Happy momlife

brown wooden gavel on brown wooden table
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Hoe zit het precies met recht van overpad?

Veel van de rechtszaken die er in Nederland plaatsvinden hebben als onderwerp recht van overpad, dat valt onder erfdienstbaarheid. Het blijkt namelijk dat hier heel eenvoudig onduidelijkheid en bijkomende frustraties over kunnen ontstaan. De buren hebben er bijvoorbeeld plots genoeg van dat je gebruikmaakt van hun weg voor het aan de weg zetten van de containers, waardoor je ineens met de handen in het haar komt te zitten. Kom je er met de buren vervolgens niet uit, dan is er altijd nog de optie om juridisch advies in te schakelen. Dan kan bij een verzekeringsmaatschappij als Univé, via de rechtsbijstandverzekering of Rechtshulp on Demand.

brown wooden gavel on brown wooden table

Wanneer recht van overpad?

Met recht van overpad wordt bedoeld dat er gebruikgemaakt mag worden van de grond van de buren, maar alleen dit de enige manier is om op de openbare weg te komen of jouw eigen erf te bereiken. Het recht van overpad is dus alleen bedoeld als noodoplossing. Mocht je bijvoorbeeld de weg van de buren graag gebruiken om de enige reden dat hier jouw eigen voorkeur naar uitgaat, dat is dat geen gegronde reden. Heb je een andere manier om de containers aan de straat te zetten of met jouw auto je eigen grondgebied te bereiken, dan heb je geen recht van overpad. Het is belangrijk dat hier duidelijk afspraken over worden gemaakt met de buren onderling, dus eigenaar van het pad en de buren die claimen niet anders te kunnen dan ook gebruik te moeten maken van deze weg.

Vastleggen bij de notaris

Vaak komt men er in goed overleg wel uit. Toch is het essentieel om dit niet tijdens een kopje koffie te regelen via alleen mondelinge afspraak. Er kan immers maar zo iets gebeuren dat er plots wrijving ontstaat tussen de buren en goede contact plots verandert in een akelig conflict. Leg de afspraken altijd vast bij de notaris, zodat er nooit meer verwarring over kan ontstaan en het ook nooit voer kan worden voor discussies die flink uit de hand kunnen lopen. Er zijn vaste onderwerpen waar altijd door de notaris naar gevraagd zal worden en waar vooraf goed over nagedacht moet worden. Denk aan het beperken van hinder. Het is immers niet de bedoeling dat het pad te pas en te onpas wordt gebruikt.

Direct online hulp regelen

Ook een belangrijk punt van aandacht is dat de gebruiker van het pad bevoegd is om het pad zelf te onderhouden. Anderzijds kunnen de buren ook van jou als gebruiker vragen om mee te betalen aan de kosten van het onderhoud van het pad, maar alleen wanneer dit duidelijk is opgenomen in de akte. Mochten de buren weigeren jou het recht van overpad te geven en sta je constant voor een dichte deur, dan is het handig om de hulp in te schakelen van een jurist. Bij bijvoorbeeld Univé staan er juristen klaar die graag met je meedenken en je voorzien van deskundig advies. Heb je een rechtsbijstandverzekering, dan kun je je zaak gelijk online melden via de website van de verzekeraar. Ben je niet verzekerd, maar wil je tóch graag hulp, dan betaal je met Rechtshulp on Demand alleen voor de hulp die je daadwerkelijk afneemt.

Facebook Comments

Share this post