Happy momlife

WhatsApp Image 2020-08-23 at 08.27.43 (1)
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Ik heb mijn eigen wasmiddel gemaakt

Zoals jullie misschien wel weten ben ik al langere tijd (jaren inmiddels) druk met het verzamelen van budget tips en ideeën. Al een lange tijd wil ik mijn eigen wasmiddel maken. Ik was namelijk benieuwd of dit net zo goed zou werken en of je daadwerkelijk zoveel geld bespaard. Inmiddels gebruiken wij het bijna een maand en is het tijd om de blog te delen. Hoe ik het gemaakt heb en of wij vinden dat het werkt.

Ik maakte om te beginnen 5 liter wasmiddel. Hier kunnen wij ongeveer een maand mee doen. De meeste mensen gebruiken een blog marseille zeep of sunlight zeep. MAar na onderzoek heb ik gelezen dat je ook andere soorten zeep kunt gebruiken. Ik heb dus gekozen voor zeep met een lekker geurtje. De volgende keer ga ik marseille zeep proberen of sunlight zeep, puur om het verschil te ervaren.

Wasmiddel moet er voor zorgen dat onze was schoon wordt en dat het een frisse geur krijgt. Daarom heb ik ook een paar druppels etherische oliën toegevoegd. Puur voor de geur. De wasmiddel is nu 1 maand in gebruik en het heeft mij echt verbaasd. Ik heb de meest ranzige kinderwasjes in de machine gedaan en het werd hartstikke schoon!

Recept voor 5 liter zelfgemaakt wasmiddel

  • 80 gram Sunlightzeep of een ander zeepblokje
  • 80 gram huishoudsoda
  • Een flinke scheut schoonmaakazijn
  • 5 liter water

Pak een rasp en rasp de zeep en doe dit in een steelpan. Voeg hier een liter koud water aan toe. Verhit dit terwijl je het roert tot de zeep volledig is opgelost. Voeg nu de huishoudsoda toe en roer dit er ook goed door heen.  Doe het mengsel in een emmer en voeg de overige 4 liter water er aan toe. Roer het nog even door en laat het een nacht staan om af te koelen. De volgende ochtend zal het een harde, glibberige wasmiddel zijn. Je kunt het nu in handige schenkflessen doen. Ik heb het in een oude wasmiddel fles gestopt. Deze stond er nog en is zonde om weg te gooien.

Hoe gebruik je het?

Doe een beetje van het zelfgemaakte wasmiddel in een wasbolletje en leg dit tussen de vieze was. Ik gebruik ter vervanging van wasverzachter altijd een scheutje azijn. Dit doe ik al jaren en daar merk je niks van. De azijn reinigt ook direct je wasmachine (ontkalken).

Het is heel goedkoop

Voor het maken van deze wasmiddel was ik maar een paar euro kwijt. Ik hoefde eigenlijk alleen maar de zeepblokken op te halen. Ik had 3 blokjes zeep voor €1,99. De soda was ongeveer een euro voor een kilo. En schoonmaakazijn kost ook zoiets. Daarnaast heb je van alles per maaksessie maar een beetje nodig waardoor het nog goedkoper wordt. 5 liter wasmiddel heeft mij nog geen €2,- gekost! Een verschil met wat je betaalt in de winkel. En mijn ervaring is dat het hartstikke goed schoon blijft en is.

Facebook Comments

Share this post