Happy momlife

black handled key on key hole
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Jubelton schenken? Doe het nog dit jaar

Er zijn een heleboel mensen die een schenking hebben gekregen toen ze hun eerste woning aankochten. Super fijn natuurlijk! Maar vanaf 2023 gaat de belastingvrije schenking voor een eigen woning omlaag. En dat betekent dat de zogenoemde jubelton er af gaat. Vanaf 2024 zal de schenkingsvrijstelling helemaal verdwijnen. Als je zegt dat je een woning gaat kopen vragen mensen ook vaak hoeveel hypotheek kun jij krijgen? Je omgeving kan je dan helpen zoeken van een woning bijvoorbeeld!

black handled key on key hole

Zoals aangegeven gaat het kabinet van Rutte 4 de woningmarkt flink onderhanden nemen. Er is een groot tekort aan woningen en er moet wat veranderen. De afschaffing van de jubelton is één van de veranderingen van de huizenmarkt. In 2023 gaat hij omlaag en in 2024 zal hij volledig verdwijnen. Heel eerlijk? tot ik deze blog schreef had ik er nog nooit van gehoord. Dit moet er voor zorgen dat huizen niet meer met belachelijke prijzen verkocht worden en dat meer mensen kan hebben op een woning.

Schenkingsvrijstelling eigen woning in 2023

Vanaf 2023 kun je nog maar 27.231 euro belastingvrij schenken voor de eigen woning aan personen tussen 18 en 40 jaar. Een familieband is daarbij geen vereiste.  Er zijn gelukkig wel oplossingen voor mensen die nog wel gebruik willen maken van een “lening” vanuit de familie. Er bestaat namelijk ook zoiets als een Familiehypotheek. Hierbij leen je een bedrag van een familielid, maar hier betaal je wel rente over. Doordat je er wel rente over betaalt ziet de belastingdienst dit niet als een schenking waardoor het nog wel toegestaan is na 2024.

De rente bij een familiehypotheek is voor de lener, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar. Voor de Belastingdienst moet de lening aan de volgende eisen voldoen:

  • Het afgesproken rente moet marktconform zijn.
  • De lening moet in 30 jaar met regelmaat afgelost worden.
  • De voorwaarden van de lening moeten schriftelijk zijn vastgelegd bij een notaris bijvoorbeeld.

Het blijft wel mogelijk om ook in 2023 gebruik te maken van de jubelton. Je moet dan wel in 2022 in actie komen. In 2022 is de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning nog 106.671 euro. Je hebt dan tot 2024 om de schenking te besteden. Op deze manier kun je de jubelton toch veiligstellen en kun je er nog (belastingvrij) plezier van hebben.

Mocht je zover zijn dat je wilt gaan kopen of moet gaan kopen dan zal ik zeker contact opnemen met een hypotheekadviseur. Die mensen hebben er het meest verstand van en je wil natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan bij de aankoop van je eerste huis.

Facebook Comments

Share this post