Happy momlife

men going around a warehouse
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Hoe zorg je voor goed beheer van een magazijn?

Ben je eigenaar of beheerder van een magazijn? Dan wil je natuurlijk dat de opslag van de producten in orde is. Er zijn verschillende zaken om op te letten, hoe klein of groot de voorraad ook is. Lees verder voor tips over effectief magazijnbeheer.

men going around a warehouse

Bescherming tegen ongedierte

Hoewel je er niet mee te maken hoopt te krijgen, is er vaak sprake van ongedierte in een magazijn. Zeker als je bijvoorbeeld etenswaren of andere producten met een geur opslaat. Met pest control los je een plaagdierprobleem op, of voorkom je een dergelijk probleem. Een expert kan je ook helpen met (werings-)adviezen om overlast en schade te voorkomen op de langere termijn. Wil je een directe oplossing bij ongedierte? Fumigation kan een uitkomst zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gifgas voor de preventieve of curatieve behandeling van goederen of ruimtes tegen ongedierte. Dit is van toepassing voor onder andere magazijnen, containers, silo’s en bedrijfsgebouwen. Blijf ongedierte vervolgens de baas, zodat je zonder problemen verder kunt met je magazijnbeheer.

Inrichting van een magazijn

Ontwerp een magazijn lay-out die de logistieke operatie optimaliseert. Je hebt immers met veel goederen te maken. Kies voor een logische indeling, per productsoort of -categorie. Met software kun je het overzicht beheren, controleer bijvoorbeeld de voorraad ermee. Maar investeer ook in magazijnbeheersoftware om bestellingen te beheren en gegevens te analyseren. Zo behoud je de controle over de inventarisatie. Niet alleen de digitale inrichting is van belang, maar ook de fysieke inrichting van de ruimte. Berg alles netjes op, met de logische plaatsing van gangpaden, kasten en rekken. Plaats populaire producten die je veelvuldig verkoopt dichtbij de verzendzone om de orderverwerking te versnellen. Zorg sowieso voor een logische plaatsing van producten op basis van de vraag en het pickpatroon. Bij de eerste inrichting van het magazijn kun je hier al een inschatting van maken, maar neem ook zeker de tijd om dit later nog eens te analyseren. Het kan immers zo zijn dat een andere indeling op een later moment toch beter schikt. Misschien heb je niet meteen gedacht aan voldoende ruimte voor het proces van retourzendingen: om een bekend voorbeeld te noemen.

Juiste personeel

Bij het beheer van een groot magazijn voer je de werkzaamheden niet in je eentje uit, maar werk je met personeel. Train de medewerkers goed, met name als er nog sprake is van weinig ervaring. Dit kost je in het begin wellicht tijd, maar pakt na verloop van tijd juist voordelig uit. Getraind personeel werkt sneller en effectiever. Training draagt bij aan nauwkeurigheid en snelheid bij het orderpicken, en vermindert fouten. Zorg daarom voor goed opgeleid personeel, dat bekend is met magazijnprocessen en het gebruik van apparatuur. Houd het werk van het personeel ook goed in de gaten. Je kunt werken met zogenoemde trackingsystemen, om onder andere de snelheid van de werkzaamheden te achterhalen. Aan de andere kant is het natuurlijk aan jou om het personeel een veilige werkomgeving te bieden. Leer het personeel ook om veilig te werken, met heftrucks bijvoorbeeld. Ook het dragen van de juiste, veilige kleding is essentieel.

Algemene controle

Vandaag de dag kun je steeds meer automatiseren in een magazijn. Maak daar dan ook zeker gebruik van, zoals we ook in de bovenstaande tips noemen. Handig: werk met systemen voor realtime monitoring van de voorraad. Het is wel aan jou om toch een oogje in het zeil te houden. Gebruik barcodes en RFID-technologie om voorraadniveaus bij te houden. Dit maakt orderpicking ook makkelijker, met name in grote ruimtes. Je houdt tevens het overzicht met het toepassen van het FIFO (First In, First Out) principe. Kies daarnaast voor regelmatige inventarisaties, indien nodig ook handmatig. Zorg tot slot dat je magazijnprocessen zijn afgestemd op de behoeften van de klant. Snelle en nauwkeurige orderverwerking draagt bij aan klanttevredenheid. Dat is altijd een belangrijk uitgangspunt.

De bovenstaande tips maken het mogelijk om een gestroomlijnd magazijn in te richten. Dat is prettig voor jou, het personeel en de klant. Welk idee pas jij als eerste toe?

Facebook Comments

Share this post