Happy momlife

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Je kinderen leren afval te scheiden

Afvalscheiden is heel belangrijk. Doe jij het al? Wij wel! Hier in het dorp hebben wij namelijk vier containers. Daarnaast hebben wij in huis een afvaltoren waar wij al ons afval in kunnen scheiden. Ik vind het belangrijk dat onze kinderen ook leren hoe het moet en dat wil het best met een afvalbak waarbij je goed kunt scheiden.

Afval scheiden is goed voor het milieu. Doordat je goed aan het afscheiden bent kan er beter gerecycled worden. Wij scheiden in de volgende categorieën; GFT (groente, fruit en tuinafval – plastic – papier en karton – glas – kleding en restafval).

Hoe doen wij het? 

  1. Koop een prullenbak waar in je goed afval kunt scheiden. Ik vind zelf een prullenbak van Brabantia erg mooi. Deze prullenbakken hebben verschillende bakken en zien er ook nog eens hartstikke leuk uit(ook niet geheel belangrijk). Doordat de prullenbak verschillende bakken heeft kun je goed scheiden.
  2. Probeer zo min mogelijk afval te maken – wat er niet is hoef je ook niet weg te gooien
  3. Let op de verpakkingen wanneer je boodschappen doet – Producten die in karton en plastic verpakt zijn, kun je beter laten staan of zo min mogelijk kopen. Ik ga daarom vaak naar de Turkse winkel, hier kan ik de producten makkelijker in mijn eigen tas doen.
  4. Koop je dan te veel? Heb je te veel eten gemaakt? Dan kun je de restanten invriezen in herbruikbare bakken en/of weggooien in de GFT bak.
  5. Koop producten waar statiegeld op zit. Producten met statiegeld moet je terug brengen en die worden dus sowieso gerecycled. Ideaal en een stapje dichterbij het afscheiden van het afval
  6. Schaf een broodtrommel aan. Op deze manier maak je minder gebruik van plastic en belast je het milieu een stuk minder. Daarnaast gaat een goede broodtrommel gaat jaren mee.
  7. Download de afvalscheidingswijzer. Deze kun je gemakkelijk op je telefoon zetten en als je twijfelt
  8. welke bak je iets moet scheiden kun je het daar gemakkelijk opzoeken.
  9. Maak verpakkingen leeg. Zo heb je meer ruimte in de prullenbak en de container. Daarnaast sorteer je ook alles echt goed op de juiste manier. Want chips hoort in de GFT en de zak bij het plastic. Hierna kun je het ook zo plat mogelijk doen, zodat je genoeg ruimte hebt.

En hoe doen de kinderen het?

Wij leren de kinderen bewust scheiden. We leren ze waar het in moet. Waar de gft afval moet, het plastic, oud papier en de overige “troep”. Door ze dit te laten sorteren worden ze zich bewust van hoeveel wij weggooien en dat je lief moet zijn voor de natuur. Ik merk nu dat de kinderen er heel bewust mee bezig zijn en dagelijks vragen ze in welke bak iets weggegooid moet worden.

Het gaat om de bewustwording. Hoe doen jullie dit?

Facebook Comments

Share this post