Moederschap

Ik was een tienermoeder

25 augustus 2010 de dag waarop mijn leven op z’n kop stond. Dit is namelijk de dag waarop ik de eerste echo had bij de verloskundige en ik erachter kwam dat ik al 25 weken zwanger was van een zoon. Mijn relatie was net weer aan, nadat wij ongeveer 3 maanden uit elkaar waren geweest. Samen stapten wij het avontuur in en werd ik op mijn 18e moeder, een tienermoeder. 

Vanaf het begin heb ik al een groot hekel aan het woord tienermoeder. Ja ik was nog net een tiener en ik werd moeder inderdaad, maar de associatie die er rond tienermoeder hangt vond ik storend. Nu kun je denken; daar trek jij je dan toch niks van aan, maar zo makkelijk ging dat helaas niet. Je voelt de mensen kijken, je hoort de mensen praten en dit alles zorgde ervoor dat ik een bewijs drang kreeg. Ik wilde mensen graag laten zien dat je als tienermoeder de boel ook goed kunt doen. Dat je nog samen kunt zijn met de vader van je kind en dat ook nog prima een studie kunt volgen en afronden. Nu blijkt dit tegenwoordig steeds vaker zo te gaan en zijn er ook veel instanties die jonge moeders hierbij helpen. Godzijdank!

Maar tienermoeder, met mijn 18 toen bijna 19 jaar was ik natuurlijk niet heel erg jong, maar een tienermoeder was ik nog zeker. Dit had voordelen maar ook nadelen. Mensen die je nakijken en mensen die over je praten. Maar ook voordelen en 1 daarvan is toch de hulp die je van de gemeente kunt krijgen zodat je toch je opleiding afmaakt en werkt aan je toekomst. Dit heeft er voor gezorgd dat wij samen wel aan de studie konden. Nu blijkt dit wel per gemeente te verschillen, dus mocht jij in dezelfde situatie zitten dan zal ik je zeker adviseren om contact op te nemen met de gemeente waar je woonachtig bent.

Dankbaar 

Ik heb een periode gehad waarbij ik het heel moeilijk had dat mijn leven anders liep als dat hij daadwerkelijk is gelopen. Maar met de juiste hulp heb ik dit gevoel om kunnen draaien naar een gevoel van dankbaarheid. Ik heb namelijk lang getwijfeld over wat ik met mijn leven wilde doen en uiteindelijk heb ik de mooiste taak in mijn armen gelegd gekregen. Het moederschap is voor mij het mooiste wat mij is overkomen en ik zou het voor geen goud willen missen. De periode dat ik erdoorheen zat kwam mede door mezelf ik had zoveel druk op mijn schouders gelegd door mijn grote prestratiedrang. Maar werd ik hier wel gelukkig van? Nee! Een wijze les waar ik op tijd achter kwam voordat ik mezelf helemaal kwijt raakte. Ik heb ruim een half jaar thuis gezetten destijds om uit te zoeken wat ik nu echt wilde. Conclusie was dat ik het gelukkigst ben bij mijn gezin.

Hoe oud was jij toen je moeder werd? 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

22 Comments

 • Reply simpel, met een snufje liefde

  Ik was 24 toen onze jongens geboren werden. Hebben we bewust voor gekozen en ik ben blij dat we zo vroeg begonnen waren omdat het zwanger worden nu zo moeizaam gaat.

  18/04/2017 at 6:28 am
 • Reply Love is not always happines

  Was nog 17 toen we er achter kwamen . Was 18 toen ik ben bevallen. En ja ook wij hebben die voor oordelen heel erg mee gemaakt. Ik was en ben nog steeds bij de vader van ons kindje. Hadden een huisje etc en mensen denken direct anders over je. Maar we zijn er door gekomen hebben nu een gezond zoontje van 4 jaar jong.

  18/04/2017 at 6:50 am
  • Reply admin

   Wauw heerlijk zo’n positief verhaal! Geniet van je gezin!

   18/04/2017 at 10:52 am
 • Reply Sharleen

  Ik was 18 toen ik zwanger was en 19 toen ik bevallen bevallen. Wat ook mij een tienermoeder maakt(e). Inmiddels mama van twee dochters, en had het niet anders gewild.

  18/04/2017 at 7:21 am
  • Reply admin

   Amen! Hier wil ik ook echt niet de tijd terug draaien ben gelukkig met wat ik heb gekregen.

   18/04/2017 at 10:52 am
 • Reply Frank

  Mijn vrouw was 23 toen ze er achter kwam, we hebben er bewust voor gekozen alleen was ze bang voor de mening van andere. Vind het knap van je en geniet van je gezin!

  18/04/2017 at 7:46 am
  • Reply admin

   Dankjewel Frank!

   18/04/2017 at 10:51 am
 • Reply Henny

  Ik weet het ook nog als de dag van gisteren.maar jullie hebben het goed gedaan en doen het nog steeds goed. Wij als ouders zijn trots op jullie.en vooroordelen heb je toch.

  18/04/2017 at 7:53 am
  • Reply admin

   <3 xxxxx

   18/04/2017 at 8:11 am
 • Reply Nicole

  Ik was 22 toen ik zwanger werd en 23 dat ik beviel.. en toen al bijna alleen maar oordelen en blikken die genoeg zeggen! Degene die het waagde te vragen het was toch zeker een ongelukje is nog net niet met een blauw oog naar huis gegaan! Heel vermoeiend.. en vooral oudere mensen die voor het gemak vergeten dat ze zelf ook amper 20 waren toen ze hun eerste kind kregen!

  18/04/2017 at 7:59 am
  • Reply admin

   Ja bizar hé idd oudere mensen die er dan wat van zeggen terwijl ze vroeger allemaal jonge moeders waren.

   18/04/2017 at 10:51 am
 • Reply Liess

  Ik was 16 toen ik zwanger werd van de eerste.

  18/04/2017 at 8:20 am
  • Reply admin

   Ook nog vrij jong!

   18/04/2017 at 10:50 am
 • Reply Dina

  Dit snap ik zo goed, er hangt direct zo’n negatief sfeertje rond het woord ‘tienermoeder’. Vraag me af of dat ook mede gestimuleerd wordt door programma’s als Vier Handen (want als ik lees hoe mensen op social media tekeer gaan op die meiden… auw!).

  18/04/2017 at 8:47 am
  • Reply admin

   Ja precies! Ik voel me soms heel verdrietig door programma’s als vier handen.. Juist omdat die meisjes in hele andere situaties zitten als dat ik destijds zat en ik in vergelijking met hun een makkelijke periode had.

   18/04/2017 at 10:50 am
 • Reply Priscilla

  Ik was nog net 26. Maar ik zag er nog jong uit dus er is me ook weleens gevraagd of ik een tienermoeder was. Wat uberhaupt een rare vraag is want wat doet het er toe. Het is niet zo dat wanneer je pas na je 20e moeder wordt je ineens beter voor je kinderen kunt zorgen. Aan de andere kant was ik wel binnen 2 maanden dat ik samen was met mijn vriend zwanger dus daarop ben ik weleens aangekeken.

  18/04/2017 at 9:30 am
  • Reply admin

   Wauw bizar dat mensen dat vragen! En idd wat je zegt leeftijd maakt je geen betere moeder, maar je hebt wel iets meer levenservaring.

   18/04/2017 at 10:49 am
 • Reply Karen

  Ik was meer dan twee keer zo oud als jij 😉 Ik denk dat het allemaal zijn voor- en nadelen heeft. Soms had ik wel met jou willen ruilen (qua leeftijd), maar op andere vlakken weer niet. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent met je gezin en dat je een goede ouder bent voor je kind(eren). Toch?

  18/04/2017 at 3:23 pm
  • Reply admin

   Helemaal mee eens! En ook ik zou soms willen ruilen met een moeder zoals jou. Ik heb weinig van de wereld gezien en zo nu en dan voelt dat wel als een gemis, maar als ik dan kijk wat voor rijkdom ik daarvoor in de plaats heb gekregen dan is dat gevoel (gelukkig) snel weg. <3

   18/04/2017 at 4:53 pm
 • Reply Claudia Diependaal

  15.5 bij mijn dochter. Ze wordt dit jaar weer 27. Waar blijft de tijd. 23 bij de 2e en 28 bij de 3e. En ik ben gewoon verpleegkundige geworden. Mijn doel was de OK maar ja. En weet je ik zei toen ik 12 was net 35 wil ik pas moeder worden. Nou ik kan je verzekeren dat alles een reden heeft. Dan had ik nooit kinderen gehad. Ik heb er nu 4 een stiefdochter ook zij wordt vrijdag 26.

  18/04/2017 at 7:56 pm
 • Reply Martine van den Heuvel

  Ik was 22 toen ik beviel van onze oudste in 2004, toen en nu nog steeds samen met de liefde van mijn leven en vader van onze inmiddels 2 dochters van 9 en 12 jaar jong <3

  Bijna 15 jaar verkering en still going strong maar met 2 kids wel echt compleet en nog in de bloei van ons leven, het heeft zo zijn voordelen hoor jong moeder worden 😉

  18/04/2017 at 8:32 pm
 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl

  Ik was 31! Stuk ouder dus. Ik was er toen pas klaar voor. Maar iedereen kiest zijn/haar eigen pad en het is niet aan de ander om daar over te oordelen.

  18/04/2017 at 11:48 pm
 • Leave a Reply