Happy momlife

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Internationale modderdag! Leuke ideeën & Activiteiten

Aanstaande vrijdag 29 juni is het Internationale modderdag. In 2019 is op een World Forum bijeenkomst het idee voor International Mud Day onstaant met als doel kinderen positieve natuurervaringen te geven. Gillian McAuliffe uit Australië and Bishnu Bhatta uit Nepal bespraken de uitdagingen die kinderen tegenkwamen bij het spelen in de modder in hun eigen omgevingWaar op de dorre zandvlakten van Perth, Australië weinig modder te vinden is en een cultuur heerst van ‘niet vies willen worden’, was in Nepal meer dan genoeg modder maar hadden kinderen onvoldoende kleding om deze vies te kunnen maken en daarna te wassen. Wat begon als een kledinginzamelingsactie en uitwisseling tussen kinderen uit Nepal en Australië is uitgegroeid tot een internationale dag.

Sinds 2013 is Modderdag ook een leuk ding in Nederland. Internationaal wordt Modderdag jaarlijks in meerdere landen georganiseerd en het aantal deelnemers groeit ieder jaar. Hoe tof is dat? Mud Day valt ieder jaar op 29 juni tenzij dit in het weekend valt. Je kunt het dus noteren in je agenda. Aanstaande vrijdag is het dus weer tijd voor modderdag. En ik denk dat de meeste kinderen dit geweldig vinden. Welk kind vind het niet geweldig om met water en zand te spelen? Mijn kids wel. Ik vind het ook heerlijk als de kids na een dagje buitenspelen lekker vies zijn en dat is op deze dag dan helemaal een succes.

Modder is naast hartstikke leuk ook nog eens goed voor de gezondheid en weerstand. In modder zitten bepaalde bacteriën die zorgen voor een goede weerstand. In Australië is gebleken dat kinderen die op een boerderij leefden minder last hebben van allergiën. Maar wat ik zelf heel tof vind is dat kinderen gewoon heel blij worden van kliederen met modder. Tijd om niet zo moeilijk te doen als ze weer eens water bij het zand in de tuin doen, maar om er lekker van te genieten. Wij hebben tenslotte een goed werkende wasmachine en douche.

Dit jaar doen er 130.000 kinderen mee aan modderdag! En ik ga er thuis ook een modderfeestje van maken met onze kinderen. Vrijdag middag zullen wij het thema modder hebben en zal ik lekkere mudcake maken en activiteiten aanbieden om er een geslaagde modderdag van te maken. En jij kan dit ook doen, thuis in je tuin. Het gaat mooi weer worden dus je hebt de kinderen binnen no-time weer schoon met de tuinslang.

Zoek je nog wat inspiratie dan heb je hier misschien nog wat aan:

  • Schminken met modder – Een heerlijke gezichtsmasker van modder doe mij er ook maar eentje! Of wat dacht je van indianenstrepen op je wang?
  • Verven met modder – Dit is heel makkelijk en super leuk om te doen. Moddermaken, kwasten erbij en je kunt er eventueel een mooi laken voor ophangen die je niet meer wilt gebruiken. Verven maar!
  • Modderglijbaan – Van een blauw dek ziel kun je heel makkelijk een modderglijbaan maken. Je maakt het zeil nat met water en gooit er modder op. Zwemkleding aan en glijden maar! Wie komt er het verst? En wie er het meest vies?
  • Modderzwembad – Op sommige vakantie plekken bij zee kun je ook zwemmen in het modder, dat kan natuurlijk thuis ook. Vul een (klein) zwembad met modder en zwemmen maar. Bij de action heb je goedkope zwembaden die je hier prima voor kunt gebruiken.
  • Voel spelletje- Maak een bak modder en verstop hier kleine dingetjes in. Wat ligt er?
  • Afdrukken maken – Laat de kinderen afdrukken maken van bijvoorbeeld hun handen of voeten, je kunt dit ook doen op een oude laken. Hier kun je allerlei meetspelletjes bij bedenken. Welke hand is het grootste? Wie heeft de langste voet? Zo ben je direct ook educatief bezig.
  • Moddersoep – Heb jij nog een oude pan staan? Of een grote kom of Emmer? dan kunnen de kinderen lekkere moddersoep maken met allerlei ingrediënten uit de natuur. Mmmm! Roeren met een grote stok en je hebt heuse moddersoep gemaakt.

Zoek je nog meer inspiratie? Dan heb ik op pinterest nog allerlei inspiratie gepind.

 

Afgelopen! 

Is het afgelopen? Dan kun je de kinderen natuurlijk lekker afspoelen met de tuinslang, kleding in de wasmachine en als het moet nog even onder de warme douche.

Meer weten? Kijk dan op de site van ModderDag. Fijne modderdag allemaal!

Facebook Comments

Share this post