat hij standaard doet. Vaak moet ik hem nog wel wat sturen als hij nog niet alles heeft opgeruimd, maar meestal doet ie dat allemaal wel uit zichzelf. Hij bergt zijn speelgoed op en legt alle kleding bij de was wat nog rondslingert.

Tafel dekken en tafel afruimen 

Dit is misschien wel het eerste klusje dat hij deed en tegenwoordig is het gewoon onderdeel van de dag. Voor het avondeten dekt Aron de tafel (met behulp van zijn zusje) en na het eten helpt hij ons met afruimen. Een klein klusje die prima gedaan kan worden door kinderen van 4 jaar en ouder.

Zelf brood smeren 

Eerlijk? Ik vind het zelf vaak makkelijker om de kinderen hun brood te smeren haha! Maar eigenlijk kan Aron dit al prima zelf. Wel moet ie nog leren hoeveel voldoende is als het om brood beleg gaat, maar hé een laagje extra hagelslag is ook best lekker toch?

Helpen koken 

Aron helpt graag met het voorbereiden van het avond eten. Vooral het snijden van paprika en komkommer is hier in huis favoriet. Hij mag dan snijden met een ‘ echte ‘ mes wat het heel erg stoer maakt natuurlijk. Wanneer wij zelf pizza maken helpt hij eigenlijk het meest. Hij snijdt dan alle ingredi√ęnten voor zijn stukje pizza zelf. Naast een leuk klusje ook een fijn moment om even tijd door te brengen met je kleuter.

De container ophalen 

Aron mag eigenlijk niet voor het huis spelen. Voor het huis hebben wij een diep en aan de zijkant van het huis is een doorgaande weg die eigenlijk altijd heel druk is. Geen ideale plek voor een kind dus. Maar één keer per week mag hij alleen om het huis heen om de container op te halen en achter het huis te zetten.

Plantjes water geven 

yes! Ik heb inmiddels planten in huis staan (oké het zijn er nog maar twee), maar Aron heeft er een leuk klusje bij hij mag namelijk de plantjes water geven. Hiervoor moet ik nog even een leuke gieter in huis halen, maar het is echt zijn taakje geworden en ik denk dat hierdoor de plantjes wel langer blijven leven haha!

Niet alle klusjes die je hier boven ziet staan MOET hij done eigenlijk is het voornamelijk heel erg vrijblijvend. 

 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

5 Comments

  • Reply Nicole

    Hier een peuter die graag meehelpt. Het gaat dan wel niet zoals moet meestal haha maar ze vindt het geweldig. Ik stimuleer dat graag

    13/05/2017 at 6:18 am
  • Reply Kim

    Mooi om te lezen hoe je dat aanpakt.
    Mijn dreumes wil altijd meehelpen. Pak ik een doek? Dan loopt hij ook met een doekje door het huis. Als ik alleen maar stofzuigen zeg, loopt hij al naar de kast waar de stofzuiger staat. Als ik klaar ben met stofzuigen, mag hij daarna nog even (met de stofzuiger uit). Dit zijn dingen waarin hij ons graag nadoet
    Het enige wat ik altijd aan hem vraag is of hij s avonds meehelpt z’n speelgoed op te ruimen. We hebben gewoon een speelgoedkist in de kamer staan waar alles in gegooid kan worden. Hij weet het precies, helpt alles in de kist te doen en dan gaan we naar boven.
    Tuurlijk komt het ook geregeld nog voor dat ik dan uiteindelijk het meeste doe, is ook helemaal niet erg, maar we stimuleren dit soort dingen wel al.

    13/05/2017 at 6:31 am
  • Reply Nicole

    Heel normaal vind ik dat er wel iets tegenover zakgeld mag staan! Had ik vroeger ook en ben ook van plan dat bij mijn kinderen te doen. Leren ze juist van dat je geld niet zomaar krijgt maar er voor moet “werken”

    13/05/2017 at 7:34 am
  • Reply Angelique

    Heel herkenbaar hoor! Zo heeft uk ook zn vaste klusjes zoals zelf zn kamer opruimen, vissen eten geven en tafel dekken en afruimen. Er komen altijd wel klusjes bij. Hij vindt het ook heerlijk om te helpen. Zo helpt hij vaak met de was, container en de wcrollen bijvullen. Maar ook het opruimen van de boodschappen. Ik vind het niet meer dan normaal dat hij een beetje helpt in huis in ruil voor zakgeld, hij weet dat als hij heel veel helpt dit ook staat voor iets meer zakgeld. In deze tijd kun je denk ik niet vroeg genoeg beginnen om kinderen te laten wennen dat geld niet iets vanzelfsprekends is.

    13/05/2017 at 8:43 am
  • Reply Henny N

    Niks mis mee af en toe helpen. Worden ze zelfstandig van en hebben ze later voordeel van (jij ook)
    Op maandag roept Aron ook, de container zet
    Ik wel achter het huis, lief toch. Zonder dat asn hem te vragen.

    13/05/2017 at 9:22 am
  • Leave a Reply