Moederschap

Jeetje wat gaan jullie kinderen vroeg op bed

Hoe vaak ik de reactie in de titel wel niet te horen heb gekregen. Jeetje wat gaan jullie kinderen vroeg op bed. Bij de reactie voel ik altijd de drang om mezelf te verantwoorden. Waarom gaan mijn kinderen zo nu en dan vroeg op bed? En waarom mag hij nog niet opblijven? In dit blog leg ik uit hoe het hier precies zit.

Het begint bij ons zelf

Ro en ik zijn beide personen die voldoende slaap nodig hebben. Slaap ik minder dan 8 uurtjes dan weet ik dat ik de gehele dag er last van heb. Vanuit onze behoefte van voor slaap ben ik ook naar onze kinderen gaan kijken. Of beter gezegd ik ben gaan kijken naar wat de kinderen nodig hebben. Maar eerst terug naar onszelf. Hebben wij te weinig slaap dan zijn wij beide minder productief, klagen veel dat wij moe zijn en tja we hangen maar een beetje. Niet bepaald het voorbeeld dat ik wil geven aan onze kinderen. Wij gaan ‘s avonds uiterlijk om 22:00 uur op bed (met hier en daar een uitschieter) en slapen tot minimaal 07:00 uur. Ik word dan vanuit mezelf wakker, omdat ik voldoende rust heb gehad.

En dan de kinderen 

Bij de kinderen kijk ik eigenlijk precies zo. A. heeft een fase gehad dat ik hem om 18:00 uur al op bed had liggen. Hij trok het niet om langer wakker te blijven en als ik dit wel deed kreeg ik hem de volgend ochtend er niet uit. Daarom besloten wij hem eerder op bed te leggen. Toen kon het ook nog. Ro en ik waren beide altijd vroeg thuis en aten ook altijd vroeg. Tegenwoordig is er niet meer de mogelijkheid om de kinderen voor 19:00 uur op bed te krijgen. Niet erg, want inmiddels is A. zijn behoefte aan slaap ook verandert. Hij slaapt eigenlijk altijd 12 uurtjes met hier en daar een uitschieter. Tegenwoordig is 07:00 uur onze vaste tijd om op te staan. Sofie slaapt eigenlijk precies zoals Aron slaapt. Ik hoop dan ook dat baby muis net zo’n goede slaper is als haar broer en zus haha!

Opblijven 

Tot kort geleden deden wij hier in huis eigenlijk niet aan opblijven, gewoon omdat hij het niet trok. Als ik hem liet opblijven had ik de volgende dag geheid een mannetje in huis met een ge-wel-dig humeur. Tegenwoordig is daar wel verandering in gekomen. Sinds kort hebben wij op zaterdagavond regelmatig een filmavondje samen met hem. Er staan genoeg leuke films op Netflix dus genoeg avondjes te vullen de komende tijd.

Met slapen kijken wij naar de behoefte van onze kinderen. Hebben ze lange nachten nodig? Dan gaan ze op tijd op bed, is de behoefte er minder dan mogen ze nog even op blijven. Ik denk toch eigenlijk wel dat iedere ouder dit doet? 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

20 Comments

 • Reply Vlienelien

  Ik vind 19.00 een heel normale tijd voor kinderen om naar bed te gaan. En als ze het niet trekken, dan gewoon eerder. Ik moest vroeger na Sesamstraat naar bed. Dat was om half 7 afgelopen.

  23/03/2017 at 6:21 am
 • Reply Dita

  Zelf hebben wij ook veel slaap nodig. Wij liggen, met idd wel eens een uitschieter, vaak ook voor 22.00u in bed. In ieder geval niet later. Rond 7u zijn we weer wakker. Soms wat eerder, soms wat later. Onze dochter Mila (14 mnd) slaapt soms nog 2x overdag en ‘s avonds gaat ze tussen half 7 en 7u in bed. In de ochtend is ze rond 7u wakker.

  23/03/2017 at 6:26 am
 • Reply Judith

  Keira van 10 slaapt regelmatig al om 7uur. In de weekenden hooguit 22.00. De kleinste is een ander verhaal. Die houd niet van slapen. Vind het ook niet leuk als jij dat wel doet.

  23/03/2017 at 6:49 am
 • Reply Carmelina

  Hier liggen ze eigenlijk altijd tussen 18:00 en 19:00 in bed. Dit betekend wel dat we dus. Ier iedere avond samen eten omdat Bas pas 18:15/18:30 thuis is maar goed samen eten heeft dan ook geen zin want Luka is dan gewoon al te moe om überhaupt nog te eten .. een ander minpuntje is dat ik dus bijna altijd die spits in Mn eentje doe maar goed.. alles voor de rust! Als we in de weekenden ergens zijn ofzo dan blijven ze wel eens langer op maar dat krijg ik de volgende dag ook altijd terug… slaap is zo belangrijk

  23/03/2017 at 6:51 am
 • Reply MarjonS

  Wij gaan zelf ook altijd op tijd naar bed. Ook voor 22u liggen we erin. Vriendlief zijn wekker gaat al om 4.30… zo heeft hij iig 7u slaap.
  Ik word ook rond 6.30/7.00 uit mezelf wakker samen met de kinderen.
  En ook hier liggen ze 19.15 in bed. Voldoende slaap vind ik gewoon belangrijk en hebben ze ook nodig.

  23/03/2017 at 6:54 am
 • Reply Minke

  Ik kijk ook naar mijn kinderen. De oudste heeft niet veel slaap nodig en mag tussen half 8 en kwart voor 8 naar bed. De jongste wel en gaat om kwart voor 7. Ze slapen niet uit en later naar bed is niet later wakker (maar wel minder slaap).

  23/03/2017 at 6:55 am
 • Reply Martina

  Ik vind 19u echt een hele goede tijd voor jonge kids. En als ze het nodig hebben helemaal 😉 hier ook van half 7-7u tot de volgende ochtend7-7.30. Helemaal prima!

  23/03/2017 at 7:23 am
 • Reply Simone | Papaisdeliefste.com

  In principe gaat mijn dochter om 19.00 naar boven en logt ze er zo rond 19.30 in. Maar als we bij opa en oma gegeten hebben of we hebben mensen over de vloer gehad of zo dan zijn we weleens wat later. Gelukkig wordt mijn dochter dan ook gewoon later wakker. Ze is tot nu toe een goede slaper. Ik ben er dus niet heel streng op, een vaste tijd. Uiteraard zijn er wel grenzen

  23/03/2017 at 7:45 am
 • Reply Marian Zw

  19:00 uur is hier ook slaaptijd voor onze 4 en 7 jarige. Heel soms is het tegen half 8 en dan merk ik dat ook al meteem de andere dag. En ze worden uit zichzelf tussen 6:30 en 7:00 wakker. Uitslapen kunnen ze niet, ook niet als ze heel laat naar bed gegaan zijn doordat we bijvoorbeeld een verjaardag hebben aan de andere kant van het land

  23/03/2017 at 8:07 am
 • Reply Charlotte

  Ik vind 19.00 uur een hele normale kinderbedtijd. Noem me ouderwets maar de kinderen gaan tegenwoordig veel te laat naar bed en dat merken we (als juf) ook echt in de klas. Hier ook 19.00 uur hoor en dat blijft de komende jaren nog wel zo!

  23/03/2017 at 8:26 am
 • Reply Nicole

  Hier is t ook 19uur. Wel wordt t soms een kwartier later ofzo. Maar dat komt inderdaad door werktijden. Als we haar later naar bed brengen dan weten we ook dat ze die slaap de ochtend erna inhaalt. Ze heeft dat dus ook echt nodig. Dus op “school” dagen zorgen we er zeker voor dat ze op tijd erin ligt anders krijgen we haar er in de ochtend niet uit..

  23/03/2017 at 9:30 am
 • Reply Roelina

  Ik ga heel erg vloeken nu…. mijn kids gaan pas tussen 20 en 21 naar bed. Wij redden het écht niet eerder ivm ons werk en laat thuis zijn. Gelukkig slapen beide mannetjes nog tussen de middag dus ook daar pakken ze wat uurtjes, straks als dat eraf is zal het allemaal toch anders moeten. Mijn kinderen trekken het overigens wel. De oudste heeft heel duidelijk minder slaap nodig dan de jongste, die gaat dus ook (iets) eerder naar bed.

  23/03/2017 at 10:18 am
 • Reply Odile

  Ik vind 7 uur een hele normale tijd om naar bed te gaan! Maxim gaat ook rond 7 uur/ kwart over 7 en dit is ook echt nodig want hij wordt altijd tussen 6 en half 7 wakker omdat mijn vriend dan uit bed gaat om te werken. Anders zou hij veel te weinig slaap krijgen. Ik verbaas me ook echt vaak over hoe lang kinderen in de zomer nog buiten zijn op jonge leeftijd!

  23/03/2017 at 10:23 am
 • Reply Nienke

  Ik vind 19:00 ook een hele normale kinderbedtijd. Onze oudste jongens zijn een beetje ouder dan Aron (8 en 2x 7) en hebben weinig slaap nodig, zij gaan dus ook wat later op bed. Onze jongste is nog te klein om er iets over te zeggen.

  Als ouders ken je je kinderen het beste en weet je wat ze nodig hebben, ik hoop van harte dat alle ouders dat hun kinderen ook geven.

  23/03/2017 at 2:01 pm
 • Reply Kim

  Davey ligt ook altijd rond 1830 tot 1900 uur in bed. Ik lig er zelf tussen 2100 en 2130 uur in. Ik weet van mezelf en van Davey dat wij het gewoon nodig hebben anders ben ik de dag er op echt niet vooruit te branden.

  23/03/2017 at 4:18 pm
 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl

  19.00 uur is toch een hele normale tijd? Ons zoontje van 2 gaat dan ook naar bed hoor!! Hij slaapt dan het klokje rond 🙂

  23/03/2017 at 4:32 pm
 • Reply Anja

  Nou, ik vind dat heel normale tijden. Zelfs mijn dochter van bijna 16 moet rond 21:30 uur naar bed (of zou moeten, want lukt niet altijd), want zij moet bepaald aantal uren maken ivm migraine (en dan is voldoende slaap cruciaal).

  23/03/2017 at 6:00 pm
 • Reply Miranda

  Hier lagen ze ook altijd tussen 18.00 en 19.00 uur. Inmiddels zijn ze 9 en 6 en liggen ze er beiden 19.00 uur in, Ella op trainingsdagen een half uur later soms 3 kwartier later en dat merk je wel. Sam gaat sinds kort op Maandagavond keeperstraining doen en dan ligt hij ook later. Dan mag hij de dinsdag erna niet spelen en ligt hij half 7 op bed. Dit heeft hij echt nodig. Ik verbaas me erover dat er zoveel 9 a 10 jarigen van Ella haar leeftijd dus tussen 20.00 uur en 20.30 naar bed gaan. Ook in Sam zijn klas 6 en 7 jarigen hoor ik regelmatig dat kinderen pas 20.00 uur naar bed gaan. Een keer kan dat maar elke dag? In het weekend liggen ze dezelfde tijd, soms op Zaterdag wel later maar dan hebben we een rustige Zondag erna anders trekken ze het niet. Hier gaat trouwens de wekker om 6.40 uur doordeweeks, dit ivm de taxi van Ella. Dus ook daarom liggen ze op tijd.

  23/03/2017 at 8:03 pm
 • Reply Vlijtig Liesje

  Onze kinderen gingen altijd om 18.30 naar bed als ze bij Sesamstraat ook gingen slapen. Dat was geloof ik ook best vroeg.

  24/03/2017 at 10:58 am
 • Reply Hendrikje jansen

  Onze kinderen van 8 gaat om 8 uur ofhalf 9 in bed doordeweeks en in het weekend 10 of later naar bed ze slaapt dan tot een of gewoon de andere van 12 doordeweeks half 10 in het weekend rond 12 uur slaapt tot een uur of 10 uit die van 14 gaat doordeweeks rond of uur of 10 naar bed weekend bepaalt ze zelf in de vakanties kijk ik niet naar de tijd we willen gewoon vakantie kunnen vieren

  03/04/2017 at 10:14 pm
 • Leave a Reply