Je eerste eigen ziektekostenverzekering afsluiten: hoe pak je dat aan?

Als je binnenkort achttien jaar wordt, krijg je een aantal eigen verantwoordelijkheden die waarschijnlijk nog nieuw voor je zijn, zoals bijvoorbeeld het regelen van je…

Als je binnenkort achttien jaar wordt, krijg je een aantal eigen verantwoordelijkheden die waarschijnlijk nog nieuw voor je zijn, zoals bijvoorbeeld het regelen van je financiën. Ga je bijvoorbeeld studeren, dan kun je studiefinanciering aanvragen, maar ook als je werkt of een eigen bedrijf opzet moet je daarbij je administratie bijhouden. Ook moet je een eigen DigiD account aanmaken omdat je moet inloggen bij overheidsinstanties.
Een andere belangrijke verplichting in ons land is de verzekeringsplicht. Deze houdt in dat iedere Nederlander een eigen basis zorgverzekering moet afsluiten voor zorgkosten. Hoe dit precies werkt en hoe je de ziektekostenverzekering aanvraagt, lees je in dit blogartikel. 

yellow stethoscope and pills on pink background

Hoe werkt een zorgverzekering?


Met een ziektekostenverzekering, ben je verzekerd voor zorg als je die nodig hebt. Dit houdt in dat je zorgkosten kunt terugkrijgen via je verzekeringsmaatschappij. De zorgverzekering bestaat uit de verplichte basisverzekering en een eventuele vrijwillige aanvullende verzekering. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorgkosten, en is voor iedereen verplicht. Hieronder zie je de kosten die standaard vergoed worden vanuit het basispakket:

  • huisarts- en ziekenhuiszorg en ambulancevervoer
  • medicatie en de anticonceptiepil
  • psychologische of psychiatrische hulp 
  • een vast aantal behandelingen bij de fysiotherapeut


Als je een verzekering gaat afsluiten, kun je daarnaast kiezen uit verschillende verzekeringsmaatschappijen. Deze hebben allemaal net wat andere voorwaarden, daarom is het handig om goed uit te zoeken welke verzekeringsmaatschappij het beste bij jou past. Voor de een kan een zorgverzekering Menzis bijvoorbeeld heel passend zijn, terwijl voor iemand anders een andere verzekeraar erg goed matcht.

Aanvullend pakket

Naast de basisverzekering is het in sommige gevallen ook handig om een extra aanvullend pakket af te sluiten. Een aanvullende verzekering dekt de kosten die niet worden vergoed via het basispakket. Heb je bijvoorbeeld vaak problemen met je gebit? Dan is het in jouw geval wellicht een goed idee om een aanvullende tandverzekering af te sluiten. Ook kun je je bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor extra oogzorg of alternatieve geneesmiddelen.  Houd er wel rekening mee dat je eerst het verplichte eigen risico moet opmaken van 385 euro. Dit bedrag betaal je eerst zelf voor zorgkosten. 

Een zorgverzekering kiezen die bij jou past 


Hoe kies je nu een passende zorgverzekering en eventueel een goede aanvullende zorgverzekering uit? 

We raden je aan om hier even de tijd voor te nemen, zodat je een goed doordachte keuze maakt. Het is immers zonde om straks te hoge zorgpremie te gaan betalen voor zorg die je helemaal niet nodig hebt. Je kunt via verschillende websites meerdere zorgverzekeraars met elkaar vergelijken om jouw beste match te vinden. Door een aantal vragen in te vullen over jouw persoonlijke situatie en over je gezondheid, komt de beste keuze dan bovenaan te staan.

Mocht je er niet uitkomen, dan kun je ook even bellen met de zorgverzekeringslijn, zodat er iemand met je mee kan kijken.

Heel veel succes! 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *