Persoonlijk

hoeveel scherm-tijd hebben jouw kinderen

Tegenwoordig zitten kinderen meer achter/voor de schermen dan dat de meeste ouders ‘vroeger’ deden. Wij proberen hier in huis bewust mee om te gaan en zorgen ervoor dat de kids een bepaalde tijd per dag naar een scherm zitten te kijken. 

Wat valt er onder een scherm?

 • Televisie
 • Laptop
 • Telefoon
 • Computer
 • Tablet

Wat bedoelen wij met scherm-tijd?

Scherm tijd is wanneer de kids televisie kijken, een spel spelen op de pc of tablet of wanneer ze op een telefoon zitten. Nu hebben onze kids natuurlijk nog geen telefoon, maar dit telt op een gegeven moment wel mee. Tijdens scherm-tijd is je kind dus bezig met een elektronisch item waar men iets op kan bekijken.

Hoeveel scherm-tijd?

Vanaf het moment dat wij hier bewust mee bezig gingen ben ik op zoek gegaan op pinterest. Amerikanen zijn voor mijn gevoel hier actief mee bezig (of in ieder geval diegene die ik volg) en vaak sluit het ook wel aan bij mijn denkwijze. Zo heeft Sofie geen scherm-tijd, ze kijkt gewoon nog geen televisie en ik vind dit ook niet nodig. Aron heeft één uur tot anderhalf uur scherm tijd per dag. Als hij wat ouder wordt krijgt hij ook mee schermtijd.

Regels?

In Amerika werken ze met scherm-tijd regels. Kinderen moeten bepaalde taken/dingen doen voordat ze televisie mogen kijken. Zo zie je bij veel Amerikanen dat de kids eerst een half uur moeten hebben gelezen, een paar klusjes in huis gedaan moeten hebben en buiten gespeeld moeten hebben. Momenteel hebben wij nog geen regels omtrent scherm-tijd, maar dit zal in de toekomst wel gebeuren. Ik vind het belangrijk dat de kids taken in huis gaan doen voordat ze op de bank voor de televisie kruipen. Ook vind ik lezen belangrijk en wil ik dat dit dagelijks gebeurt. Nu door het voorlezen en over een tijdje hoop ik dat Aron zelf boekjes gaat lezen.

Hoeveel scherm-tijd hebben jullie kinderen? 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

8 Comments

 • Reply Tamara

  Mwah ik vind regels hierover afspreken een beetje onnodig. Maar hier willen ze ook gewoon niet de hele dag tv/ipad kijken. Ze kijken in de ochtend even, in de avond voor het slapen gaan en tussendoor spelen ze wel wat met de ipad

  09/06/2016 at 8:25 am
 • Reply Bianca

  Ik heb hier geen regels over alleen na 18 uur mag mijn dochtertje geen tv meer kijken (of achter de Ipad enz) x

  09/06/2016 at 8:51 am
 • Reply Angelique

  Hier mag Keano alleen maar tv kijken tenzij er gegamed word dan mag hij tv kijken op mn laptop. Hij mag van ons 1 uurtje tv kijken. Een half uur voor school en een half uur voor het slapen. Ja we maken wel eens uitzonderingen zoals als hij ziek is of het echt heel slecht weer is

  09/06/2016 at 10:30 am
 • Reply Tina

  Hoi hoi
  Wij ok geen regels over scherm tijd.Vind als ze na school zijn geweest ze best een filmpje mogen kijkt of op de I pad,onze kids gaan na t eten douche en liggen rond 18:00 uur in bed..vraag me af of er ouders zijn die dan ok maar 1 of 1,5 uur achter de I pad of laptop gaan…net als schermtijd voor kids…

  09/06/2016 at 10:41 am
 • Reply Dita

  Regels zou ik zelf ook overbodig vinden. Wel eerst dingen doen die moeten zoala huiswerk. En ja, de ene keer zal Mila er later meer achter zitten dan een andere kewr.

  09/06/2016 at 3:14 pm
 • Reply Jessica

  Ik zal hier later denk geen echte regels over maken… ( kan nog veranderen natuurlijk als ik ooit mama ben haha) maar het wordt zeker geen 5 uur op de computer …

  09/06/2016 at 10:48 pm
 • Reply Lilian

  Leuk om te lezen. Anna (5) zit eigenlijk alleen achter de tv qua scherm. En dat verschilt ook heel erg hoe moe ze is. Zo is ze donderdag vaak moe van school en zit ze er na schooltijd voor en in het weekend heeft ze geen ‘tijd’ om tv te kijken. Ben benieuwd hoe dat gaat als ze echt met een tablet gaat spelen (doet ze nu ongeveer eens in de twee weken of minder).

  Maar goed om over na te denken.

  09/06/2016 at 11:15 pm
 • Reply Kim

  Zelf hadden mijn ouders hele duidelijke afspraken over de tv: die kwam voor het avondeten niet aan (de weekenden uitgezonderd).
  Duidelijk en ik kan me niet herinneren dat ik dit erg vervelend vond. Nu zijn er natuurlijk veel meer schermen, zoals telefoon, iPad etc. maar ik vind het heel belangrijk dat mijn zoontje niet alleen maar achter een scherm zit. Of ik er regels voor op zou stellen dat weet ik niet, maar ik zou er wel duidelijke afspraken over maken!

  11/06/2016 at 10:23 pm
 • Leave a Reply